Prima mea reteta din categoria aperitive este o reteta de briose cu cascaval si chimen.
Am pregatit briosele acestea intr-o dimineata de vara si le-am fotografiat cateva ore mai tarziu in gradina de la tara, la soare, alaturi de cateva rosii coapte si ardei iuti, proaspat culese.
Iata inca doua fotografii, asa, ca sa intelegeti mai bine despre ce este vorba:
Cred ca reteta aceasta se potriveste foarte bine intr-o multime de situatii, cum ar fi pentru un picnic, pentru inceputul unei mese de pranz sau cina, sau pentru orice alt moment cand ai pofta sa mananci ceva usor si totusi gustos. Este si una din retele mele preferate de aperitiv, briosele putand fi servite calde sau reci.
Daca vreti si voi sa preparati aceasta reteta cat inca mai puteti gasi rosii proaspete de gradina, busuioc verde si ardei iute, faceti click pe butonul “Printeaza” de mai jos si treceti la treaba!
- 200 ml lapte
- 100 g faina alba
- 100 g faina de secara
- 2 oua
- 200 g casacaval sau parmezan ras
- 3 linguri de ulei de masline
- 1 pliculet praf de copt
- 2 linguri de chimen
- 150 g casacaval sau parmezan ras
- cateva frunze de busuioc verde
- Se incepe prin a da prin razatoare 350 de grame de cascaval sau parmezan.
- Se pregatesc celelalte ingrediente si se unge tava de copt cu putin ulei.
- Se porneste cuptorul pentru a fi bine incins inainte de a baga tava.
- Se pun intr-un bol ouale si se bat bine cu mixerul. Peste acestea se toarna laptele si cele 3 linguri de ulei de masline.
- Separat, se cerne faina, amestecand cele 2 tipuri de faina si praful de copt.
- Se incorporeaza treptat faina peste ingredientele lichide si se amesteca. In compozitia astfel formata se adauga 200 de grame de cascaval ras si cele 2 linguri de chimen. Se amesteca totul cu o lingura pentru a incorpora bine cascavalul si chimenul.
- Se pune compozitia in tava si se baga in cuptorul incins.
- Briosele se vor coace in 25-30 minute. Inainte de a le scoate din cuptor, se pot testa cu o scobitoare, pentru a vedea daca s-au copt: daca scobitoarea nu se lipeste, briosele sunt gata.
- Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa tava (cu tot cu briose) la racit timp de 10 minute, apoi briosele pot fi scoase din tava.
- Se asaza briosele pe un gratar si se lasa la racit inca 30 de minute.
- Se presara deasupra restul de cascaval sau parmezan ras, apoi cate o frunza de busuioc proaspat, ca in imaginile de mai sus.
- Parfumul cascavalului combinat cu cel al chimenului fac sa merga foarte bine si un pahar de vin alb, sec.
Pofta buna si nu uitati: nu urcati la volan dupa paharul de vin alb!
Alexandra says
Din nou wow.M-am apucat de briose…de tot felul! Te-am recomandat prietenilor, care au fost incantati de tot ce au savurat pana acum, facut de mine dupa retetele tale!
Multumesc mult!
Ieri am incercat acest tip de briose, au iesit super…si asta nu am spus-o doar eu .
Mult succes si felicitari!Esti o gospodina desavarsita!
Marilena says
Multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase, Alexandra! Si sunt foarte incantata sa aud ca si prietenii tai s-au bucurat. Stiam eu ca petrecerile cu briose sunt un succes de fiecare data!
Multumesc inca o data si te mai astept.
Spor la gatit in continuare!
Diana says
Buna seara!
Doresc sa fac aceste briose de Craciun ca si aperitiv si as vrea sa stiu daca pot sa folosesc forme de hartie in loc de tava de copt…am cumparat niste forme tare simpatice cu fulgi de nea si oameni de zapada si ar arata super…dar ma tem sa nu se lipeasca de aluat si sa le dau batai de cap musafirilor…
Multumesc!
Marilena says
Buna Diana,
Reteta aleasa de tine a fost gandita pentru a fi preparata in forme din silicon, asadar nu iti recomand sa folosesti foite din hartie in acest caz.
De altfel, pentru majoritatea retetelor de briose aperitiv de pe site-ul meu recomand folosirea formelor din silicon, avand in vedere ingredientele din compozitia lor.
Totusi, ca exceptie de la aceasta regula, exista si reteta urmatoare, pe care ti-o recomand pentru petrecerea ta: http://www.briosedeacasa.ro/briose-aperitiv-unt-branza-maasdam/ (nu uita sa folosesti foite cerate!)
Pentru a intelege mai bine cand este ok sa folosim foite de copt si cand nu, iti recomand acest articol: http://www.briosedeacasa.ro/sfaturi-practice-pentru-gatit/10-sfaturi-briose-nota-10/
Multumesc pentru vizita si te mai astept!
Spor la gatit!
Diana says
Multumesc mult de tot! Mi-a fost de mare ajutor raspunsul, de fapt intreg site-ul tau este super tare! Iti doresc sarbatori fericite si o sa te vizitez virtual pentru toate briosele ce o sa le fac de acum inainte
Spor si tie la gatit!
Marilena says
Multumesc si eu pentru feedback si pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca raspunsul ti-a fost de ajutor si te mai astept si altadata, cu mare drag!
Sarbatori fericite tie si celor dragi, un An Nou cu multe impliniri!
luiza says
cred ca este necesara precizarea ca aceste briose se fac numai in forma de silicon, am facut si eu aceasta reteta, am mai adaugat cat ceva, dar din pacate nu am uns hartiile si coca s-a lipit. In rest, nimic de spus, sunt gustoase.
Marilena says
Am raspuns la o intrebare similara in urma cu ceva timp – o gasesti chiar in comentariul la care ai dat reply, daca citesti cu atentie.