Briose cu Cacao si Vanilie

Briose cu cacao

Totul a inceput ca o joaca intr-o dimineata, din dorinta de a pregati un mic dejun rapid, sanatos si dulce. Reteta de briose cu cacao pe care v-o prezint astazi este una dintre cele mai simple retete pe care le-am incercat pana acum, dar si cea care mi-a adus mereu cele mai delicioase momente de rasfat matinal.

Briosele astea pufoase cu cacao si vanilie imi amintesc de copilarie, de mirosul dulce al prajiturilor din pandispan sau al checurilor abia scose din cuptor si de nerabdarea cu care le incercam, chiar inainte de a se raci – cu toate ca asta insemna usoare arsuri pe varfurile degetelor sau pe papilele gustative :)

Muffins cu cacao

Ingredientele pe care le-am folosit nu sunt deloc pretentioase si se gasesc cu siguranta in orice bucatarie. Ca sa pregatiti reteta, veti mai avea nevoie de formele de briose sau tava si foitele de copt. De data aceasta eu am folosit forme individuale din silicon, lasand briosele sa creasca in voie, in forme neregulate, pentru ca nu am adaugat nicio alta crema sau topping, gustul de vanilie si cel de cacao fiind singurele arome care au dat viata retetei mele.

Acest mic dejun poate fi insotit de o cana de cafea cu lapte sau de un pahar cu suc proaspat de citrice, ca sa puteti incepe ziua cu bateriile incarcate :D

Ca sa nu o mai lungesc prea mult, daca doriti sa va rasfatati cu briose calde cu cacao si vanilie, notati pasii de mai jos:

5.0 from 10 reviews
Briose cu Cacao
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de briose cu cacao si esenta de vanilie, ca sa va amintiti de copilarie.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
  • 2 oua
  • ½ cana lapte
  • ½ cana apa minerala
  • ½ cana ulei
  • 1 cana zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 cani faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri de zahar pudra
Instructiuni
  1. Intr-un bol se bat ouale impreuna cu laptele si apa minerala.
  2. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si zaharul.
  3. Se mixeaza apoi cateva minute pana cand zaharul se topeste in compozitie.
  4. Se cerne faina cu praful de copt.
  5. Ingredientele uscate se incorporeaza in aluat si se omogenizeaza.
  6. Compozitia se imparte astfel: un sfert din compozitie se toarna intr-un alt vas si se amesteca cu doua linguri de cacao, iar celelalte trei sferturi se opresc in bolul initial.
  7. In formele de briose se pun doua linguri de compozitie simpla si o lingura de compozitie cu cacao, apoi se amesteca usor cu un betisor.
  8. Briosele se baga in cuptorul incins si se lasa la copt aproximativ 20 de minute, pana se rumenesc.
  9. Apoi se scot pe un gratar, se lasa la racit 10-15 minute (in functie de rabdarea fiecaruia :) ) si se pudreaza cu zahar.



Pofta buna!

Notati (daca nu ati facut-o deja) si reteta de briose cu urda si stafide pe care am pregatit-o in weekend.

Comments

    • says

      Florina, presupunand ca in comentariul tau era o intrebare, pot sa iti spun ca eu nu am incercat inca o reteta de briose exclusiv cu miere. Nu stiu daca mierea poate avea acelasi efect asupra restului de ingrediente pentru a obtine briose crescute si pufoase, dar am in plan sa incerc si aceasta varianta, cat de curand.

      Daca era o remarca, as fi curioasa sa ne impartasesti experienta ta :)

      • Florina says

        Scuze Marilena, era o întrebare :) Dacă putem folosi miere in loc de zahăr sau dacă putem scoate total indulcitorul (nici zahăr nici miere) si eventual pus miere in crema de deasupra. Cred ca nu prea ar mai creste fără zahăr …

        • says

          Florina, eu cred ca vor creste si fara indulcitor (vezi retetele mele de briose aperitiv), insa cu siguranta vor avea alta textura si alt gust. De asemenea, poti contrabalansa gustul brioselor cu cel al cremei, daca hotarasti sa le ornezi. La fel de bine poti folosi fructe dulci, precum ananasul, bananele sau smochinele.

          Mult succes!

    • Ramona says

      Am făcut eu cu 150 g miere și au ieșit delicioase. Am pus și cam o jumătate de cana nuca mărunțită.

  1. Florina says

    Marilena, au ieșit cele mai bune briose !!! Fără nici un pic de zahăr, am făcut briosele papanasi si au fost devorate de copilașii mei :) Acum următorul pas e sa încerc cu faina integrala in loc de albă si tot fără zahăr dar știu ca vor pierde din textura … Multumesc PTR retete, niciodată n-au ieșit din cuptorul meu așa briose pufoase si delicioase ca acum !!

    • says

      Florina, ma bucur tare mult pentru rezultatele tale! :) Multumesc pentru feedback, te mai astept cu drag si te invit sa incerci si alte retete de pe blogul meu.

      Sa ai o zi frumoasa!

    • says

      Lidia, eu nu folosesc un cuptor pe curent, asa ca, din pacate, nu te pot ajuta cu un raspuns exact la intrebarea ta. Asa cum am mentionat in raspunsul la o intrebare asemanatoare, eu folosesc un aragaz clasic (fara display digital), pe care il incalzesc inainte de a baga briosele la copt si il mentin la o temperatura medie.
      Sper sa iti fie de folos raspunsul meu.
      Succes la gatit! :)

  2. mihaela says

    Vreau sa incerc si eu in weekend briosele….mi-am luat forme de silicon si tre sa ma pun pe treaba :)
    Mi-ai putea spune cate grame are plicul cu praf de copt?(aici,in Grecia sunt plicuri mari, din cate imi amintesc in Ro sunt muult mai mici dar nu mai stiu cate grame au)
    Si inca o intrebare : in forme pui 3 linguri de compozitie?am inteles bine?
    Multumesc anticipat pt raspuns!

    • says

      Buna Mihaela!

      Ma bucur foarte mult sa aud ca blogul meu este citit si in Grecia :D si iti multumesc ca incerci retele mele!

      Ca sa iti raspund la intrebari:
      1. plicul de praf de copt are 10 grame;
      2. da, in forme se pun 3 linguri de compozitie (doua linguri de compozitie simpla si o lingura de compozitie cu cacao), astfel incat doar trei sferturi din volumul formei de silicon sa fie umplut, pentru a lasa loc brioselor sa creasca.

      Spor la gatit si astept in continuare impresiile tale!

      • says

        Buna Marilena,

        M-a tentat reteta aceasta si am incercat-o. Au iesit foarte pufoase si bune. Si hamsteruta noastra a savurat o bucatica dintr-o briosa !
        Seara buna si o saptamana excelenta !

        • says

          Buna Cristina,

          Multumesc pentru feedback si ma bucur foarte mult sa aud ca v-au placut briosele! Te invit sa incerci si alte retete de pe blogul meu si te mai astept pe aici :)

          O saptamana excelenta si tie!

  3. Senchea Anamaria says

    Am 13 ani si ini place sa fac prajituri ! Aceasta reteta este uimitoare , insa eu am scos esenta de vanilie deoarece nu o suport si a iesit uimitor !

    • says

      Buna Anamaria,

      Iti multumesc frumos pentru comentariu si ma bucur nespus sa aud ca si copiii incearca retetele mele – asta ma face foarte fericita! :D
      Iti urez succes la gatit si sper sa incerci toate retetele de pe site-ul meu. Tine-o tot asa!

      Te pup,
      Marilena

  4. AnNa AnNa says

    Salut , sunt o fata de 14 ani si vreau sa fac aceste briose numai ca nu stiu la ce ajuta apa minerala .Nu am mai auzit pana acuma.Daca ai putea sa imi spui te rog frumos la ce ajuta tias fi recunoscatoare . :)

  5. Crisa says

    Si eu le-am incercat. Am avut o comanda speciala de dulce pentru o pitica de 3 anisori care nu mananca caco. Am inlocuit cacaoa cu pudra de roscove si am mai pus in compozitie si o ceacuta de nuca macinata. Au crescut foooarte frumos si au iesit si foarte bune! Muuuultiiim pt retete.

  6. Roxana says

    Foarte bune au iesit briosele! Am incercat multe retete si speram de fiecare data sa imi creasca, dar rezultatul era indiferent de reteta, briose indesate si necrescute. Acestea sunt uumitoare, ma bucur ca am gasit acest blog. Am sa incerc si restul retetelor. Felicitari si mutumesc!

  7. Alexandra says

    În acest moment briosele sunt în cuptor.Cele 12. Însă mai am 14 ca așteaptă,.nu credeam ca vor ieși atât de multe. Mai am compoziție dar am rămas fără forme:)). Data viitoare voi folosi o ceașcă de espresso:))

  8. ami says

    Draga Marilena, m-am ganit sa fact azi briose de vanilie cu cacao, asa ca am folosit reteta ta. :-) Acum sunt in cuptor si mai e putin pana cand sunt gata. Desi nu am gustat inca, stiu ca mi-au iesit f bune. Multumim de retetele care le postezi! :-)

  9. Andreea says

    se poate sa faci briosele si fara lapte?
    sunt vegana si nu tolerez laptele in casa mea cel putin doar daca e din orez sau migdale

  10. Andreea says

    Am facut aceste briose si au iesit o minunatie , le-am facut cu crema de ciocolata de la alta reteta de a dvs.
    Prietenii mei le-au devorat in cateva clipe la petrecere si cand le-am zis ca nu am pus nici pic de zahar nu m-au crezut.
    M-ati salvat le-am facut in ultima clipa cand prietena mea mi-a zis ca nu a cumparat nimic.
    Super retetea va multumesc mult !!!

      • Isabela says

        Interesant ca ies la aceeasi consistenta chiar si fara zahar. Suna tentant. Le voi incerca si eu, nu voi scoate de tot zaharul, dar il voi reduce la jumatate. Sper sa iasa la fel de pufoase!

  11. ilinca says

    Mie nu prea imi ies prajituride in general dar ma distrez cand incerc sa le prepar. Imi place cand imi ies prajiturelele dar cum am zis nu prea mi se intapampla asta, am incercat acceasta reteta si mi- iesit foarte bine

  12. Hriscu Mihaela says

    Am facut briose dupa aceasta reteta si au iesit super bune, pufoase si gustoase. Multumim pentru reteta. Le voi incerca pe toate!
    O zi cu soare !
    Misha

  13. Madalina says

    Buna!
    Arata foarte bine briosele tale, sunt convinsa ca sunt si gustoase!
    As vrea sa le incerc si eu.
    In ce tava le ai copt? Arata bine, asa mai inalte!

Trackbacks

Leave a Reply to Cristina Cancel reply

Acorda o Nota: