In ultima vreme mi-am dedicat o buna parte din timpul petrecut in bucatarie activitatilor de cercetare si dezvoltare ( ) de retete noi. Este o noua pasiune, ce-i drept costisitoare si consumatoare de timp, insa rezultatele bune sunt cea mai mare recompensa.
Este si cazul acestei ultime retete (briose de post cu rodie si apa de trandafiri), care a iesit exact asa cum trebuie sa fie o gustare usoara si potrivita pentru orice ocazie: delicata si gustoasa. Eu nu am simtit lipsa laptelui de vaca sau a untului din aluatul clasic de briose sau cupcakes, iar pofta de ceva dulce mi-a fost complet satisfacuta. Ca atare, voi repeta reteta si cu alte ocazii, fie ca vom fi sau nu in post .
Din cantitatile specificate in reteta am pregatit 6 briose mari pe care le-am servit de dimineata, alaturi de ceasca de cafea. Iata si reteta:
- 100 g faina alba
- 100 g faina neagra
- 50 g tarate de grau
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 100 g zahar brun
- 250 ml apa minerala
- 1 lingura apa de trandafiri
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- semintele de la o jumatate de rodie
- 150 g ciocolata neagra de post
- 2 linguri lapte de cocos
- semintele de la o jumatate de rodie
- Rodia se spala si se desface. Semintele se scot intr-un bol.
- Se pregatesc ingredientele uscate si cele lichide (sunt necesare doua boluri mari pentru acest lucru).
- Intr-un bol se pun faina alba, faina neagra, taratele de grau, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si zaharul brun. Acestea se amesteca cu o lingura.
- Intr-un alt bol se pun apa minerala, uleiul de floarea soarelui si apa de trandafiri, apoi se amesteca cu o lingura.
- Ingredientele lichide se toarna peste cele uscate. Se amesteca bine pana se omogenizeaza aluatul.
- Se adauga jumatate din cantitatea de seminte de rodie.
- In tava speciala pentru briose se aseaza foite de copt in care se toarna aluatul. Tava se introduce in cuptorul preincins.
- Briosele se coc in 25 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Ciocolata neagra de post se pune intr-un bol si se topeste la bain-marie. Odata topita ciocolata, se adauga 2 linguri de lapte de cocos si se amesteca.
- Peste briose se toarna ciocolata topita si se presara seminte de rodie.
Soarele, atmosfera primavaratica, briosele parfumate si colorate mi-au facut ziua frumoasa. Va doresc si voua aceeasi senzatie in fiecare dimineata!
Daca va place sa folositi apa de trandafiri si semintele de rodie in retetele de prajituri va recomand urmatoarele doua retete: briose cu fructe confiate si bezea si briosele lui Mos Craciun (nu trebuie neaparat sa fie sezonul Mosului, ca sa incercati reteta! ). Iar daca va intereseaza prajiturile de post, va recomand urmatoarele doua retete la care eu tin foarte mult: briose de post cu cafea si dulceata si briose de post cu nuca de cocos.
Spor la gatit si pofta buna!
Speak Your Mind