Reteta pe care am incercat-o in acest weekend este un omagiu adus zilelor frumoase de vara, care s-au scurs parca prea repede anul acesta. Cu gandul la fluturasi si flori viu colorate, am pregatit o reteta cu ingrediente usoare: briose cu afine si smantana.
Inca mai gasim in piete afine proaspete, asa ca va propun sa profitam cat mai putem, fie ca le consumam ca atare, sau le preparam termic. Amestecul unic de gusturi obtinut prin combinarea afinelor dulci-acrisoare cu coaja de lamaie si esenta de vanilie este unul pe care il voi tine minte si pe care, cu siguranta, voi cauta sa-l repet in alte retete.
Iata ce aveti de facut daca v-am convins cu propunerea mea:
- 4 oua
- 150 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 150 ml lapte
- 100 ml ulei
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt
- 100 g afine
- 250 g smantana grasa (25% grasime)
- 100 g afine
- 2 linguri zahar pudra
- Ouale si laptele se scot din frigider si se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute.
- Ouale se pun intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si se mixeaza cateva minute pana se obtine o spuma tare.
- Se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie, apoi laptele si uleiul.
- Toate ingredientele lichide se amesteca.
- Ingredientele uscate (faina si praful de copt) se mixeaza impreuna cu ingredientele lichide.
- Afinele se spala si se usuca bine, apoi se adauga in compozitia obtinuta mai devreme.
- Se pregatesc formele de briose (vom folosi fie forme din teflon impreuna cu foite colorate din hartie, fie forme din silicon pe care le vom umple direct).
- Se toarna compozitia in aceste forme, care apoi se introduc in cuptorul preincins.
- Briosele se coc timp de 20 de minute, la temperatura medie, apoi se scot si se lasa la racit pentru 30 de minute.
- Dupa racire, briosele se taie pe orizontala, asa incat sa obtinem o parte inferioara mai mare si una superioara mai mica, sub forma de capac.
- Deasupra partii inferioare se adauga o lingura de smantana si cateva afine.
- Partea superioara ("capacul") se taie in doua jumatati si se fixeaza sub forma unor aripi de fluturas, ca in fotografiile mele.
- Briosele se orneaza cu zahar pudra si pot fi servite imediat.
Daca va plac afinele, incercati si reteta de briose cu afine si branza dulce. Daca, in schimb, forma brioselor mele de azi va inspira, va recomand briosele fluturasi cu vanilie.
Spor la gatit si pofta buna!
__________
Briosele mele au fost fotografiate, ca de obicei, de Adrian Banu.
Speak Your Mind