Suntem inca in Postul Craciunului si multi dintre noi cautam retete de post pe care sa le pregatim zilele acestea. Daca tocmai asta cautati si voi, atunci sunteti in locul potrivit: astazi pregatim briose de post cu banane si fructe confiate.
Briosele sunt foarte usoare si pufoase, nu contin lapte, unt sau oua si au foarte putin zahar (si acela brun). Contin, in schimb, banane pasate si un mix de fructe exotice confiate – la micul dejun de astazi, eu am inlocuit bolul de musli cu o briosa pe care am servit-o alaturi de o cana cu ceai de fructe: de-li-cios!
In numai 40 de minute, dupa reteta de mai jos, puteti pregati 12 portii din acest desert de post pe care il puteti pastra foarte bine timp de cateva zile intr-o cutie cu capac, fara a fi nevoie sa il bagati la frigider.
- 2 cani de faina
- 1 plic praf de copt
- 1 cana zahar brun
- 1 lingurita scortisoara
- 2 banane coapte
- 1 cana apa minerala
- ½ cana ulei
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 ceasca de fructe exotice confiate
- Intr-un bol mare se cerne faina impreuna cu praful de copt (cele doua ingrediente se cern pentru a da brioselor o consistenta pufoasa).
- Se adauga zaharul brun si o lingurita de scortisoara.
- Cele doua banane se decojesc si se paseaza usor cu furculita, in asa fel incat sa ramana si bucatele mai mari.
- Bananele pasate se adauga in bolul cu ingrediente uscate.
- Intr-un alt vas se amesteca apa minerala, uleiul si esenta de vanilie, apoi se toarna peste amestecul de faina si zahar, impreuna cu fructele confiate taiate in bucati mici.
- Toate ingredientele se amesteca si se omogenizeaza.
- Compozitia se pune in foite de briose (asezate in prealabil in tava) si se baga la cuptor.
- Dupa aproximativ 25 de minute, briosele devin rumene si se pot scoate din cuptor.
- Se presara zahar brun si putina scortisoara deasupra brioselor, apoi sunt gata de servit.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Pofta buna!
P.S.: Nu uitati de celelalte doua retete de post pe care le-am publicat pana acum: cu mere si scortisoara si cu dulceata de prune. Astept sa le pregatiti si voi si sa-mi spuneti care v-a placut cel mai mult!
ION PANDURU says
Draga Marilena Banu, va multumesc pentru minunatele retete.Am facut reteta cu banana si au iesit foarte,foarte bune asa incat scumpul meu nepot deja a facut o noua comanda.Doresc sa stiu daca zaharul poate fi inlocuit cu indulcitori naturali cum ar fi de exemplu Stevia?Nu sunt de mult timp implicat in ale gatitului/preparatelor de cofetarie/ patisserie si de aceea am intrebat.Va multumesc , va respect si stimez deopotriva, pentru ca ne impartasiti cunostintele dumneavoastra.
Marilena says
Draga Ion Panduru, multumesc mult pentru aprecieri!
In ceea ce priveste zaharul, asa cum am mai spus si in alte comentarii, cred ca poate fi inlocuit cu alti indulcitori naturali, precum mierea, stevia sau fructoza, insa nu cred ca briosele vor avea aceeasi textura sau gust. Eu de obicei folosesc o cantitate redusa de zahar (alb sau brun), intrucat consider ca dulciurile facute in casa si consumate cu moderatie sunt benefice, prin aportul de energie si de buna dispozitie.
Mult succes la gatit!
Cristina says
Buna ziua
Am incercat si eu reteta dvs. dar mi-a curs coca din forme. Poate am pus prea mult in forme? Acum am bagat o noua tura la cuptor dar i-am adaugat si cacao. Par in regula pana acum dar am pus mai putin in forme . Dvs cate briose va ies la o portie? Oricum sunt delicioase. Multumim mult pt reteta.
Marilena says
Draga Cristina, este foarte probabil sa fi pus prea multa compozitie in forme, daca briosele au dat pe dinafara. Eu umplu cu compozitie cam trei sferturi dintr-o forma, ca sa permit brioselor sa creasca atat cat trebuie.
La reteta aceasta, asa cum am specificat si mai sus, mi-au iesit 12 portii (briose).
Sper ca raspunsurile mele sa iti fie de ajutor si iti urez succes la gatit!
cosmina says
Sunt delicioase pt. Briose de post. Eu am incercat reteta cu afine si putine migdale maruntite…yamyyyyy iar cantitatea de zahar redusa ka jumatate avand o degustatoare de 2 ani jumate in casa.
Urmeaza reteta cu merele .
Spor in continuare si multumim pt. impartasire.
Marilena says
Cu placere, Cosmina. Ma bucur sa aud ca ti-au placut, atat tie, cat si micutei tale.
Spor si tie in continuare!
DelisS says
Le-am facut pe cele cu mere, delicioase…..Maine le incerc pe ce le cu banane…..
Alexa says
Buna! As vrea sa fac si eu aceasta reteta dar nu sunt sigura ce cana sa aleg ca sa se potriveasca masura pt faina si zahar:).. Cam cati ml are cana pe care ati folosit-o?
Marilena says
Buna Alexa,
Cana are 350 ml. Dar mai important decat capacitatea exacta a acesteia, este sa folosesti aceeasi cana pentru masurarea tuturor ingredientelor dintr-o reteta – in felul acesta vei pastra proportiile corecte.
Spor la gatit si te mai astept!
Mihaela Pana says
Buna seara! Multumesc pentru retete!
Am facut si eu briose cu banane. Au iesit bune la gust, dar s-au desumflat, dupa ce crescusera, desi le-am lasat o vreme in cuptor dupa ce am stins focul. Ce am gresit, oare?
Marilena says
Buna Mihaela,
Nu cunosc un secret anume pentru ca si mie mi se intampla cateodata sa nu imi iasa briosele asa cum imi doresc, dar de fiecare data cand mi se intampla asta repet si ajustez reteta pana cand obtin rezultatul dorit si de abia atunci o postez pe site, in varianta corecta.
Printre cauzele micului tau “incident” ar putea fi: fructe prea zemoase (ceea ce impiedica aluatul sa creasca asa cum trebuie) sau un cuptor insuficient de incins in prealabil.
Ca un ultim sfat pentru cele mai bune sanse de reusita iti recomand sa folosesti intotdeauna, indiferent de reteta, ingrediente de cea mai buna calitate (faina, praf de copt, etc).
Succes la gatit si te mai astept
Georgescu Alexandru says
Absolut geniale, in loc de fructe am folosit ciocolata de menaj, foarte bune de post, o sa le fac si atunci cand se termina postul.
Multumesc mult
Aura says
Foarte bune si cele cu banana si cele cu mere.Multumesc pentru retete.
Marilena says
Multumesc, Aura! Te invit sa ramai pe receptie, pentru ca voi publica o noua reteta de post chiar astazi!
alexia vadovici says
superbe retetele! Iti multumesc pt. reteta.am incercat si cea cu mere dar nu a iesit.oricum ii acord 5 stele
Alina says
Super delicioase! Mi-au iesit 20 de briose minunate din cantitatile recomandate, probabil formele mele sunt mai mici! Cantitatea de zahar cred ca poate fi micsorata, bananele indulcesc destul de tare!
Felicitari pentru reteta, este prima de briose pe care o incerc in 37 de ani, si cu siguranta vor mai urma!
Marilena says
Multumesc pentru vizita si ma bucur ca ti-a placut reteta!
Referitor la cantitatea de zahar din aceasta reteta, trebuie mentionat ca zaharul nu are doar rolul de a indulci, ci si acela de a ajuta la procesul de coacere, conferind brioselor o consistenta pufoasa – aspect esential, avand in vedere ca in aluat urmeaza sa fie incorporate fructe confiate.
La fel de adevarat este si ca unele banane sunt mai dulci decat altele, de aici si gustul mai mult sau mai putin dulce al brioselor.
In concluzie, poti aduce modificari cantitatilor unora dintre ingrediente, dupa gust, doar atata timp cat nu afectezi procesul de coacere.
Spor la gatit!
Iuliana says
Buna! Pot pune oare lapte in loc de apa minerala?
Marilena says
Buna, Iuliana
In primul rand, fiind vorba despre o reteta de post, evident nu.
In al doilea rand, nu pot recomanda folosirea laptelui in aceasta reteta chiar si daca nu vrei sa o prepari ca reteta de post, deoarece restul ingredientelor si modul lor de preparare au fost gandite si testate doar pentru o reteta care include apa minerala si nu lapte.
In schimb, am postat aici pe blog mai multe retete pe baza de lapte, pe care le poti incerca.
Spor la gatit!
Georgia says
Buna seara, as vrea sa încerc si eu reteta dvs. si as vrea sa imi spuneti la ce temperatura trebuie sa fie cuptorul?
Praful de copt se poate înlocui cu altceva? Citisem un articol al Ligiei Pop despre praful de copt si se pare ca nu este asa de bun pt organism.
Dvs. ce părere aveti?
Rețetele dvs. mi se par foarte interesante si apetisante si ma gândeam sa le încerc. Mult succes in continuare.
Marilena says
Buna, Georgia.
Pentru aceasta reteta, cuptorul a fost incalzit la 180 de grade Celsius.
Referitor la a doua intrebare: eu postez pe blogul meu doar retete testate de mine si nu pot face recomandari pe baza postarilor pe care le fac alti bloggeri pe site-urile lor.
Multumesc pentru vizita si te mai astept!
Maria says
Sunt super delicioase. As spune ca sunt chiar mai pufoase si aromate decat oricare alte briose pe care le-am încercat, chiar si de dulce. Eu insa înlocuiesc fructele confiate cu ciocolata neagra, care in combinatie cu bananele sunt tot ce ți-ai putea dori
Marilena says
Multumesc frumos si te mai astept!
Spor la gatit!
ligia says
Buna ziua, am incercat aceasta reteta de mai multe ori si de fiecare data au fost geniale.Mici ajustari asa cum ati scris si dv.
Multumim!