Briose cu Must si Struguri

Briose cu must si struguri

Daca este sfarsit de septembrie inseamna ca este vremea culesului viilor: mmm… struguri copti si must dulce ca mierea! In fiecare toamna iau parte cu drag la aceasta traditie, pentru ca de fiecare data imi creeaza o stare foarte placuta si imi da ocazia sa petrec mai mult timp alaturi de cei dragi. Chiar daca participarea mea se rezuma mai ales la degustat, asta nu inseamna ca nu am si eu un rol important in acest proces :P Iar de data aceasta, rolul meu a fost sa experimentez o noua reteta: briose cu must si struguri.

Juriul prezent la fata locului a apreciat rezultatul de la finalul experimentului meu, pentru ca briosele au fost gatite cu ingrediente proaspete, direct de la sursa si au avut un aspect distinct, de toamna.

Eu am folosit struguri negri, cu boabe mici si cu samburi, dar puteti folosi si struguri fara samburi, sau stafide, daca nu va plac samburii crocanti de struguri. Mustul (stors din aceiasi struguri negri) l-am incorporat doar intr-o mica parte din aluat; astfel, contrastul obtinut intre aluatul simplu, galbui si cel amestecat cu must, a fost mai evident.

Briose cu struguri negri si must proaspat

 

Muffins cu struguri si must

Daca aveti putin must proaspat si cativa struguri bine copti, va recomand sa incercati reteta mea:

Briose cu Must si Struguri
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de briose de toamna, cu struguri negri si must.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
  • 2 oua
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 2 linguri zahar cristal alb
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 100 ml lapte
  • 200 g faina
  • 200 ml must de struguri
  • 2 struguri negri
  • 1 lingurita scortisoara
Instructiuni
  1. Untul (la temperatura camerei) si zaharul brun se pun intr-un bol si se amesteca pana cand zaharul se topeste complet.
  2. Se adauga ouale si laptele, amestecand incet toate ingredientele.
  3. Se incorporeaza aromele: coaja de lamaie si vanilia.
  4. Peste amestecul format se cerne faina si praful de copt, apoi se omogenizeaza totul.
  5. Intr-un vas pe foc se toarna mustul (aproximativ 200 ml) impreuna cu 2 linguri de zahar cristal alb si cu scortisoara. Mustul se fierbe la foc mic timp de aproximativ 10 minute, amestecand in continuu (etapa aceasta este esentiala, poentru a opri mustul din fermentatie). Dupa cele 10 minute se obtine o cantitate redusa de must (aproximativ 100 ml), gata de folosit in reteta.
  6. Intr-un vas separat se pune un sfert din aluatul de briose care se amesteca cu mustul obtinut prin fierbere in etapa anterioara.
  7. Pentru coacere se pot folosi forme de briose din silicon sau tava din teflon, cu sau fara foite de copt.
  8. Fiecare forma sau foita se umple pe jumatate cu aluat simplu, apoi se adauga cate o lingura de aluat cu must. Se adauga apoi boabe de struguri si se baga tava in cuptorul incins.
  9. Briosele se coc la foc mediu timp de 20 de minute.

 



Va urez, ca de obicei, spor la gatit si pofta buna!

P.S.: Ati notat si reteta de saptamana trecuta? Daca  nu, o gasiti aici: briose cu smochine si nuci.

Speak Your Mind

Acorda o Nota: