Va propun astazi o reteta dulce, cu fructe de sezon: briose-gogosi cu smochine.
Pana in urma cu cativa ani, nu stiam ca smochinele pot fi cultivate cu succes si in zona noastra (si cand spun succes, ma refer la recolte bogate si de calitate la sfarsit de toamna), dar am descoperit ca daca sunt bine ingrijite si daca vremea buna ajuta, smochinele pot ajunge la maturitate coapte si gustoase. Cu alte cuvinte, aceste fructe au nevoie de o vara lunga si calduroasa pentru a se coace; altfel, daca iarna vine prea devreme, ele se usuca inca inainte de a prinde acea culoare intensa, caracteristica unei smochine coapte.
Acum, odata ce am inteles aceasta lectie, am hotarat ca ar fi bine sa profit si eu de faptul ca anul acesta recolta de smochine autohtone a fost mai generoasa ca de obicei. Si cum as putea sa profit altfel mai bine, decat inventand o reteta de briose in care sa folosesc atat dulceata de smochine intregi, cat si smochine proaspete, taiate in felii?
Iata reteta mea:
- 2 oua
- 100 g unt
- 300 g iaurt
- 2 cani faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 150 g zahar
- 1 pliculet zahar vanilinat
- ½ de borcan dulceata de smochine intregi
- 250 g mascarpone
- 2 linguri de zahar pudra
- 4 linguri de iaurt
- 4 smochine pentru ornat
- 3 lingurite miere pentru ornat
- Pentru inceput se bat ouale impreuna cu iaurtul.
- Untul se pune intr-un vas pe foc si se topeste.
- Intr-un alt vas se cerne faina impreuna cu bicarbonatul de sodiu si se adauga zaharul cristal si zaharul vanilinat.
- Urmeaza apoi incorporarea ingredientelor lichide peste amestecul de faina zi zahar. Totul se amesteca bine cu o lingura de lemn sau spatula: este atat de usor, incat nu e nevoie de mixer pentru omogenizarea aluatului.
- In fiecare forma de silicon se pun, rand: o lingura de aluat, o lingurita de dulceata de smochine si din nou o lingura de aluat. Se repeta acesti pasi pana la terminarea aluatului pregatit.
- Totul se introduce In cuptorul incins in prealabil si se lasa la copt, la foc mediu, timp de 15 minute.
- Se amesteca mascarpone cu 2 linguri de zahar pudra si 4 linguri de iaurt.
- Crema obtinuta se pune cu lingura peste briose, dupa ce acestea s-au racit.
- Cele 4 smochine se taie felii si se pun deasupra cremei, iar peste smochine se toarna cateva picaturi de miere. Mierea va accentua gustul deosebit al smochinelor.
Pofta buna!
hhhmmm…foarte suculenta, pufoasa si delicios de apetisant arata, nu am incercat asa combinatie dar sigur imi va placea extrem de mult