In familia noastra, unul dintre felurile preferate pe timpul verii este salata de rosii cu alte legume de sezon sau doar cu ulei de masline si busuioc proaspat. Cred ca este cea mai simpla reteta pe care o poti pregati pe loc, fie ca e vara, sau toamna tarzie.
Si cum inca mai gasim in piata legume proaspete, la fel de gustoase ca asta-vara, voi incerca sa profit cat pot de aceasta oferta tomnatica. Pentru a diversifica putin, uneori adaug langa salata de rosii si alte preparate gustoase, iar seara trecuta a fost randul unor briose aperitiv cu branza de capra. Pot spune ca a fost o combinatie reusita, pentru ca briosele usor crocante la exterior au mers de minune alaturi de salata de rosii cu busuioc.
In aceasta reteta am folosit branza telemea de capra, proaspata si putin sarata, cumparata de la un producator specializat in lactate de capra. Evident, in functie de preferinte, puteti gasi si in supermarketuri o varietate destul de larga de astfel de branzeturi, de la cele simple cu gust mai echilibrat, pana la cele invechite, cu gust intens.
Daca v-am dat o idee pentru cina din aceasta seara, va invit sa notati reteta mea:
- 4 oua
- ½ lingurita sare
- un praf de piper negru
- 100 g unt
- 150 ml lapte
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt
- 200 g branza telemea de capra
- Intr-un vas mic pe foc se toarna laptele si se adauga untul taiat cubulete. Se amesteca incontinuu pana cand untul se topeste, apoi se ia de pe foc si se lasa putin la racit.
- Ouale se pun intr-un bol mare si se mixeaza cateva minute, se adauga sarea si un praf de piper negru (daca briosele sunt pentru copii mici, piperul poate fi eliminat).
- Peste oua se cerne jumatate din cantitatea de faina si praful de copt, apoi se amesteca.
- Laptele si untul topit se toarna in aluat, apoi se cerne si restul de faina. Aluatul se omogenizeaza.
- Branza de capra se faramiteaza si se adauga in aluat. Nu uitati sa pastrati putina branza pentru a presara deasupra brioselor inainte de a fi introduse in cuptor.
- Pentru coacere se pot folosi forme din silicon sau din aluminiu. Nu recomand foite din hartie, pentru ca branza se va topi in cuptor si se poate lipi de acestea.
- Aluatul se toarna in forme si se baga in cuptorul incins in prealabil.
- Briosele se coc in aproximativ 25 de minute, la o temperatura medie, pana cand branza presarata pe deasupra incepe sa se rumneasca usor.
- Briosele se scot apoi din cuptor si se lasa la racit 30 de minute inainte de a fi servite.
Pentru idei mai deosebite de briose aperitiv, va recomand sa incercati si urmatoarele doua retete: briose aperitiv cu pasta de masline si briose cu branza Gouda, mere si nuci.
Pana data viitoare, pofta buna si spor la gatit!
Speak Your Mind