In copilarie, unul dintre deserturile mele preferate era dovleacul copt: simplu, fara niciun fel de condimente adaugate sau preparare speciala. Gustul acela special si mirosul inconfundabil al dovleacului copt imi amintesc de zilele fara griji ale copilariei – poate de aceea a ramas si acum desertul meu de toamna preferat.
Asa cum v-am mai aratat si toamna trecuta, dovleacul poate fi folosit cu succes in retetele de briose sau cupcakes: va mai amintiti de briosele cu dovleac, ghimbir si zahar caramelizat sau de cupcakes-urile de Halloween cu dovleac si frosting cu vanilie? Ei bine, toamna aceasta este randul brioselor cu dovleac si bezea cu nuci.
Pentru a obtine niste briose cu adevarat speciale, este esential ca aluatul si bezeaua sa fie pufoase, iar nuca presarata peste bezea sa devina crocanta odata introdusa in cuptor.
Asadar, daca vreti sa incercati o reteta rapida pentru un desert delicios, iata pasii de urmat:
- 2 oua
- 150 g zahar
- 150 ml ulei
- 150 ml apa minerala
- 200 g faina
- 2 lingurite scortisoara
- 1 plic praf de copt
- 1 lingura miere
- 200 g dovleac
- 3 albusuri de ou
- 3 linguri zahar
- 150 g miez de nuca
- Dovleacul se curata de coaja si se taie in bucati mici.
- Intr-un vas antiaderent se pun bucatile de dovleac impreuna cu o lingura de miere si o lingurita de scortisoara, apoi se amesteca in continuu pana cand dovleacul se inmoaie.
- Se lasa la racit 10 minute.
- Ouale se pun intr-un bol separat impreuna cu zaharul si se amesteca bine cu telul pana cand zaharul se dizolva complet.
- Uleiul se toarna in bol continuand mixarea.
- Se adauga si jumatate din cantitatea de faina, apoi putina apa minerala.
- Se incorporeaza si restul de faina impreuna cu praful de copt.
- Se toarna restul de apa minerala peste amestecul format si se omogenizeaza.
- Se presara o lingurita de scortisoara si se adauga bucatile de dovleac pregatite mai devreme.
- Aluatul format se toarna in foitele de copt care au fost mai intai asezate in tava de briose.
- Tava se baga la cuptor (acesta trebuie sa fie deja incins).
- Cele 3 albusuri de ou se mixeaza impreuna cu cele 3 linguri de zahar, adaugate pe rand.
- Cand zaharul s-a topit si se obtine o bezea lucioasa, se opreste mixarea.
- Dupa aproximativ 15 minute de coacere, briosele se scot din cuptor si se orneaza cu bezea si miez de nuca, apoi se reintroduc in cuptor pentru 5 minute.
- Dupa coacere, briosele se scot pe un platou sau gratar si se lasa la racit inainte de a fi servite.
Spor la gatit si pofta buna!
Sa aveti o saptamana usoara!
[…] P.S.: Mai am aici o reteta cu multe nuci care s-ar putea sa va placa >> briose cu dovleac si bezea cu nuci […]