Toamna care se pare ca se pregateste sa ne paraseasca zilele acestea ne-a oferit o recolta bogata de fructe, de care eu am profitat din plin: am pregatit retete cu mere, dovleac, smochine, struguri si am observat ca si voua v-au placut. Ma bucur mult si, cu ocazia aceasta, va multumesc din nou pentru aprecierile voastre.
Dar pentru ca toamna nu s-a terminat si mai sunt destule fructe pe care inca nu le-am incercat in retetele mele, astazi voi pregati briose cu gutui: usor de preparat si de pastrat (se pot pastra foarte bine cateva zile in frigider sau chiar in camara, intr-un recipient acoperit).
Cat despre dulceata de gutui pe care o voi folosi, daca nu o aveti deja in camara, o puteti gasi in magazine, acum mai usor ca oricand.
Acestea fiind zise, sa vedem reteta si mai ales rezultatul!
Reteta o gasiti aici:
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 100 ml ulei
- 1 pastaie de vanilie
- 200 g faina
- 150 g zahar
- 1 plic praf de copt
- ½ borcan dulceata de gutui
- 100 g nuci taiate bucati mici
- 1 gutuie mare
- 30 g unt
- 1 lingurita scortisoara
- 2 linguri zahar brun
- zahar pudra pentru ornat
- Pentru inceput se spala gutuia, se curata de coaja si se taie cubulete mici.
- Intr-o tigaie incinsa se pune untul si se topeste.
- Se pun cubuletele de gutuie in tigaie si se calesc in unt cateva minute.
- Se presara scortisoara si zaharul brun.
- Cand zaharul s-a topit si bucatile de gutuie s-au caramelizat si s-au inmuiat, se opreste focul.
- Cele doua oua se bat intr-un bol impreuna cu laptele.
- Se adauga semintele de la o pastaie de vanilie si zaharul si se amesteca pana cand acesta s-a topit in compozitie.
- Urmeaza uleiul adaugat treptat in amestec.
- Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se incorporeaza alaturi de celelate ingrediente.
- In fiecare forma de briosa se adauga o lingura de aluat, o lingurita de dulceata, cateva bucati de nuca si iar o lingura de aluat.
- Se repeta acesti pasi pana se termina toata compozitia.
- Formele se baga in cuptorul incins, la foc mediu, pentru aproximativ 20 de minute, apoi se lasa la racit 15–20 de minute.
- Cubuletele de gutuie caramelizata se adauga peste briose si se pudreaza cu zahar.
Astept impresiile voastre!
Pofta buna!
[…] incercat si reteta de briose cu gutui din sezonul […]