Obisnuim ca la fiecare inceput de toamna sa suplimentam aportul de vitamine si antioxidanti direct din resurse naturale (iar toamna, din fericire, avem de unde!) pentru a ne spori imunitatea si rezistenta la frig pe timpul iernii.
Pornind de la aceasta idee, data trecuta am pregatit o reteta de briose cu struguri, iar astazi voi continua cu o briosa uriasa cu sirop de rodie.
De ce folosesc rodie? Pentru ca, pe langa continutul mare de antioxidanti, rodia are si un gust care mie imi place foarte mult (seamana cu cel al mustului din struguri negri), iar siropul de rodie da cremei de frisca o culoare deosebita. Priviti:
Zilele trecute am observat pe rafturile unui supermaket o forma numai buna pentru o briosa uriasa si, pe loc, mi-a venit ideea de a pregati o briosa maaare pentru cineva care stiu ca de-abia asteapta
Pentru reteta care urmeaza voi folosi, asadar, o singura forma mare din teflon (daca nu aveti o astfel de forma, puteti folosi o tava normala de briose sau forme din silicon; in cazul acesta, cu aceasta compozitie veti obtine 10 briose de marime obisnuita).
Va dau un pont: ca alternativa la siropul de rodie, puteti folosi sirop de sfecla rosie, daca va place. Eu am pregatit reteta in ambele variante iar de data asta am lasat briosa sa se rumeneasca mai bine.
- 4 oua
- o cana de zahar
- 5 linguri apa minerala
- o cana de faina
- esenta de vanilie, dupa gust
- o lingurita praf de copt
- coaja de la o jumatate de lamaie
- 300 ml smantana pentru gatit
- 2 linguri de zahar pudra
- 2 linguri de sirop de rodie
- cateva bobite de rodie
- Inainte de a incepe pregatirea compozitiei, se pregatesc toate ingredientele. Este foarte important ca ouale sa fie la temperatura camerei astfel incat la frecarea cu zaharul acestea sa formeze o compozitie pufoasa.
- Se spala rodia, se taie si se scot toate bobitele rosii din interior.
- Se porneste cuptorul si se unge forma din teflon cu unt sau cu ulei.
- Se pun ouale intr-un bol si se bat bine cu mixerul aproximativ 5 minute apoi se adauga zaharul si se amesteca in continuare.
- Se adauga cele 5 linguri de apa minerala, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecul format ar trebui sa capete o consistenta cremoasa.
- Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca incet cu o spatula sau cu o lingura, pana la omogenizare.
- Compozitia astfel formata se toarna in forma si se baga la cuptor. Se lasa la foc mediu timp de 30 de minute.
- Dupa cele 30 de minute se scoate briosa din cuptor si se lasa la racit inca 30 de minute.
- In timp ce briosa se raceste, se poate pregati crema de frisca.
- Se pune smantana intr-un bol impreuna cu zaharul pudra si se amesteca pana se formeaza frisca.
- Se adauga incet siropul de rodie pana cand crema de frisca devine roz.
- Dupa ce briosa s-a racit, se taie in doua pe orizontal si se adauga crema de frisca, atat cat va place, pe partea taiata.
- Deasupra se orneaza cu restul de crema de frisca si cu bobite de rodie (va recomand ca, inainte de a o servi, sa lasati briosa la frigider cel putin 30 de minute astfel incat aceasta sa absoarba din savoarea siropului de rodie, iar crema sa fie racoritoare).
Aceasta a fost reteta mea de astazi. Pofta buna!
[…] Pentru mine, cand vine vorba despre deserturi, ciocolata este ingredientul care imi aduce in suflet bucuria sarbatorilor. Daca si voi simtiti la fel, va sfatuiesc sa puneti deoparte cateva bucati de ciocolata din cele pe care vi le va aduce Mosul (stiu din sursa sigura ca veti avea din abundenta in jurul bradului !) si sa incercati reteta pe care v-o propun astazi. Inainte de a va apuca de treaba, vreau sa va mai spun ca eu am folosit o forma metalica de briosa, mai mare decat cele pentru briosele obisnuite si aceeasi pe care am folosit-o si in reteta de briosa uriasa cu rodie. […]