Briose de Post cu Piure de Castane

Briose de post cu piure de castane

Ce ingrediente putem folosi in perioada postului pentru a imbogati gustul si parfumul preparatelor noastre, fie ele sarate sau dulci? Lista este lunga, insa in ceea ce priveste desertul eu m-am oprit astazi la cacao, coaja de portocala, curmale si piure de castane. Toate aceste ingrediente pot transforma un desert simplu intr-unul deosebit, pe care familia si prietenii sa-l adore.

Va propun, asadar, sa incercati reteta de briose de post cu piure de castane fie in perioada postului, fie atunci cand doriti sa eliminati ingredientele de origine animala din regimul vostru.

Briose de post cu piure de castane si curmale

 

Briose de post cu piure de castane, cacao si curmale

Nu am incercat pana acum piureul de castane si nu stiam ce gust sau consistenta are, dar am avut o surpriza placuta atunci cand am deschis borcanul pe care il cumparasem din supermarket. Contine numai 4 ingrediente (castane, apa, zahar si esenta de vanilie) si cred ca il voi folosi si in retetele viitoare, pentru ca aroma lui m-a cucerit. Pana atunci insa, iata reteta mea de astazi:

5.0 from 2 reviews
Briose de Post cu Piure de Castane
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de briose de post cu piure de castane, cacao, curmale si coaja de portocala.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
Ingrediente aluat:
  • 200 g faina
  • 50 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa de la o portocala
  • 300 ml apa minerala
  • 100 ml ulei
  • 100 g zahar
Ingrediente crema:
  • 150 g margarina
  • 150 g piure castane
  • 2 linguri zahar pudra
  • cateva curmale pentru ornat
Instructiuni
Preparare aluat:
  1. Intr-un vas inalt se amesteca ingredientele uscate (faina, praful de copt si cacaua), apoi se adauga coaja rasa de portocala.
  2. Intr-un alt vas se amesteca apa minerala si uleiul. Peste acestea se adauga zaharul si se amesteca pana cand incepe sa se topeasca.
  3. Ingredientele lichide se toarna peste cele uscate si se amesteca folosind o lingura de lemn, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  4. Se pregatesc forme sau tava de briose in care se aseaza foite de copt. Aluatul se toarna in fiecare foita, iar tava se introduce in cuptorul preincins.
  5. Briosele se coc la foc mediu, timp de 20 de minute. Dupa coacere se lasa la racit, timp in care se prepara crema.
Preparare crema:
  1. Margarina si zaharul pudra se amesteca bine cu lingura.
  2. Se adauga piureul de castane si se amesteca din nou.
  3. Curmalele se curata de samburi si se taie in forma de floare, crestand incet marginile, ca in imaginile de mai sus.
  4. Briosele se orneaza cu crema, iar in varful fiecareia se aseaza cate o curmala.

________

Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.

Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose :D ).

Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.

Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).

Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:

Making My Own Cookbook - caiet de retete

________

Pofta buna si spor la gatit!

P.S.: Ati incercat si reteta de briose de post cu cafea si dulceata?

Comments

  1. Rebeca G. says

    Buna. Am incercat aceasta reteta si briosele au iesit foarte pufoase si gustoase. A devenit una din retetele de post preferate. Doar ca nu am reusit sa le ornez asa frumos ca in fotografiile tale. Ai vreun sfat? Multumesc pentru reteta!

    • says

      Buna Rebeca,

      Eu folosesc o punga speciala pentru ornat (un pos) la care, pentru aceasta reteta, am montat un cap metalic (un dui) numarul 1M. Sper sa te ajute :)

      Multumesc pentru vizita si te mai astept!

  2. Crisa says

    Draga mea am facut si eu reteta, doar ca am umplut formele ap 90% si mi-au iesit doar 9 briose – uriase ce-i drept. Data viitoare le pun mai golase. Fiind cu atata cacao nu ma asteptam sa creasca asa mult. :)
    Multumesc pt toate retele. Margarina ai idee cu ce ar merge inlocuita in post? Un unt de migdale/arahide ar merge?

    • says

      Ma bucur ca ai incercat aceasta retetea de briose si sper sa incerci si altele. :)

      In ceea ce priveste prima ta constatare, cel mai indicat este sa umpli formele putin peste jumatate, pentru ca apa minerala si praful de copt ajuta foarte mult la cresterea brioselor.

      Referitor la inlocuirea margarinei in retetele de post, poti folosi oricare din variantele specificate de tine (unt de arahide sau de migdale), insa gustul va fi cu totul altul. Aceste tipuri de unt sunt foarte aromate si este bine sa tinem cont cu ce alte ingrediente le combinam in reteta. Margarina, in schimb, are un gust neutru, de aceea poate fi folosita in aproape orice tip de aluat sau crema.

      • Crisa says

        Trebuia sa plec la rude in provincie pe data de 10 aprilie, asa ca am improvizat: ulei de cocos (fiind in camara era solid) + piure-ul de castane + zaharul + ceva amidon si am reusit sa le ornz (nu asa frumos ca tine, dar era o crema spritzata. Pacat ca nu pot uploda poze la comentariu ca ti le aratam. Insa le-am luat pe drum in masina ap. 2 ore si la o temperatura peste 25 grade s-a topit crema mea. La destinatie le-am bagat la frigider si in cateva ore arata crema (cea care mai ramasese pe ele) ca un icing (ca o glazura).

        Vreau sa spun ca au fost extraordinar de bune si de apreciate (si ca sa ramana glazura am avut grija sa le tinem la frigider pana la consumare).

        Nu e prima reteta incercata de la tine. :) Este a 4-a reteta pe care am incercat-o.Si toate 4 au iesit FOARTE BINE! Si tin sa iti multumesc pe calea aceasta pentru retetele pe care le impartasesti cu noi si sfaturile pe care ni le dai. Primul meu experiment de briose (inainte de a descoperi site-ul tau) a insemnat amestecarea ingredinetelor cu mixerul si rezultatul a fost o tava de briose cauciucate.

        Acum intrasem sa aleg a 5-a reteta!

        Mult spor in continuare in tot ceea ce faci!

        • says

          Ma bucur ca, pana la urma, experimentul tau a avut un final fericit si sa stii ca multe dintre retetele mele se nasc din astfel de experimente, pentru ca doar asa poti invata ce functioneaza si ce nu functioneaza :)

          Iti multumesc pentru feedback si iti urez spor la gatit in continuare!
          Te mai astept.

          O zi frumoasa,
          Marilena

Trackbacks

Leave a Reply to Briose de Post cu Nuca de Cocos – Briose de Acasa Cancel reply

Acorda o Nota: