Vremea mohorata din ultimele zile nu m-a lasat sa petrec prea mult timp pe afara, asa ca, pentru propria satisfactie, am incercat cateva retete noi care sa imi aduca placere prin gusturi si texturi pe care nu le-am incercat pana acum. Una dintre aceste retete este cea pe care vreau sa v-o impartasesc astazi: briose aperitiv cu unt si branza Maasdam. Textura lor este una crocanta la exterior si pufoasa la interior, cu gust untos, usor dulceag. Sunt atat de bune, incat le voi gati din nou si cu alte ocazii, pentru ca merg foarte bine atat la micul dejun, cu un pahar de iaurt, cat si ca aperitiv sau gustare de seara, alaturi de un pahar cu vin rosu
Maasdam este o branza olandeza, moale si dulceaga, ce se potriveste perfect in retetele care necesita coacere. Branza se topeste in cuptor si isi intensifica gustul, ramanand moale atunci cand briosele sunt servite calde, apoi revenind la textura initiala pe masura ce briosele se racesc.
Gasiti branza Maasdam in supermarketurile si hypermarketurile bine aprovizionate, iar restul ingredientelor din reteta sunt usor de procurat. Iar acum, daca v-am convins sa pregatiti reteta mea pentru cina de diseara, iata ce aveti de facut:
- 250 g faina
- 100 g unt
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 1 plic praf de copt
- ½ lingurita sare
- 100 g branza Maasdam
- Faina si praful de copt se cern si se pun intr-un vas mare, apoi se adauga sarea.
- Untul rece, direct de la frigider, se rupe in bucatele mici si se pune peste faina, amestecand cu degetele astfel incat sa se topeasca incet si sa se omogenizeze cu faina.
- Se adauga ouale (care au fost batute inainte) si laptele.
- Aluatul se amesteca bine cu o lingura, astfel incat toate ingredientele sa fie bine incorporate si omogenizate.
- Branza Maasdam se rupe in bucatele si se adauga in aluat.
- In tava speciala de briose se aseaza foite de copt. In fiecare foita se pune aluat, in asa fel incat sa acopere trei sferturi din foita. Peste aluat se adauga cateva bucatele de branza.
- Tava se baga in cuptorul preincins si se lasa la copt aproximativ 25 de minute, timp in care briosele se vor rumeni bine, iar branza va capata o culoare aramie.
- Briosele se scot si se lasa la racit pentru cateva minute. Pot fi servite calde sau reci si pot rezista 2-3 zile in cutii bine izolate, ferite de lumina si umiditate, la temperatura medie.
Daca preferati niste briose cu un gust un pic mai “indraznet” pentru aperitiv, va recomand reteta mea de briose aperitiv cu ou si ardei iute.
Spor la gatit si pofta buna!
Delia says
Buna,
La ce temperatura setez cuptorul?
Mersi!
Marilena says
Buna Delia,
Am mai raspuns si cu alte ocazii la intrebari similare: eu nu folosesc un cuptor cu afisaj electronic, asa ca nu as putea sa-ti dau temperatura exacta. In schimb, intotdeauna incalzesc cuptorul la intensitate medie.
Sper sa te ajute raspunsul meu si iti urez spor la gatit!