Salutare si bine v-am regasit in 2015! Sper ca ati petrecut frumos, v-ati odihnit si sunteti gata pentru retete noi si delicioase anul acesta
Pentru prima reteta din 2015 am ales un desert lejer cu arome discrete de fructe si ciocolata alba, care sa ne indulceasca intoarcerea la rutina zilnica de la job sau de la scoala: briose cu pere, fistic si ciocolata alba. Cum ne ajuta briosele acestea pufoase si aromate sa intram din nou “in ritm”? Foarte simplu: le putem lua la pachet si le putem servi in pauza de pranz impreuna cu colegii si prietenii in timp ce povestim despre momentele frumoase pe care le-am petrecut de Sarbatori.
Va recomand ca in reteta sa folositi pere tari pe care sa le decojiti, apoi sa le taiati in cubulete si sa le caramelizati in zahar brun pana se inmoaie; astfel perele vor capata o aroma speciala, potentata apoi de gustul vaniliei si al cojii de lamaie, incorporate si ele in aluatul de briose. Iata lista de ingrediente si toate instructiunile:
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 50 ml ulei
- 100 g zahar
- 1 pastaie de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 plic praf de copt
- 150 g faina alba
- 100 g faina integrala
- 1 para mare
- 2 linguri zahar brun
- 100 g ciocolata alba
- 2 linguri smantana
- 50 g fistic pisat
- Intr-un bol se amesteca ouale si zaharul, apoi se adauga laptele si uleiul. Toate ingredientele se amesteca bine.
- Se incorporeaza apoi aromele: semintele de la o pastaie de vanilie si coaja rasa de la o lamaie.
- In aluat se cern faina si praful de copt si se omogenizeaza.
- Para se curata de coaja si se taie in bucati mici.
- Intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, se pune zaharul brun. Cand acesta s-a topit, se adauga bucatile de para care se calesc aproximativ 3 minute, amestecand in continuu.
- Bucatile caramelizate de para se adauga in aluat.
- Aluatul se toarna in forme de briose din silicon si se coace aproximativ 20 de minte la foc mediu (pentru coacere se folosesc forme din silicon deoarece cantitatea mica de ulei din compozitie ar face ca foitele din hartie sa se lipeasca de briose).
- Dupa coacere, briosele se lasa la racit pentru 30 de minute.
- Intr-un vas mic, pe foc, se pune smantana si apoi ciocolata rupta in bucati. Se amesteca bine pana cand ciocolata s-a topit, apoi se ia vasul de pe foc. Se lasa la racit 5 minute.
- Ciocolata alba se toarna peste briose folosind o lingura, apoi se presara fistic pisat.
Va mai amintiti cu ce reteta am incheiat anul trecut? Daca ati incercat-o deja, astept parerile voastre aici: reteta de cupcakes cu bomboane Ferrero Rocher.
Spor la gatit si pofta buna!
Andreea Tache says
Buna,
Am facut si eu prima oara, vreodata, briose. Aceasta reteta. Au iesit perfecte. Jumatate le-am servit fara ciocolata pentru ca piticul meu s-a suparat foarte tare ca am topit ciocolata care “era delicioasa” si nici nu s-a uitat la briosele cu ciocolata deasupra. Am schimbat doar fisticul cu alune ca nu aveam la acel moment dar au iesit bune, din 12 briose gata de cu seara, dimineata mai erau patru