Cei care ma cunosc stiu ca sunt o persoana pasionata de dulciuri si deserturi preparate in casa. In bucataria mea, cel putin o zi pe saptamana este dedicata pregatirii brioselor sau altor deserturi pe care le servesc impreuna cu familia si prietenii. Imi dau toata silinta sa gasesc cele mai bune ingrediente, sa inlocuiesc cat pot de mult zaharul cu alti indulcitori naturali si in acelasi timp sa-i fac fericiti pe cei dragi atunci cand ii strang la masa.
La fel de mult imi doresc sa aduc pe acest blog retete pentru toate gusturile si asteptarile. De aceea cred ca a sosit momentul sa includ si cateva postari dedicate celor care sunt la dieta, dar care nu cauta neaparat retete de post.
Primele pe noua lista sunt briosele Dukan cu stafide si ciocolata amaruie. Personal cred ca aceste briose pot fi consumate la fel de bine la micul dejun sau la pranz indiferent de dieta pe care o urmam, pentru ca includ ingrediente sanatoase si pot inlocui o masa consistenta.
Briosele sunt foarte pufoase si aerate, iar pentru ca nu contin ulei sau alte grasimi adaugate, se pot coace in forme de briose din silicon sau aluminiu, din care se pot extrage apoi foarte usor.
*Briosele mele au fost fotografiate de Adrian Banu
Reteta mea o gasiti mai jos:
- 2 oua
- 100 g iaurt slab
- 2 linguri sirop de agave
- coaja rasa de la o portocala
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 4 linguri tarate de ovaz
- 4 linguri tarate de grau
- 1 lingurita praf de copt
- 50 g stafide negre
- 150 ml apa
- 3 linguri de cacao
- 1 lingura sirop de agave
- Intr-un bol mare se pun ouale si se bat cu telul. Se adauga iaurtul, siropul de agave, coaja rasa de portocala si esenta de vanilie.
- Toate ingredientele se amesteca.
- Peste acestea se adauga taratele de ovaz, taratele de grau si praful de copt. Aluatul se omogenizeaza bine.
- Se incorporeaza apoi si stafidele.
- Aluatul se toarna in forme de briose si se baga in cuptorul preincins.
- Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 20 de minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Intr-un vas mic, pe foc, se pune apa. Se lasa pe foc pana se incalzeste, apoi se adauga siropul de agave si cantitatea specificata de cacao.
- Se amesteca incontinuu pana cand se ingroasa si se formeaza ciocolata lichida (topping-ul).
- Topping-ul se pune intr-o punga din plastic care sa gaureste si din care se toarna apoi peste briose.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Pentru deserturi sarace in calorii, va invit sa incercati si urmatoarele doua retete: briose de post cu roscove, curmale si sirop de agave si briose vegane cu mousse de avocado si ciocolata.
Spor la gatit si pofta buna!
[…] 3.5.3226 Daca ati ratat reteta de data trecuta, o gasiti aici: briose Dukan cu ciocolata amaruie. […]