Intotdeauna am iubit turta dulce pentru gustul si mirosul ei imbietor, dar mai ales pentru ca o asociez cu sarbatorile de iarna, cu casa bunicii si amintirile din copilarie. Anul acesta am vrut sa includ in reteta de briose pe care o vom servi in noaptea dintre ani o parte din bucuria copilariei mele. Asa ca am copt mai intai o tava mare cu turta dulce si, dupa ce am testat-o si ne-am convins ca este potrivita pentru desertul festiv, am pus de-o parte cateva bucati pentru a le incorpora in crema pentru briose.
Puteti coace si voi turta dulce in casa sau puteti sa o cumparati gata preparata, din magazine sau din targurile de Craciun. Eu am preparat-o dupa reteta clasica a bunicii mele si am adaugat putina ciocolata topita in care am inmuiat bucatile de turta dulce.
Daca v-am trezit si voua amintiri frumoase sau vreti sa incercati ceva inedit, iata cum puteti proceda pentru a obtine aceste briose cu ciocolata si turta dulce:
- 2 oua
- 100 g unt
- 150 ml lapte
- 150 g zahar
- 200 g faina
- 50 g cacao
- 1 plic praf de copt
- 50 g fulgi de ciocolata
- 200 g branza mascarpone
- 100 g smantana pentru frisca
- 3 linguri zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara
- 3 linguri pesmet de turta dulce (turta dulce faramitata)
- 12 bucati de turta dulce pentru ornat
- 50 g ciocolata topita pentru ornat
- Laptele se pune intr-un vas pe foc. Untul se taie cubulete si se adauga in lapte. Se amesteca totul pana se topeste untul, apoi se ia vasul de pe foc. Laptele si untul topit se lasa la racit.
- Ouale si zaharul se pun intr-un bol inalt si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Peste aceasta spuma se toarna incet laptele si untul topit.
- Faina, cacaua si praful de copt se cern si se adauga peste amestecul format. Se omogenizeaza bine aluatul.
- Se adauga fulgii de ciocolata.
- In tava speciala pentru briose se aseaza foite de copt in care se toarna aluatul, apoi tava se introduce in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la temperatura medie timp de 20 de minute, apoi se scot si se lasa la racit la temperatura camerei.
- Branza mascarpone, smantana si zaharul pudra se pun intr-un bol si se mixeaza pana se obtine o crema tare.
- Se adauga scortisoara si pesmetul de turta dulce si se amesteca.
- Briosele se orneaza cu crema obtinuta si cu ciocolata topita la bain-marie, apoi se adauga cateva bucati de turta dulce.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Iar daca in perioada sarbatorilor aveti cateva zile libere in care primiti acasa oaspeti dragi, va recomand sa le pregatiti si retetele urmatoare (nu aveti cum sa dati gres!): briose-trandafiri cu ciocolata si crema de whisky, briosa uriasa cu ciocolata si rom, guguluf cu ciocolata si alune de padure, sau briose turta dulce cu bezea.
Va urez spor la gatit si pofta buna, iar pentru anul care vine va doresc sa fiti sanatosi si sa aveti parte numai de bucurii si momente frumoase langa cei dragi! La multi ani frumosi si multe dulciuri minunate!
Speak Your Mind