Vremea mohorata din ultimele zile nu este tocmai un motiv de buna dispozitie, iar eu zic asa: TREBUIE sa indulcim atmosfera cu ceva bun si aromat! Ce-ati zice de niste briose cu ciocolata alba si migdale? Nu sunt deloc greu de pregatit, reteta nu este costisitoare iar rezultatul va va aduce zambetul pe buze, garantat!
Nu puteam sa nu pregatesc ceva cu ciocolata acum, la inceput de an, si pentru ca nu am mai gatit de mult cu ciocolata alba, voilà:
Recuzita folosita in ultima fotografie a fost asigurata de prietenii de la Tast.es – fotografii asemanatoare gasiti si in articolul cu reteta de briose tiramisu.
Pentru a incepe, veti avea nevoie de urmatoarele ustensile: un bol, un tel, o tava de briose si foite de copt. Iata si pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a obtine aceste briose pufoase pe care sa le serviti cu prietenii sau, de ce nu, singuri, la o ceasca de ceai:
- 2 oua
- ½ cana zahar
- ½ cana ulei
- ½ cana apa minerala
- 2 cani faina
- 1 lingurita esenta de migdale
- 1 plic praf de copt
- 100 g ciocolata alba
- 1 cana fulgi de migdale
- Se aprinde cuptorul si se lasa la foc mediu, timp in care se pregateste compozitia.
- Ouale se pun in bol impreuna cu zaharul.
- Se amesteca bine cu telul pana se dizolva complet zaharul.
- Uleiul se toarna in bol continuand mixarea.
- Urmatorul ingredient adaugat este esenta de migdale.
- Se adauga si o cana de faina, apoi putina apa minerala.
- Se incorporeaza si restul de faina impreuna cu praful de copt.
- Restul de apa minerala se toarna in bol.
- Totul se amesteca bine.
- Aproximativ 20 de grame de ciocolata se dau prin razatoare si se pastreaza pentru ornat.
- Ciocolata ramasa se rupe in bucati mici care se incorporeaza in compozitie.
- Trei linguri de fulgi de migdale se pastreaza pentru ornat, iar restul se amesteca cu celelate ingrediente.
- Compozitia rezultata se pune in tava.
- Briosele se coc aproximativ 20 de minute. Dupa ce s-au rumenit, se scot din cuptor si se lasa la racit 20-30 de minute.
- Dupa ce s-au racit, briosele se aseaza pe un platou si se orneaza cu fulgii de migdale si ciocolata rasa puse de o parte mai devreme.
Pofta buna! Pe curand!
Care este secretul care tin fulgii de migdale/ciocolata lipiti deasupra briosei?
Nicoleta, nu este nici un secret: ciocolata rasa este putin lipicioasa, de aceea va ramane lipita pe briose, iar fulgii de migdale… unii vor ramane pe briosa, altii vor aluneca in farfurie, asa cum se vede in fotografii
Poti incerca sa le adaugi inainte ca briosele sa se raceasca; astfel, mai multi fulgi de migdale si mai multa ciocolata rasa vor ramane lipite pe briose.
Super!
multumesc!
Am testat si o reteta de cupcakes si a iesit deliciooos. Iar eu sunt aproape o calamitate in bucatarie
Nu exista calamitati in bucatarie, este nevoie doar de putina vointa!
Ma bucur ca ti-au iesit bine retetele. Mult succes in continuare!
Am si eu o intrebare,vreau sa fac aceste briose,dar nu am tava speciala pt ele,doar foitele,pot sa le fac intr-o tava normala?
Nu se pot coace intr-o tava obisnuita, pentru ca odata turnat aluatul in foite, acestea se vor lasa, iar aluatul va curge din ele si, evident, nu va lua forma de briose.
In concluzie, foitele de copt se folosesc intotdeauna impreuna cu tava speciala pentru briose (din teflon sau silicon) sau cu forme individuale de briose din silicon. Gasesti mai multe explicatii aici: http://www.briosedeacasa.ro/sfaturi-practice-pentru-gatit/instrumente-gatit-briose-cupcakes/
Sper ca raspunsurile mele sa iti fie de ajutor. Spor la gatit si te mai astept!
Azi le-am facut…suuuuuuuper bune…ciocolata am pus-o deasupra când erau calde..ca fulgii de migdale sa se lipeasca un pic. Am pus fulgi de migdale si deasupra, inainte de coacere. Minunate !!!!
Multumesc, Monica si ma bucur ca rezultatul a fost pe placul tau!
Te invit sa mai incerci si alte retete si te mai astept
O zi frumoasa!