Ciocolata si frisca, doua ingrediente clasice, care nu vor deveni vreoadata plictisitoare. Este adevarat ca pana acum nu am apucat sa le combin astfel in retetele de briose, insa astazi este momentul potrivit. Este duminica si cred ca meritam un desert cu care sa ne rasfatam la sfarsit de saptamana (si stiti deja ca, pentru mine, rasfat inseamna ciocolata ).
Dupa cum puteti vedea si in fotografiile de astazi, am incercat o noua metoda de a decora briosele: le-am taiat in jumatati pe orizontala si am turnat frisca la mijloc cu ajutorul unui pos, asa incat blatul sa se inmoaie si sa capete un parfum mai delicat. Efectul complet al acestui “artificiu” apare insa doar dupa o jumatate de ora in care briosele au stat la frigider. Stiu ca partea cu asteptarea este cea mai grea, insa credeti-ma, merita sa asteptati .
Va propun si voua sa incercati reteta de briose cu ciocolata si frisca, in orice zi din saptamana cand aveti pofta de un desert dulce-amarui, bun si pufos.
Daca v-am convins, va invit sa notati reteta:
- 4 oua
- 150 g zahar brun
- 100 ml ulei
- 50 g cacao
- 150 g faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra
- 100 g ciocolata neagra
- 2 linguri lapte
- Ouale la temperatura camerei se pun intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si se mixeaza 3-4 minute pana se obtine o spuma tare.
- Se toarna incet uleiul si se continua mixarea, apoi se adauga esenta de vanilie. Faina si cacaua se cern impreuna in amestecul deja format.
- Toate ingredientele se amesteca bine.
- Aluatul se toarna in forme de briose din aluminiu sau din silicon si se baga in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 20 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Smantana si zaharul pudra se pun intr-un bol si se mixeaza cateva minute pana se obtine o frisca tare.
- Frisca se baga la frigider pentru 15-20 de minute, inainte de ornare.
- Ciocolata se rupe in bucati mici si se pune intr-un vas, apoi se topeste la bain-marie.
- Se adauga cele doua linguri de lapte si se amesteca.
- Briosele se taie orizontal, in doua bucati.
- La mijloc se toarna frisca folosind un pos, apoi cele doua bucati taiate se lipesc la loc.
- Topping-ul de ciocolata se toarna deasupra brioselor.
- Asa cum spuneam la inceput, briosele trebuie lasate 30 de minute la frigider, inainte de a fi servite, astfel incat toate aromele sa se intrepatrunda.
Alte retete de briose in care am folosit ciocolata neagra topita (unul dintre ingredientele mele preferate) gasiti aici: briose Valentine’s cu ciocolata si capsuni si briose cu bezea si ciocolata.
Spor la gatit si pofta buna!
Speak Your Mind