Briose cu Lichior de Portocale si Fructe Confiate

Briose cu lichior de portocale si fructe confiate

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Totul in jurul nostru ne aminteste ca vine Craciunul: colinde care rasuna peste tot, vitrine frumos decorate si – mai ales – oameni agitati, in goana dupa cadouri :) .

Doar acasa gasesti liniste sa iti pui in ordine meniul de Craciun, lista de cadouri si cea de cumparaturi, sa impodobesti bradul si – bineinteles – sa testezi cateva retete inainte de mesele festive :P . Asa mi-am petrecut si eu week-end-ul care tocmai a trecut. Le-am bifat chiar pe toate, in asa fel incat sa fiu linistita ca am totul sub control!

Briose de Craciun cu lichior de portocale si fructe confiate

Reteta de briose cu lichior de portocale si fructe confiate am testat-o sambata trecuta. Era absolut necesar sa testez in avans gustarea dulce pentru Craciun. Am cumparat toate ingredientele, am incins cuptorul si am copt o tava de briose parfumate pe care le-am savurat apoi impreuna cu cei dragi, in timp ce impodobeam bradul. Da, iubesc sarbatorile de iarna si iubesc mirosul de portocale si vanilie care iti incalzeste sufletul si te face sa visezi la toate lucrurile frumoase din viata!

Briosa de Craciun cu lichior de portocale, alune si stafide

*Briosele mele au fost fotografiate de Adrian Banu

Acum ca v-am descris asa frumos starea mea de week-end :) , haideti sa trecem la treburi mai serioase! Iata reteta:

Briose cu Lichior de Portocale si Fructe Confiate
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de briose de Craciun cu lichior de portocale si fructe uscate (stafide, nuci, alune de padure, arahide, migdale, caju)
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 10
Ingrediente
  • 2 oua
  • 150 g zahar brun
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri lichior de portocale
  • 1 lingurita esenta de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 150 g mix de fructe uscate (stafide, nuci, alune de padure, arahide, migdale, caju)
Instructiuni
  1. Ouale si zaharul se pun intr-un bol si se amesteca bine pana cand zaharul se topeste.
  2. Se toarna incet uleiul si se amesteca incontinuu.
  3. Se adauga apoi aromele: coaja, esenta si lichiorul de portocale, apoi extractul de vanilie.
  4. Faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu se cern in aluat si se omogenizeaza totul.
  5. Fructele se taie in bucati mici si se adauga in aluat.
  6. Briosele pot fi coapte in foite de copt si tava speciala pentru briose, sau in forme din silicon sau aluminiu. Pentru a obtine briosele pe care le vedeti in fotografiile alaturate, eu am folosit forme din aluminiu.
  7. Aluatul se toarna in forme si se introduce in cuptorul preincins.
  8. Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 25 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
  9. Pentru un aspect festiv, le puteti lega cu o fundita si le puteti decora cu crengute de brad.



Daca doriti sa incercati si alte retete cu specific de sarbatori, s-ar putea sa va placa si urmatoarele: briosele lui Mos Craciun, cupcakes cu fulgi de nuca de cocos sau briose de Mos Ajun cu nuci si scortisoara.

Pana data viitoare va urez spor la gatit, pofta buna si Sarbatori ca in povesti! Craciun fericit tuturor!

Speak Your Mind

Acorda o Nota: