Reteta care urmeaza este tocmai buna pentru un mic dejun sau inceputul unui dejun de week-end: briose aperitiv cu ou si mozzarella. Suntem la mijlocul toamnei si inca mai putem gasi in piete - sau, de ce nu, in gradinile proprii – ceapa verde proaspata care merge de minune cu oua si branzeturi, asa ca haideti sa profitam de ocazie!
Ceea ce vedeti in aceste imagini se poate pregati in doar o ora, asa ca nu mai stati pe ganduri: priviti cu atentie, notati reteta si treceti la treaba!
Reteta o puteti printa aici:
- 300g faina
- 100 ml lapte
- 15 g drojdie
- 1 lingura ulei
- 1 ou
- ½ lingura otet
- un praf de sare
- 6 oua
- 6 felii de mozzarella
- un praf de sare
- un praf de piper
- 3 galbenusuri de oua
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 2 linguri de ulei
- 2 fire de ceapa verde
- un praf de sare
- un praf de piper
- Spre deosebire de alte retete de briose aperitiv, de data aceasta aluatul se framanta si se lasa la loc cald timp de 20 de minute, pentru dospire.
- Intr-un vas larg se cerne faina.
- Laptele se incalzeste pe foc, apoi se topeste drojdia si se toarna peste faina.
- Se adauga un ou, o lingura de ulei, o jumatate de lingura de otet si un praf de sare.
- Toate ingredientele se amesteca si se framanta timp de 2-3 minute.
- Vasul se acopera cu un prosop si se lasa la dospit.
- Dupa 20 de minute, aluatul se intinde pe masa si se decupeaza din el cercuri care se vor pune in formele de briose, unse in prealabil cu ulei.
- In fiecare forma in care s-a intins aluat se sparge cate un ou, se presara deasupra putina sare si piper si se baga in cuptor.
- Dupa aproximativ 5 minute se scot formele si se adauga deasupra fiecarei briose cate o felie de mozzarella.
- Se mai lasa aproximativ 5 minute in cuptorul incins pana cand capata o culoare aramie.
- Briosele se scot apoi din cuptor si se lasa la racit 10 minute, timp in care se prepara sosul de oua.
- Pentru sosul de oua (care seamana cu maioneza, insa este mai fluid, mai usor si mai acrisor decat o maioneza obisnuita) se folosesc 3 galbenusuri de ou care se pun intr-un bol si se bat bine cu telul.
- Se toarna uleiul foarte incet, continuand mixarea. Cand ouale au capatat o consistenta cremoasa, se adauga zeama de lamaie, un praf de sare si unul de piper.
- Se spala si se toaca frunzele de la 2 fire de ceapa, care se adauga in sos (nu uitati sa pastrati cateva bucatele de ceapa pentru ornare).
- Dupa ce briosele s-au racit, se aseaza pe un platou, se toarna peste ele sos dupa gust si se presara bucatele de ceapa verde.
Nu uitati si de reteta precedenta de briose aperitiv cu avocado.
Pofta buna!
P.S.: daca v-au placut fotografiile de mai sus si doriti sa le vedeti intr-un format mai mare, le puteti gasi pe contul nostru de Flickr, aici.
ayna says
Îmi place!