Briose cu Smochine si Nuci

Briose cu smochine si nuci

A venit toamna! Nu pot spune ca este anotimpul meu preferat, pentru ca zilele reci si ploioase care vor urma nu sunt chiar pe placul meu, insa vremea de acum este inca frumoasa. Asa ca profit de fiecare zi insorita, de florile colorate de toamna, de pietele pline de fructe, legume si verdeturi parfumate. Inceputul toamnei ma duce mereu cu gandul la nuci, struguri, smochine, mere, pere, dovleac si multe alte fructe pe care le voi include in meniul meu din urmatoarele saptamani.

Sa incepem, asadar, cu smochinele si nucile, prima combinatie din colectia de toamna-iarna :) . Pentru reteta de briose cu smochine si nuci am folosit nuci de anul trecut (deja uscate si crocante), pentru ca nucile abia coapte, din aceasta toamna, au nevoie de timp pana se vor usca si le voi putea folosi in retete. In ceea ce priveste smochinele, preferatele mele sunt cele cultivate in gradina pentru ca sunt mult mai gustoase si pline de vitamine. Din fericire, aceste fructe s-au adaptat la clima din sudul tarii noastre si pot fi cultivate alaturi de cele autohtone. Daca nu aveti astfel de surse, puteti gasi smochine proaspete si in supermarketuri.

Briosele cu smochine si nuci pot fi servite la micul dejun, ca desert dupa masa de pranz, sau intre mese. Le puteti lua chiar si la pachet (la scoala sau la serviciu, dupa caz) pentru ca nu sunt doar delicioase, ci si rezistente la transport :D .

Briose cu cacao, smochine si nuci

 

Briose cu cacao, smochine proaspete si nuci

 

Briose cu bucati de smochine si nuci

Daca v-am facut deja curiosi, va invit sa notati reteta:

5.0 from 1 reviews
Briose cu Smochine si Nuci
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de briose cu cacao, bucati de smochine proaspete si nuci: de servit acasa, sau de luat la pachet :)
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 100 ml lapte
  • 100 g unt
  • 50 g cacao + 1 lingura cacao pentru ornat
  • 150 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat bourbon
  • 2 smochine mari
  • 100 g miez de nuca
Instructiuni
  1. Ouale (care trebuie sa fie la temperatura camerei) se pun intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si zaharul vanilat bourbon, si se mixeaza bine timp de 5 minute, pana se obtine o spuma tare.
  2. Laptele si untul se pun intr-un vas pe foc, pana cand untul se topeste. Amestecul se ia de pe foc si se lasa la racit, apoi se toarna incet peste spuma de oua.
  3. Faina, cacaua si praful de copt se cern impreuna in amestecul de ingrediente lichide si se omogenizeaza.
  4. Smochinele si miezul de nuca se taie in bucati mici si se incorporeaza in aluat.
  5. Se pregateste tava de briose, in care se aseaza foitele de copt. Fiecare foita se umple ¾ cu aluat.
  6. Briosele se coc in aproximativ 20 de minute (nu uitati: ca de obicei, cuptorul trebuie preincalzit), la o temperatura medie. Apoi se scot, se lasa la racit si se pudreaza cu cacao.

 



Va invit sa incercati si aceste doua retete in care am folosit nuci si smochine: briose cu sirop de ciocolata si nuca si briose-gogosi cu smochine.

Spor la gatit si pofta buna!

Comments

  1. gigi says

    Le am facut. F. bune! Data viitoare am sa pun cate o smochina intreaga in fiecare briosa pentru ca asa taiate se simte numai nuca nu si smochina.

    • says

      Buna,

      Multumesc ca ai incercat reteta mea si ma bucur ca ti-au placut briosele! :)

      Referitor la varianta pe care vrei sa o incerci: nu te-as sfatui sa pui o smochina proaspata intreaga in fiecare briosa, pentru ca aceasta va impiedica briosa sa se coaca suficient, dandu-i o consistenta cleioasa la mijloc. Ai putea, in schimb, sa folosesti smochine confiate intregi, intrucat acestea sunt partial deshidratate si nu vor impiedica (cel putin teoretic!) procesul de coacere. Ramane ca practica sa-ti confirme sau nu daca aceasta varianta functioneaza.

      Spor la gatit!

Trackbacks

Speak Your Mind

Acorda o Nota: