Atunci cand vine iarna imi place sa umplu casa cu mirosul de scortisoara: mi se pare ca incalzeste caminul si sufletele atunci cand afara ninge iar noi ne pregatim casele pentru sarbatori. Scortisoara merge de minune cu fructe precum mere, pere, gutui, dovleci sau banane. Este un ingredient nelipsit in placinte, cozonac, turta dulce si se potriveste chiar si in cafea sau ciocolata calda. Este unul dintre condimentele mele preferate, pe care il folosesc atat in retetele de prajituri, cat si in retetele de mancare cu carne si legume (ati folosit scortisoara in retetele de musaca? ).
Am testat reteta de briose cu banana, mere si crema cu scortisoara in weekend-ul trecut. Am ales aceasta combinatie de ingrediente pentru ca tocmai primisem un cos plin cu mere rosii, iar pentru a reduce cat mai mult cantitatea de zahar adaugat, am folosit o banana si putina scortisoara. Briosele au fost gustoase si pline de vitamine – asa, ca pentru inceput de iarna!
*Fotografii realizate de Adrian Banu
Ingredientele sunt simple si la indemana oricui, modul de preparare este de asemenea simplu si rapid, iar rezultatul este un desert pe care il puteti servi ca atare sau il puteti transforma in ceva special daca adaugati fiecarei briose cate o felie de mar uscata in cuptor si o fundita asortata. Iata cum am procedat eu:
- 2 mere mari
- 1 banana bine coapta
- 2 oua
- 100 ml ulei
- 50 g zahar brun
- 2 lingurite de scortisoara
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- ½ lungurita bicarbonat de sodiu
- 300 g branza mascarpone
- 3 linguri de zahar brun
- 2 lingurite de scortisoara
- 1 mar rosu pentru decor
- Merele se spala, se decojesc si se dau prin razatoare.
- Banana se paseaza si ea si se amesteca cu merele rase, cu zaharul brun si scortisoara.
- Amestecul se pune intr-un vas antiaderent pe foc si se amesteca incontinuu, pana cand lichidul din fructe se evapora. Apoi se lasa la racit cateva minute.
- In amestecul de fructe se adauga ouale si uleiul. Se incorporeaza apoi faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
- Toate ingredientele se amesteca bine.
- Aluatul format se pune fie in forme din silicon/aluminiu, fie in foite de copt asezate in tava speciala pentru briose, apoi se introduc in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 25 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Intr-o tava se aseaza o foaie de copt si cateva felii subtiri de mar. Acestea se baga in cuptor pentru aproximativ 5 - 10 minute (in functie de grosimea feliilor), la foc mediu, pana se usuca. Apoi se scot si se lasa la racit.
- Branza mascarpone se pune intr-un bol inalt si se mixeaza.
- Se adauga cate o lingura de zahar brun, amestecand in continuu pana cand zaharul se dizolva complet.
- Se adauga scortisoara si se amesteca.
- Briosele se orneaza cu crema si cu felii uscate de mar.
- Pentru un efect vizual cat mai placut, briosele se invelesc in foite mici de copt si se leaga cu sfoara.
Daca doriti sa incercati si alte retete de iarna sau retete in care am folosit fructe uscate, va recomand urmatoarele: madlene cu vanilie, briose cu fructe confiate si bezea si mini-briose cu stafide, curmale si prune uscate.
Spor la gatit si pofta buna!
[…] O alta reteta noua in care am folosit mere si scortisoara este reteta de briose cu banana, mere si crema cu scortisoara, iar daca vreti sa incercati si alte briose la fel de speciale, va recomand briosele cu urda si […]