Briose cu Bezea si Ciocolata

Briose cu bezea si ciocolata

La sfarsitul zilei de astazi ma declar incantata si multumita, desi a fost unul din weekend-urile acelea foarte incarcate, in care vrei sa le rezolvi pe toate. De dimineata m-am trezit cu bateriile incarcate si cu o mare nerabdare de a gati ceva bun; asa am reusit sa realizez – cred eu – una dintre cele mai bune retete de pana acum. Nu ma intelegeti gresit: nu sunt o persoana lipsita de modestie, dar, in ciuda fotografiilor care poate nu sunt cele mai reusite de pana acum, briosele de astazi sunt atat de bune, incat simt nevoia sa impartasesc cu voi acest sentiment de satisfactie personala.

Briosele mele cu ciocolata, bezea si dulceata de caise sunt o combinatie fericita de dulce, amarui si acrisor: o simfonie de gusturi, pur si simplu! Daca reusesc sa ascund una pentru maine, o voi savura dimineata, langa o cana de cafea :)

Briose cu bezea, dulceata de caise si ciocolata

 

Briose cu bezea, dulceata de caise si topping de ciocolata

 

Briose cu bezea, dulceata si ciocolata neagra

Gata, atat cu laudele! Ma opresc aici, va invit sa incercati reteta si va las pe voi sa decideti daca m-am laudat degeaba sau nu:

5.0 from 6 reviews
Briose cu Bezea si Ciocolata
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Briose cu bezea, dulceata de caise si topping de ciocolata neagra.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
Ingrediente aluat:
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 200 g zahar
  • 50 g cacao
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 borcan dulceata de caise
Ingrediente bezea:
  • 4 albusuri
  • 150 g zahar
Ingrediente topping ciocolata:
  • 180 g ciocolata neagra
  • 100 ml lapte
Instructiuni
Preparare aluat:
  1. Se pun ouale si laptele intr-un bol inalt si se amesteca.
  2. Se adauga zaharul, continuand mixarea pana cand zaharul se topeste.
  3. Se toarna apoi si uleiul.
  4. In amestecul obtinut se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Se omogenizeaza bine aluatul.
  5. Pentru coacere se foloseste tava de briose in care se aseaza foite de copt. Se toarna o lingura de aluat, o lingura de dulceata, apoi din nou aluat, in asa fel incat sa se acopere trei sferturi din foita.
  6. Tava se baga in cuptorul incins si intre timp se pregateste bezeaua.
Preparare bezea:
  1. Se bat cele 4 albusuri pana se transforma in spuma.
  2. Se toarna cate o lingura de zahar si se mixeaza pana cand acesta se topeste, apoi se adauga din nou zahar si procesul continua pana cand se termina cantitatea de zahar si se obtine o bezea tare si lucioasa.
  3. Dupa 15 minute de copt la o temperatura medie, tava cu briose se scoate din cuptor. Peste fiecare briosa se toarna bezea, folosind punga pentru ornat. Briosele se reintroduc in cuptor pentru 5 minute, apoi se scot si se lasa la racit.
Preparare topping:
  1. Se topeste ciocolata prin metoda bain-marie.
  2. Peste ciocolata se adauga laptele si se amesteca incet cu telul pana se uniformizeaza.
  3. Briosele racite se vor inmuia (cu susul in jos) in topping de ciocolata, apoi se vor baga la frigider pentru 30 de minute, timp in care glazura se va intari peste bezea.

 



Pentru o alta reteta numai buna de servit dimineata – dar fara ciocolata! – incercati reteta mea de briose cu zmeura si nuca de cocos.

Spor la gatit si pofta buna!

Comments

  1. Ioana says

    Nu stiu de ce, dar mie nu mi-a iesit bezeaua tare…le-am tinut la cuptor 5 minute, si peste 5 minute dar bezeaua este moale…:(

    • says

      Este foarte importanta prepararea bezelei: astfel, considerand ca ai folosit toate ingredientele specificate de mine si ai respectat metoda mea de preparare, singurul sfat pe care ti-l pot da este sa mixezi ingredientele exact atat cat este nevoie, pana se topeste zaharul, astfel incat sa obtii o bezea tare, care sa nu curga din bol.

  2. simona says

    Buna,
    As vrea sa incerc si eu aceasta reteta. totusi am o intrebare: despre ce cantitate de gem vorbim? (borcane sunt de mai multe dimensiuni).
    Multumesc aniticipat :)

    • says

      Buna,

      Exista borcane de mai multe dimensiuni, intr-adevar, dar avand in vedere ca vorbim despre o reteta de 12 briose in care se folosesc 12 linguri de dulceata (cate o lingura pentru fiecare briosa), cu siguranta un borcan de 400g iti va fi mai mult decat suficient.

      Spor la gatit! :)

  3. Alexa says

    Buna! Asta este reteta mea preferata de briose. Am facut-o de cateva ori, insa ma omoara bezeaua. Ar fi fost ft bine daca ai fi pus poze cu pasii retetei, asa as fi vazut cum pui bezeaua deasupra, pt ca mie mi se intinde si se si lasa un pic, arata ca o fleasca, nu ca in poza ta.Sunt ft gustoase, insa tin ft mult la aspect si ma oftic ca nu imi iese.La unele chiar mi se si dezlipeste de briosa. :-( Cum sa fac?!

  4. Ana says

    Buna! Am incercat reteta, respectand intocmai toti pasii, insa dupa cele 15 minute, cand le-am scos din cuptor ca sa pun bezeaua, mi s-au lasat toate briosele si nu inteleg de ce si unde am gresit :( . Erau asa frumos crescute… Multumesc!

    • says

      Buna Ana,

      As vrea sa-ti dau un raspuns punctual dar, pentru ca nu stiu exact cum ai procedat, ma tem ca nu pot sa te lamuresc in sensul asta. Si asta pentru ca, desi credem ca urmam intocmai pasii enumerati intr-o reteta, de multe ori se intampla sa omitem un detaliu aparent nesemnificativ dar care poate schimba totul fara sa ne dam seama – poate fi calitatea ingredientelor sau a foitelor de copt, poate fi gradul de omogenizare al aluatului sau cat de bine ai incins cuptorul inainte … etc.
      Vestea buna este ca vei invata sa stapanesti toate aceste “mici” detalii odata cu experienta acumulata in bucatarie. Si apropo de experienta: poti incepe cu retete mai simple – gasesti mai multe aici, pe site.

      Iti multumesc pentru vizita si iti urez multa rabdare, perseverenta si spor la gatit! :)

  5. andra says

    Bună! Am încercat și eu reteta si mi-au ieșit super! Băieții mei le-au savurat cu placere. Cu siguranță voi incerca și alte rețete de la tine.

    • says

      Buna Andra,

      Multumesc pentru mesaj si ma bucur ca briosele au fost un succes! Spor la gatit in continuare! :)

      O zi frumoasa iti doresc,
      Marilena

  6. Cristina says

    Buna! Se poate exclude dulceata de caise? As vrea o briosa “ciocolatoasa”, densa si gustoasa fara alti “intrusi” :) )
    Mult succes in continuare!

  7. gigi says

    Le-am facut. Delicioase si aspectuoase. Felicitari pt.reteta! Ciocolata topita am pus o deasupra brioselor cu o lingurita pt.ca atunci cand am introdus briosa in ciocolata bezeaua s a desprins si a ramas in castron. De ce?

    • says

      Multumesc pentru ca ai incercat reteta si ma bucur ca ti-au placut briosele.

      In ceea ce priveste problema semnalata de tine, nu stiu sigur ce s-a intamplat. Pot insa sa-ti spun ca este foarte important sa respectam intocmai pasii retetelor, ingredientele si timpii de coacere, altfel accidente de acest gen se pot intampla. Iti recomand sa repeti reteta pana cand vei obtine rezultatul dorit. Doar prin practica vei reusi in bucatarie :) .

      Spor la gatit in continuare!

Trackbacks

Speak Your Mind

Acorda o Nota: