De sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici – care va fi maine – ne rasfatam, conform obiceiului, cu mucenici. Exista, dupa cum stiti, mai multe retete pentru acest fel traditional, de la mucenici sub forma de supa dulce cu multa nuca si scortisoara, pana la mucenici din aluat asemanator celui de cozonac, copti in cuptor.
Pentru reteta de astazi – briose mucenici cu nuci si miere – m-am trezit de dimineata, am consultat cateva retete vechi de mucenici, apoi am facut cumparaturile necesare si m-am apucat cu spor de gatit. Reteta este adaptata, cum spuneam, la specificul brioselor, pufoase si dulci, cu nuca crocanta si miere.
Din ingredientele enumerate in reteta de mai jos se obtin 10 briose mari, deci daca vreti sa coaceti exact 40 de briose, puteti creste cantitatea ingredientelor proportional, sau puteti repeta reteta pana obtineti numarul dorit. Briosele cu nuca si miere sunt foarte bune si pentru micul dejun alaturi de o cana de lapte cald. Iar daca veti coace mai multe briose decat consumati intr-o zi, acestea pot fi servite si a doua zi, eventual incalzindu-le putin in cuptor – ele pastrandu-si astfel aroma de vanilie si portocala, precum si textura pufoasa.
- 250 g faina
- 100 g unt
- 300 ml lapte
- 2 oua
- 1 plic praf de copt
- coaja rasa de la o portocala
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 5 linguri zahar
- 150 g miez de nuca
- 3 linguri de miere pentru ornat
- Intr-un vas, pe foc, se pun laptele, zaharul si untul. Se lasa pe foc cateva minute pana cand laptele da in fiert. Se opreste focul si se lasa la racit.
- Faina se cerne impreuna cu praful de copt, intr-un alt vas.
- Ouale se bat si se adauga peste faina.
- Se toarna apoi amestecul de lapte si unt racit, esenta de vanilie si coaja de portocala.
- Toate ingredientele se amesteca bine cu o lingura pana se obtine un aluat omogen, apoi se adauga miezul de nuca taiat in bucati mici.
- Aluatul format se pune in forme de silicon si se baga in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute, pana cand briosele se rumenesc.
- Briosele scoase din cuptor se aseaza pe un platou si se ung cu miere.
Spor la gatit si pofta buna!
P.S.: La multi ani de 8 Martie, dragele mele!
Elena says
Eu iubesc mucenicii, am facut si anul acesta dar in forma originala, insa bine zici cu reteta asta, merita incercata dupa ce am facut si briose cozonac ) bv
Marilena says
Multumesc frumos, Elena!