V-am spus deja ca briosele cu ciocolata sunt preferatele mele si s-ar putea ca deja sa fi observat ca fructele de padure imi plac, de asemenea, foarte mult. Oricum, sunt convinsa ca nu sunt singura care apreciaza aceasta combinatie, asa ca m-am gandit ca astazi sa postez o reteta care imbina foarte bine cele doua ingrediente: ciocolata (neagra, de data aceasta) si fructele de padure (mure, in cazul de fata).
Vreau sa mentionez ca nu am tinut neaparat ca ciocolata topita sa se scurga asa in tava, insa marturisesc ca aspectul final mi s-a parut mai ispititor decat m-am asteptat. Voua cum vi se par?
Reteta o puteti printa mai jos si, daca doriti, puteti sa nu lasati ciocolata sa se scurga asa de mult
- 4 oua
- o cana lapte
- o cana ulei de floarea soarelui
- o cana zahar
- 4 cani faina
- 1 pliculet praf de copt
- esenta de vanilie dupa gust
- un pumn de fructe de padure (zmeura, mure, capsuni, afine etc.)
- 100 grame ciocolata neagra
- 100 grame smantana
- 1 lingura zahar pudra
- esenta de vanilie dupa gust
- fructe de padure pentru decorat
- Pentru ca prepararea brioselor sa fie cat mai facila si pentru optimizarea timpului petrecut in bucatarie, este necesar ca toate ingredientele si ustensilele necesare sa fie pregatite dinainte. De asemenea, ingredientele pentru compozitia brioselor trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Intr-un bol mare se pun ouale si se bat cu mixerul continuu, timp cateva minute.
- Se adauga apoi laptele si zaharul si se amesteca 10 minute.
- Dupa ce zaharul s-a topit complet, se adauga uleiul si esenta de vanilie.
- Faina se pune intr-o cana impreuna cu praful de copt si se amesteca, apoi se adauga peste ingredientele lichide.
- Urmeaza apoi celelalte trei cani de faina, amestecand in continuu.
- Se adauga fructele de padure in compozitie si se amesteca usor cu lingura pana cand acestea se distribuie uniform in compozitie.
- Se toarna compozitia in tava sau in forme, apoi se baga in cuptorul incins in prealabil. Briosele se coc 20 minute la foc mediu.
- Se scot briosele si se lasa la racit timp de 30 minute.
- Se topeste ciocolata in smantana la bain-marie, se adauga zaharul pudra si cateva picaturi de esenta de vanilie si se amesteca pana cand ciocolata devine lichida. Apoi se lasa putin la racit.
- Cat timp este calda inca, ciocolata se toarna peste briose si apoi se adauga cateva fructe de padure deasupra.
Sper ca rezultatul final sa va placa si voua tot atat de mult cat mi-a placut si mie iar daca aveti intrebari, sugestii sau vreti doar sa ne cunoastem, nu ezitati sa folositi campul de comentarii de mai jos.
Pe data viitoare!
P.S.: Aceasta este reteta de cupcakes cu zmeura de ieri, in caz ca nu ati vazut-o inca.
Vip Imob says
Arata demential!
Mult succes si pe viitor!
Aurica says
la cum arata reteta asta, mi-a lasat apa in gura, arata prea bine si prea apetisant, imi vine sa mananc poza cu totul
Marilena says
Va multumesc pentru comentarii, ma onoreaza!
Recunosc ca aceasta reteta este una dintre cele mai apreciate (desi fotografiile nu sunt cele mai reusite de pe aici!), ceea ce ma bucura nespus
Iulia Iris says
Ingredientele sunt pentru 24 de briose? Adica pentru doua tavi?
Marilena says
Da, pentru 24 de briose, asa cum scrie in reteta.
Florina says
Marilena,
De data asta nu mi-au mai iesit briosele, sunt dezamagita.
Prima data mi-au iesit papanasii, toata lumea a fost socata ca a iesit ceva pufos si normal din cuptorul meu Ei bine acum am incercat de 2 ori reteta briose cu cioco si nu au crescut, au iesit cam moi si lipicioase in interior. Ce-i drept n-am pus zahar in rest am respectat indicatiile (scosesem din timp produsele etc). Ouale cum trebuiau batute ? Albusurile separat ? Eu le-am amestecat la mixer impreuna (albusuri cu galbenusuri apoi lapte, ulei etc).
Multumesc,
Florina
Marilena says
Draga Florina, imi pare rau ca nu ai avut succes de data aceasta. Sincer, aceasta este cea mai simpla reteta pe care am incercat-o pana acum. Nu este necesar sa separi albusurile de galbenusuri. Praful de copt din reteta are rolul de a creste compozitia in cuptorul incins. Singurele sfaturi pe care ti le pot da sunt urmatoarele: foloseste ingrediente de buna calitate, incalzeste bine cuptorul inainte de a introduce briosele la copt si ai multa rabdare si perseverenta, cateodata ai nevoie de mai multe incercari pana obtii ceea ce iti doresti
As mai adauga faptul ca motivul pentru care nu ti-au crescut briosele este acela ca nu ai folosit zahar, asa cum scria in reteta si asa cum am mai precizat si in comentariile mele de zilele trecute. Din pacate nu ma pot pronunta cu privire la retete care difera substantial de cele pe care le-am incercat personal si pe care le-am postat aici pe blog.
Olga says
Cati mililitri are o cana?
Marilena says
Olga, am mai raspuns la aceasta intrebare aici: http://www.briosedeacasa.ro/briose-post-banane/#comment-14646 si aici: http://www.briosedeacasa.ro/briose-sirop-ciocolata-nuca/#comment-15659
horatiu says
Buna! Foarte buna reteta! O recomand cu incredere tuturor..
La topping ai folosit smantana normala sau smantana de gatit?
Marilena says
Buna,
Multumesc pentru aprecieri!
Pentru pregatirea acestui topping am folosit smantana simpla de consum. De obicei specific in sectiunea de ingrediente daca folosesc un alt fel de smantana.
Spor la gatit si te mai astept!