Briose de Mos Ajun cu Nuci si Scortisoara

Briose de Mos Ajun cu nuci si scortisoara

Astazi am incercat o reteta noua de briose care mi-au parfumat toata casa cu un miros delicios de scortisoara si vanilie: briose de Mos Ajun cu nuci, scortisoara si vanilie. De fapt, este mirosul pe care eu il asociez cu sarbatoarea Craciunului, cand bucataria este plina de bunatati si de arome care mai de care mai ispititoare: vanilie, scortisoara, coaja de portocala sau lamai proaspete. Voi repeta reteta peste doua zile, atunci cand ii voi astepta pe colindatori cu briose, mere, nuci si portocale.

Daca vreti sa va surprindeti familia, prietenii sau colindatorii, pregatiti briosele cu o ora sau doua inainte de sosirea lor. Casa se va umple de un parfum irezistibil, briosele se vor raci atat cat sa fie numai bune de servit si veti avea timp suficient sa le aranjati pe un platou sau intr-un cosulet de nuiele – va veti impresiona oaspetii, garantat!

Briose pentru colindatori

 

Briose de Mos Ajun cu nuci, scortisoara si vanilie

 

Briose pufoase pentru Mos Ajun

 

Briose cu nuci si scortisoara pentru colindatori

Reteta este destul de simpla si poate fi gata in numai 35 de minute:

5.0 from 2 reviews
Briose de Mos Ajun cu Nuci si Scortisoara
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta rapida de briose pentru colindatori: cu nuci, scortisoara si vanilie.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
  • 2 oua
  • 150 g zahar brun pentru compozitie + 1 lingura zahar brun pentru a fi presarat peste briose inainte de coacere
  • 150 ml ulei
  • 150 g smantana cu 25% grasime
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 3 lingurite scortisoara
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 100 g miez de nuca
Instructiuni
  1. Pentru inceput se pregatesc nucile: acestea se sparg, se curata, iar miezul se taie in bucati mici.
  2. Ouale impreuna cu zaharul brun se pun intr-un bol si se amesteca cu telul aproximativ 3 minute, pana cand zaharul se topeste.
  3. Se adauga incet uleiul, vanilia si 2 lingurite de scortisoara, apoi se amesteca.
  4. Se incorporeaza in aluat smantana, apoi se cerne faina si praful de copt.
  5. Toate ingredientele se amesteca bine, iar la sfarsit se adauga miezul de nuca.
  6. In tava de briose (sau in formele individuale din silicon, depinde ce folositi) se aseaza foite de copt. In fiecare foita se toarna aluat.
  7. Peste briose se presara o lingura de zahar brun care se va carameliza in cuptor.
  8. Tava de briose se introduce in cuptorul preincins pentru aproximativ 20 de minute.
  9. Briosele bine rumenite se scot si se lasa la racit. Dupa aproximativ 30 de minute se pudreaza cu scortisoara si pot fi asezate pe un platou sau intr-un cosulet, in asteptarea colindatorilor.

________

Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.

Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose :D ).

Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.

Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).

Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:

Making My Own Cookbook - caiet de retete

________

De Mos Ajun va urez sa aveti mesele incarcate cu bunatati si casele pline de colindatori!

Spor la gatit si pofta buna!

P.S.: Mai am aici o reteta cu multe nuci care s-ar putea sa va placa >> briose cu dovleac si bezea cu nuci ;)

Comments

    • says

      Multumesc, Ioana si spor la gatit!
      Inspiratia imi vine, cred, din faptul ca imi place foarte mult ceea ce fac. Mi-a placut intotdeauna sa gatesc deserturi si sper sa nu raman prea curand in pana de idei :)

  1. Malaescu Andreea Maria says

    Am incercat zilele trecute reteta de briose de post cu cafea si mi-au iesit foarte bune. Acum de abia astept sa o incerc si pe aceasta.

  2. Cezara says

    Multumim pentru inspiratie!

    Am incercat reteta ta si te rog sa imi spui unde gresesc.
    1. Briosele au fost “sfaramicioase”, am pus prea mult/ prea putin dintr-un anumit ingredient?
    2. Desi au crescut frumos in cuptor, apoi s-au lasat un picut, trebuie sa le las mai mult sa se raceasca in cuptor poate?

    Am adaptat reteta ta putin si rezultatul a iesit ft bun: am inlocuit nucile cu merisoare si scortisoara cu nuca de cocos. Am adaugat si cateva bucatele de ciocolata alba cu nuca de cocos caramelizata in cateva briose, inainte de a le baga in cuptor. :)

    Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
    Cezara

    • says

      Buna Cezara,

      Am citit observatiile tale si iti pot raspunde punctual, astfel:
      1. Dupa reteta mea (si aici ma refer la lista de ingrediente, cantitatile specificate si modul exact de preparare), briosele nu poti iesi altfel decat pufoase. Daca briosele tale au iesit sfaramicioase, este evident ca undeva ai facut o greseala, insa nu as putea sa-ti spun cu exactitate unde, pentru ca nu stiu cum ai procedat. Din ce banuiesc, ar putea avea legatura cu calitatea unui ingredient (faina sau smantana, de exemplu) sau cu folosirea unor cantitati incorecte dintr-un anumit ingredient (aici banuiesc tot faina).
      2. In primul rand, asa cum mentionez de fiecare data, cuptorul trebuie sa fie bine incins inainte de a baga briosele la copt. In al doilea rand, trebuie folosita o temperatura medie in timpul coacerii. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca briosele sunt bine coapte inainte de a le scoate din cuptor (poti verifica asta incercand briosele cu o scobitoare: daca aluatul nu se lipeste de scobitoare, briosele sunt coapte).

      Ma bucur ca varianta ta ti-a iesit mai bine, dar banuiesc ca data aceasta ai acordat mai multa atentie ingredientelor de baza si modului de preparare – asa imi explic rezultatul satisfacator despre care imi povestesti. Repetitia este mama invataturii, cum se spune :)

      Felicitari si spor la gatit in continuare! Te mai astept!

      Marilena

Trackbacks

Speak Your Mind

Acorda o Nota: