Am promis in urma cu ceva timp ca voi incerca si alti indulcitori in retetele mele – in afara de zahar sau miere – iar astazi vreau sa va prezint o astfel de reteta.
De curand am testat prima reteta de briose cu sirop de agave, apoi am tesat-o din nou pana cand am considerat ca este in parametrii potriviti pentru a fi publicata pe blog. Siropul de agave mi se pare potrivit pentru a fi folosit in prepararea deserturilor naturale, de casa, alaturi de alte fructe dulci si condimente care sa dea o nota speciala preparatelor. La fel de bine l-am folosit si pentru a indulci cafeaua sau ceaiul de dimineata, cu scopul de a reduce cat mai mult cantitatea de zahar consumata de-a lungul unei zile.
Sa revin totusi si sa va povestec putin despre briosele mele de post cu roscove, curmale si sirop de agave: totul a pornit atunci cand am vrut sa pregatesc un meniu child-friendly pentru fetita mea, pentru ca la final sa ajung sa indragesc cu adevarat aceste briose. Sunt foarte pufoase, hranitoare, dulci si aromate si in acelasi timp sunt bune si pentru cei mari pentru ca merg de minune la micul dejun alaturi de o cafea neagra. Unde mai pui ca pot fi preparate si servite in perioada postului!
*Briosele mele au fost fotografiate de Adrian Banu
Daca v-am convins si pe voi sa le incercati, notati reteta de mai jos:
- 250 g faina
- 30 g pudra de roscove (aproximativ 2 linguri)
- 50 g fulgi de ovaz
- 1 lingurita scortisoara
- 1 plic praf de copt
- 200 ml lapte de soia
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml sirop de agave (aproximativ 3 linguri)
- 100 g curmale uscate
- Faina, praful de copt, pudra de roscove, fulgii de ovaz si scortisoara se amesteca intr-un bol mare. Se pastreaza o lingura de fulgi de ovaz pentru a o presara deasupra brioselor.
- Laptele de soia, uleiul de floarea soarelui si siropul de agave se amesteca intr-un alt vas.
- Ingredientele lichide se toarna peste cele uscate si se amesteca, pana se obtine un aluat omogen.
- Curmalele se desfac si se curata de samburi, apoi se pun intr-un vas, se toarna apa fiarta peste ele si se lasa cateva minute acoperite cu un capac.
- Curmalele se scot din apa si se taie in bucati mici, apoi se adauga in aluatul preparat mai devreme.
- Aluatul se toarna in forme de briose din silicon sau aluminiu, apoi se presara fulgii de ovaz pastrati si se baga in cuptorul preincins.
- Briosele se coc in aproximativ 25 de minute, la o temperatura medie, apoi se scot si se lasa la racit inainte de a fi servite.
Pentru ca suntem in perioada postului, vreau sa va recomand inca o reteta la care tin foarte mult: briose de post cu nuca de cocos.
Spor la gatit si pofta buna!
Oana Hanek says
Buna seara. Am facut si eu aceste briose. Au crescut foarte bine. Eu le-am copt in alte forme decat cele clasice de briose si cred ca am pus ceva mai mult aluat. Dupa ce s-au racit am mancat una si textura mi s-a parut mai umeda si lipicioasa. Imi dadea senzatia ca nu sunt coapte. Dar au trecut testul scobitorii. Au stat 25min la aprox 170°. E ok sa fie asa textura? Oricum ele sunt foarte gustoase. Cea mica a mancat singura o bucata. Multumesc!
Marilena says
Buna Oana,
Textura brioselor depinde foarte mult de formele in care se coc. In plus, cu cat cantitatea de aluat este mai mare, cu atat ele se vor coace mai greu si este posibil sa ramana usor necoapte la mijloc. Singurul sfat pe care as putea sa ti-l dau in aceasta situatie, este sa repeti reteta si sa incerci sa folosesti forme clasice de briose. Vei reusi astfel sa imbunatatesti aspectul si textura lor.
Sper ca raspunsurile mele sa te ajute.
Spor la gatit si te mai astept!
Macavei Mihaela says
Fara sirop de agave doar cu curmale se pot face?
Marilena says
Eu am incercat reteta cu sirop de agave. Banuiesc ca se pot face si fara (personal, nu am incercat), insa cu siguranta vor avea alta consistenta si textura.
Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, nu pot oferi detalii pentru variante sau retete pe care nu le-am incercat.
Cristina says
Mulțumesc pentru rețetă. Am încercat-o! Sunt foarte bune!
Marilena says
Cu placere, Cristina!
Te mai astept!