Briose de Post cu Banane

Briose de post cu banane

Suntem inca in Postul Craciunului si multi dintre noi cautam retete de post pe care sa le pregatim zilele acestea. Daca tocmai asta cautati si voi, atunci sunteti in locul potrivit: astazi pregatim briose de post cu banane si fructe confiate.

Briosele sunt foarte usoare si pufoase, nu contin lapte, unt sau oua si au foarte putin zahar (si acela brun). Contin, in schimb, banane pasate si un mix de fructe exotice confiate – la micul dejun de astazi, eu am inlocuit bolul de musli cu o briosa pe care am servit-o alaturi de o cana cu ceai de fructe: de-li-cios! :P

Briose cu banane

Briose de post cu banane si fructe confiate

Briose cu banane si fructe exotice confiate

In numai 40 de minute, dupa reteta de mai jos, puteti pregati 12 portii din acest desert de post pe care il puteti pastra foarte bine timp de cateva zile intr-o cutie cu capac, fara a fi nevoie sa il bagati la frigider.

5.0 from 5 reviews
Briose de Post cu Banane
 
Timp de Pregatire
Timp de Gatit
Timp Total de Preparare
 
Reteta de post: briose cu banane, scortisoara si mix de fructe exotice confiate.
Tipul Retetei: Desert
Numar Portii: 12
Ingrediente
  • 2 cani de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 cana zahar brun
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 banane coapte
  • 1 cana apa minerala
  • ½ cana ulei
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 ceasca de fructe exotice confiate
Instructiuni
  1. Intr-un bol mare se cerne faina impreuna cu praful de copt (cele doua ingrediente se cern pentru a da brioselor o consistenta pufoasa).
  2. Se adauga zaharul brun si o lingurita de scortisoara.
  3. Cele doua banane se decojesc si se paseaza usor cu furculita, in asa fel incat sa ramana si bucatele mai mari.
  4. Bananele pasate se adauga in bolul cu ingrediente uscate.
  5. Intr-un alt vas se amesteca apa minerala, uleiul si esenta de vanilie, apoi se toarna peste amestecul de faina si zahar, impreuna cu fructele confiate taiate in bucati mici.
  6. Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza.
  7. Compozitia se pune in foite de briose (asezate in prealabil in tava) si se baga la cuptor.
  8. Dupa aproximativ 25 de minute, briosele devin rumene si se pot scoate din cuptor.
  9. Se presara zahar brun si putina scortisoara deasupra brioselor, apoi sunt gata de servit.



Pofta buna!

P.S.: Nu uitati de celelalte doua retete de post pe care le-am publicat pana acum: cu mere si scortisoara si cu dulceata de prune. Astept sa le pregatiti si voi si sa-mi spuneti care v-a placut cel mai mult!

Comments

  1. ION PANDURU says

    Draga Marilena Banu, va multumesc pentru minunatele retete.Am facut reteta cu banana si au iesit foarte,foarte bune asa incat scumpul meu nepot deja a facut o noua comanda.Doresc sa stiu daca zaharul poate fi inlocuit cu indulcitori naturali cum ar fi de exemplu Stevia?Nu sunt de mult timp implicat in ale gatitului/preparatelor de cofetarie/ patisserie si de aceea am intrebat.Va multumesc , va respect si stimez deopotriva, pentru ca ne impartasiti cunostintele dumneavoastra.

    • says

      Draga Ion Panduru, multumesc mult pentru aprecieri!
      In ceea ce priveste zaharul, asa cum am mai spus si in alte comentarii, cred ca poate fi inlocuit cu alti indulcitori naturali, precum mierea, stevia sau fructoza, insa nu cred ca briosele vor avea aceeasi textura sau gust. Eu de obicei folosesc o cantitate redusa de zahar (alb sau brun), intrucat consider ca dulciurile facute in casa si consumate cu moderatie sunt benefice, prin aportul de energie si de buna dispozitie.
      Mult succes la gatit! :)

  2. Cristina says

    Buna ziua
    Am incercat si eu reteta dvs. dar mi-a curs coca din forme. Poate am pus prea mult in forme? Acum am bagat o noua tura la cuptor dar i-am adaugat si cacao. Par in regula pana acum dar am pus mai putin in forme :-D . Dvs cate briose va ies la o portie? Oricum sunt delicioase. Multumim mult pt reteta.

    • says

      Draga Cristina, este foarte probabil sa fi pus prea multa compozitie in forme, daca briosele au dat pe dinafara. Eu umplu cu compozitie cam trei sferturi dintr-o forma, ca sa permit brioselor sa creasca atat cat trebuie.
      La reteta aceasta, asa cum am specificat si mai sus, mi-au iesit 12 portii (briose).

      Sper ca raspunsurile mele sa iti fie de ajutor si iti urez succes la gatit! :)

  3. cosmina says

    Sunt delicioase pt. Briose de post. Eu am incercat reteta cu afine si putine migdale maruntite…yamyyyyy iar cantitatea de zahar redusa ka jumatate avand o degustatoare de 2 ani jumate in casa.
    Urmeaza reteta cu merele :) .
    Spor in continuare si multumim pt. impartasire.

  4. Alexa says

    Buna! As vrea sa fac si eu aceasta reteta dar nu sunt sigura ce cana sa aleg ca sa se potriveasca masura pt faina si zahar:).. Cam cati ml are cana pe care ati folosit-o?

    • says

      Buna Alexa,

      Cana are 350 ml. Dar mai important decat capacitatea exacta a acesteia, este sa folosesti aceeasi cana pentru masurarea tuturor ingredientelor dintr-o reteta – in felul acesta vei pastra proportiile corecte. ;)

      Spor la gatit si te mai astept!

  5. Mihaela Pana says

    Buna seara! Multumesc pentru retete!
    Am facut si eu briose cu banane. Au iesit bune la gust, dar s-au desumflat, dupa ce crescusera, desi le-am lasat o vreme in cuptor dupa ce am stins focul. Ce am gresit, oare?

  6. says

    Buna Mihaela,
    Nu cunosc un secret anume pentru ca si mie mi se intampla cateodata sa nu imi iasa briosele asa cum imi doresc, dar de fiecare data cand mi se intampla asta repet si ajustez reteta pana cand obtin rezultatul dorit si de abia atunci o postez pe site, in varianta corecta.
    Printre cauzele micului tau “incident” ar putea fi: fructe prea zemoase (ceea ce impiedica aluatul sa creasca asa cum trebuie) sau un cuptor insuficient de incins in prealabil.
    Ca un ultim sfat pentru cele mai bune sanse de reusita iti recomand sa folosesti intotdeauna, indiferent de reteta, ingrediente de cea mai buna calitate (faina, praf de copt, etc).

    Succes la gatit si te mai astept :)

  7. Georgescu Alexandru says

    Absolut geniale, in loc de fructe am folosit ciocolata de menaj, foarte bune de post, o sa le fac si atunci cand se termina postul.
    Multumesc mult

  8. alexia vadovici says

    superbe retetele! Iti multumesc pt. reteta.am incercat si cea cu mere dar nu a iesit.oricum ii acord 5 stele

  9. Alina says

    Super delicioase! Mi-au iesit 20 de briose minunate din cantitatile recomandate, probabil formele mele sunt mai mici! Cantitatea de zahar cred ca poate fi micsorata, bananele indulcesc destul de tare!
    Felicitari pentru reteta, este prima de briose pe care o incerc in 37 de ani, si cu siguranta vor mai urma!

    • says

      Multumesc pentru vizita si ma bucur ca ti-a placut reteta! :)

      Referitor la cantitatea de zahar din aceasta reteta, trebuie mentionat ca zaharul nu are doar rolul de a indulci, ci si acela de a ajuta la procesul de coacere, conferind brioselor o consistenta pufoasa – aspect esential, avand in vedere ca in aluat urmeaza sa fie incorporate fructe confiate.
      La fel de adevarat este si ca unele banane sunt mai dulci decat altele, de aici si gustul mai mult sau mai putin dulce al brioselor.
      In concluzie, poti aduce modificari cantitatilor unora dintre ingrediente, dupa gust, doar atata timp cat nu afectezi procesul de coacere.

      Spor la gatit!

Trackbacks

Speak Your Mind

Acorda o Nota: