A trecut ceva vreme de cand nu am mai gatit briose aperitiv, dar astazi la pranz m-am gandit sa gatesc exact asta: briose cu ou si ardei iute, pentru aperitiv. Briosele au iesit gustoase, pufoase si in acelasi timp consistente; daca vreti sa serviti si voi asa ceva inaintea unui fel principal, va recomand sa le pregatiti cu cateva ore mai devreme, pentru ca vor trebui pastrate la rece inainte de a fi servite.
Mai trebuie sa stiti ca, desi eu am folosit in aluat un ardei rosu doar putin iute, intensitatea gustului pe care il doriti pentru briosele voastre ramane doar la aprecierea voastra.
Pentru ca zilele trecute mi-am cumparat o tava noua din silicon pentru briose, am ales sa o folosesc astazi, fara a adauga foite de copt. Retineti, totusi, ca puteti folosi orice fel de forme sau foite, pentru ca reteta contine o cantitate suficienta de unt, in asa fel incat briosele nu se vor lipi.
Reteta este destul de simpla. Iata si modul de preparare:
- 1 ou
- 100 g unt
- 150 g chefir
- ½ lingurita sare
- albusul de la 2 oua fierte
- 1 ardei iute
- 150 g faina
- 1 plic praf de copt
- 200 g maioneza
- galbenusul de la 4 oua fierte
- un praf de sare
- un praf de piper
- 1 lingurita boia iute
- ardei rosu pentru ornat
- Untul (la temperatura camerei) se pune intr-un bol impreuna cu oul si se mixeaza incet.
- Se adauga chefirul si sarea.
- Se incorporeaza apoi incet faina si praful de copt, amestecand bine.
- Albusul si galbensul de la doua oua fierte se separa, pastrand pentru aluat albusul, care se taie cubulete.
- Ardeiul iute se taie si el in bucatele mici, apoi albusurile si ardeiul se adauga in aluat si se amesteca.
- Aluatul se toarna in fiecare forma.
- Tava se baga in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute, la o temperatura medie.
- Galbenusurile de la patru oua fierte se toaca marunt si se mixeaza impreuna cu maioneza, rezultand o pasta groasa.
- Pentru ornat se poate folosi ardei rosu gras sau iute, dupa preferinte.
- Dupa ce briosele s-au copt si s-au racit, se orneaza cu amestecul de maioneza si galbenusuri, cu bucatele de ardei rosu si un praf de boia iute.
Va urez spor la gatit si pofta buna!
Sa aveti o saptamana usoara!
P.S.: cum spuneam, nu am mai gatit briose aperitiv in ultima vreme, insa cea mai recenta reteta din aceasta categorie o gasiti aici: briose aperitiv cu ciuperci si fasole.
[…] Daca preferati niste briose cu un gust un pic mai “indraznet” pentru aperitiv, va recomand reteta mea de briose aperitiv cu ou si ardei iute. […]