Mi-am promis la inceputul acestei veri ca voi incerca retete de briose si cupcakes cu toate fructele gustoase pe care le voi gasi in piata sau in livada parintilor. Din pacate nu cred ca voi reusi sa gatesc cu toate fructele, pentru ca timpul meu liber este atat de scurt, iar vara trece foarte repede…
Imi voi da totusi silinta sa incerc retete cat mai multe si mai variate la fiecare sfarsit de saptamana. Zis si facut: weekend-ul acesta a fost randul murelor acrisoare si zemoase sa-si gaseasca loc intr-o reteta. Murele – fructe pline de vitamine si antioxidanti – se gasesc mai greu atunci cand locuiesti intr-un oras mare (cum este si cazul meu). Personal, nu am intotdeauna norocul sa le gasesc in piata de fructe si legume (sunt invidioasa pe cei care locuiesc mai aproape de paduri si le pot culege direct de acolo!), insa de data aceasta le-am primit cadou
Indiferent insa de unde le procuram, este bine de stiut ca murele trebuie preparate in maxim doua zile de cand au fost culese, ele fiind foarte perisabile. Asa ca, daca le aveti, nu ezitati sa le includeti in prepararea retetei de briose cu mure si lamaie: o reteta rapida, perfecta pentru zilele toride de vara, atunci cand nu ne dorim sa stam prea mult pe langa cuptor
Reteta mea o gasiti mai jos:
- 100 g unt
- 150 g zahar brun
- 2 oua
- 1 pastaie de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 100 ml lapte
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 250 g branza mascarpone
- 3 linguri zahar pudra
- 200 g mure
- Pentru inceput, untul se pune intr-un vas pe foc si se topeste, amestecand incet in asa fel incat sa nu se lipeasca. Vasul se ia apoi de pe foc si se lasa la racit cateva minute.
- Ouale si zaharul brun se bat cu mixerul timp de 5 minute, pana cand zaharul se topeste. Peste amestec se toarna incet untul topit, continuand mixarea.
- Se adauga apoi semintele de la o pastaie de vanilie si coaja rasa de lamaie.
- Se cerne faina si praful de copt. Jumatate din cantitate se pune in amestecul deja creat si se mixeaza, formand aluatul.
- Se toarna laptele, apoi restul de faina.
- Aluatul se omogenizeaza si se toarna in tava de briose peste care s-au asezat foite de copt.
- Tava se baga apoi in cuptorul incins.
- Briosele se coc in 20 de minute, la o temperatura medie, apoi se scot pe un gratar si se lasa la racit.
- Branza mascarpone se pune intr-un bol impreuna cu zaharul si se amesteca cu mixerul pana devine o crema ferma.
- Cantitatea de zahar pudra variaza dupa gust. Astfel, daca murele sunt mai acre, cantitatea de zahar poate creste. Mie imi place crema putin acrisoara, de aceea am folosit doar putin zahar pudra.
- Murele se paseaza cu furculita si se adauga peste crema.
- Toate ingredientele se amesteca incet.
- Crema se lasa la frigider 30-40 de minute pana se intareste, apoi se adauga peste briose.
Spor la gatit si pofta buna!
P.S.: Prima mea reteta de briose cu mure o gasiti aici: briose cu ciocolata si fructe de padure.
Crina says
Buna. Se pot folosi si mure congelate??
Marilena says
Buna, Crina. Sigur, poti folosi si mure congelate.
Spor la gatit!
Alexa Florica says
Felicitati pentru retete! Sunt grozave iar prezentarea foto, fără cuvinte! Tot ce am încercat mi-a ieșit perfect! Multumesc ca împărtășiți cu noi!
Marilena says
Buna!
Multumesc pentru cuvintele frumoase si te mai astept!
Spor la gatit!