Aho, aho, copii si frati, vin astazi la voi cu o noua propunere de desert pentru sarbatorile de iarna, care se apropie cu pasi repezi . De data aceasta este vorba despre o briosa uriasa cu ciocolata si rom. In reteta de astazi am combinat cateva arome specifice sezonului rece (coaja de portocala confiata, ciocolata topita si putin rom), care sa mearga perfect alaturi de un pahar cu lapte cald . Pastrati o bucata si pentru a doua zi de dimineata, daca puteti. Briosa este si mai buna daca a stat cateva ore la frigider ( ingredientele s-au contopit astfel si mai bine) si va va da un strop de energie in plus, ca sa puteti incepe ziua cu bateriile incarcate.
Pentru mine, cand vine vorba despre deserturi, ciocolata este ingredientul care imi aduce in suflet bucuria sarbatorilor. Daca si voi simtiti la fel, va sfatuiesc sa puneti deoparte cateva bucati de ciocolata din cele pe care vi le va aduce Mosul (stiu din sursa sigura ca veti avea din abundenta in jurul bradului !) si sa incercati reteta pe care v-o propun astazi. Inainte de a va apuca de treaba, vreau sa va mai spun ca eu am folosit o forma metalica de briosa, mai mare decat cele pentru briosele obisnuite si aceeasi pe care am folosit-o si in reteta de briosa uriasa cu rodie.
Iata si reteta:
- 2 oua
- 150 ml lapte
- 50 ml ulei
- 100 g zahar brun
- 50 g cacao
- 1 lingurita extract de vanilie
- 50 g fulgi de ciocolata
- 50 g coaja de portocala confiata
- 1 plic praf de copt
- 200 g faina
- 50 ml lapte
- 100 g ciocolata neagra
- 3 linguri de rom
- fructe de padure pentru ornat
- Aluatul se pregateste intr-un bol mare. In acesta se pun ouale si se amesteca.
- Se adauga laptele, uleiul si zaharul, amestecand pana cand zaharul s-a topit, apoi se adauga extractul de vanilie.
- Peste amestecul de ingrediente lichide se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Toate ingredientele se amesteca.
- Se incorporeaza fulgii de ciocolata si coaja de portocala taiata in bucati mici.
- Aluatul format se omogenizeaza bine, apoi se toarna in forma de briosa, unsa in prealabil cu ulei.
- Briosa se baga in cuptorul preincins, pentru aproximativ 30 de minute.
- Dupa ce s-a rumenit bine, briosa se scoate din cuptor si se lasa la racit.
- Intr-un vas antiaderent se toarna laptele si se adauga ciocolata.
- Se amesteca in continuu pana cand ciocolata s-a topit.
- Se adauga cele 3 linguri de rom, apoi amestecul se ia de pe foc si se lasa la racit pentru 5 minute.
- Briosa se rastoarna cu susul in jos si se aseaza astfel pe un platou. Pentru mai multa stabilitate, va sfatuiesc sa taiati orizontal, cu un cutit, partea de sus a briosei (cea pe care se va sprijini briosa in final), mai ales daca aceasta a crescut mai mult in timpul coacerii, luand o forma rotunda.
- Se toarna ciocolata topita deasupra, apoi se orneaza cu fructe de padure.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Va urez spor la gatit, pofta buna, mese imbelsugate si oameni dragi la masa! Sarbatori Fericite!
Ioana Pantilimon says
Woww.. arata grozav!! Chiar ma gandeam cum ai “convins-o” sa stea asa rasturnata. Mersi pentru idee
Marilena says
Multumesc si eu, Ioana. Asa este, a trebuit sa tai partea mai “bombata” a briosei, pentru mai multa stabilitate, dupa cum spuneam mai sus
Rebeca G. says
Este o idee super de a folosi ciocolata care imi ramane dupa sarbatori! Anul acesta voi incerca reteta ta. Sarbatori fericite si dulci!
Marilena says
Multumesc, Rebeca. Sarbatori fericite si tie!
Manea Gabi says
Ciocolata este si ingredientul meu preferat si il folosesc in special in retetele pregatite de sarbatori. Pentru desertul de Anul Nou voi incerca Briosa ta uriasa. Sper sa ne ajunga.
Marilena says
Ma bucur cand aud ca sunt si altii care au aceeasi pasiune pentru ciocolata ca si mine!
Briosa uriasa ajunge lejer pentru 6 persoane, asa ca, in functie de cate persoane ai la masa, iti poti face o idee.
Pentru desertul de Anul Nou mai pregatesc o surpriza, deci fii pe faza in zilele urmatoare