Imi place tare mult dovleacul si de aceea, in fiecare toamna si iarna, pregatesc retete noi care sa-l aiba ca ingredient de baza. Gustul dovleacului imi aminteste de copilarie cand, in fiecare toamna, coceam un dovleac mare si gustos in soba din casa bunicilor.
Astazi am combinat dovleacul cu branza ricotta si cateva alte ingrediente intr-o reteta cu parfum de toamna: briose cu dovleac si ricotta. Am folosit un dovleac de marime medie, din soiul cunoscut in termeni populari ca dovleac placintar, pentru ca este dulce, gustos si suficient de dulce incat sa nu mai adaug zahar – o lingura de miere este suficienta pentru a accentua aroma dovleacului. Am taiat dovleacul in doua jumatati, l-am curatat de coaja si am dat prin razatoare doar jumatate din miez. Cealalta jumatate o voi pastra pentru o alta reteta
Pentru a coace briosele cu dovleac si ricotta este bine sa folositi forme de briose din silicon. Nu va sfatuiesc sa folositi foite de copt de data aceasta, pentru ca este posibil ca aluatul sa se lipeasca, acesta find usor umed datorita branzei si dovleacului.
Briosele mele au fost fotografiate de Adrian Banu.
Sunteti gata pentru reteta? Notati pasii urmatori:
- 100 g pesmet de biscuiti
- 50 g unt
- 150 g branza ricotta
- 2 oua
- 100 g dovleac
- 1 lingura miere
- 1 lingurita scortisoara
- 100 g branza ricotta
- 1 lingura miere
- 50 g miez de nuca
- Dovleacul se curata de coaja si se taie in bucati, apoi se da prin razatoare.
- Intr-un vas antiaderent se pune dovleacul ras, mierea si scortisoara.
- Amestecul se lasa pe foc cateva minute pana se inmoaie dovleacul, apoi se lasa la racit.
- Untul se topeste si se lasa la racit cateva minute, dupa care se amesteca cu branza ricotta. Se adauga apoi ouale si dovleacul ras.
- La final se incorporeaza pesmetul de biscuiti.
- Aluatul astfel obtinut se toarna in formele din silicon si se baga in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la foc mediu timp de 15 minute.
- Branza ricotta se amesteca cu mierea, folosind o lingura.
- Miezul de nuca se taie in bucatele mici si se adauga in crema.
- Briosele se orneaza cu crema si cateva bucatele de miez de nuca.
Aceasta a fost reteta mea de astazi, o reteta simpla care va va umple casa de arome delicioase. Daca v-a placut, va recomand si urmatoarele bunatati pe baza de dovleac: briose cu dovleac si bezea cu nuci si briose cu dovleac, ghimbir si zahar caramelizat.
Spor la gatit si pofta buna!
Daciana Sarbu says
Dovleacul nu se coace inainte de a fi folosita in reteta de briose? Se rade asa crud?
Marilena says
Draga Daciana, bineinteles ca dovleacul nu se foloseste crud, am descris asta in reteta. Daca nu ai facut-o deja, citeste te rog reteta cu atentie pana la capat.
Multumesc pentru vizita si spor la gatit!
Manea Gabi says
Buna. Am incercat reteta ieri dimineata, la micul dejun. Baietii mei au fost foarte incantati de surpriza si au luat la scoala toate briosele ramase, insa fara crema. Mi-am propus sa incerc maine si o reteta de post. Inca nu m-am decis care dintre ele. Spor la gatit!
Marilena says
Buna Gabi,
Ma bucur ca reteta a avut succes! Daca vrei sa incerci o reteta noua de post, tocmai am publicat astazi una. O gasesti aici: http://www.briosedeacasa.ro/briose-de-post-cu-halva-si-lapte-de-migdale/
Multumesc si te mai astept.
Spor la gatit si tie!