Suntem inca in Postul Craciunului, asa ca astazi va propun un alt desert fara ingrediente de origine animala (lapte, unt sau oua): briose de post cu dulceata de prune.
In aceasta reteta am folosit dulceata de prune – foarte aromata si dulce – si, ca atare, cantitatea de zahar adaugat este foarte redusa. Daca, in schimb, alegeti sa folositi gem sau o dulceata cum ar fi cea de fructe de padure – usor mai acrisoara – puteti creste cantitatea de zahar, dupa preferinte.
Este bine sa aveti la indemana forme de briose din silicon, intrucat cantitatea de ulei folosita in reteta este mica, iar briosele s-ar putea lipi de foitele din hartie.
Reteta si modul de preparare le gasiti mai jos:
- 500 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- coaja rasa de la o lamaie
- 3 linguri de zahar
- 250 ml apa calda
- 100 ml apa minerala
- 100 ml ulei
- ½ borcan de dulceata prune
- 1 lingura zahar pudra
- Apa se pune pe foc intr-un vas mic, doar pana cand se incalzeste putin.
- Separat, se cerne faina intr-un vas, impreuna cu praful de copt. In acelasi vas se pun trei linguri de zahar, zaharul vanilat bourbon si coaja rasa de lamaie. Peste aceste ingrediente se toarna apa calduta si se amesteca cu o lingura.
- Se adauga cate o lingura de ulei si se amesteca, apoi cate o lingura de apa minerala.
- Compozitia se omogenizeaza bine cu o lingura de lemn.
- In formele de silicon se pune o lingura de compozitie, o lingurita de dulceata si iar o lingura de compozitie.
- Formele se baga in cuptor pentru 25-30 de minute.
- Dupa ce s-au copt, briosele se lasa la racit aproximativ 15 minute.
- Se pudreaza cu zahar si se adauga deasupra o lingurita de dulceata.
______
Va doriti propriul vostru caiet de retete, in care sa va puteti nota retetele preferate? Va recomand modelul meu de caiet pentru retete, pe care il puteti personaliza cu numele vostru! Sau il puteti face cadou unei persoane dragi cu ocazia sarbatorilor, a zilei de nastere sau a oricarei alte ocazii speciale pentru voi.
Blank Cookbook include o pagina dedicata unde, asa cum va spuneam, va puteti scrie numele, un grafic al unitatilor de masura folosite in bucatarie (precum si conversiile aferente), un index al retetelor voastre (care cuprinde numele fiecarei retete, pagina acesteia si rating-ul de 1-5 stele alocat de voi) si nu mai putin de 115 pagini in care puteti scrie propriile voastre creatii culinare, retetele familiei, ori retete inspirate din diverse alte surse.
Fiecare dintre cele 115 pagini pentru retete este numerotata si include urmatoarele sectiuni: numele retetei, timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru mentiuni speciale.
Blank Cookbook este o carte de bucate in adevaratul sens al cuvantului, are coperti lucioase (atat in varianta cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si un design elegant.
Puteti comanda chiar acum caietul pentru retete Blank Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
______
Pofta buna dragelor si dragilor!
Ca de obicei, va astept cu comentarii aici si pe facebook!
P.S.: Precedenta reteta din aceasta categorie o gasiti aici: briose de post cu mere si scortisoara.
chiar si cele de post arata super si cred ca gustul nu difera mult, excelente au iesit si delicioase
E vreo problema daca nu pun apa minerala? Multumesc!
Draga Daniela, avand in vedere ca aceasta este o reteta de post (in care nu folosim lapte), apa minerala este esentiala pentru a obtine briose pufoase. Daca vei alege sa compensezi lipsa apei minerale cu o cantitate mai mare de apa calda, spre exemplu, probabil ca briosele vor creste intr-un final, dar nu sunt sigura ca vor avea aceeasi textura.
Super bune!!!
Am fost nevoita, la insistentele sotului sa mai fac inca o portie.
Multumim pt. reteta
Cred ca glumiti…la 500 g de faina, 250 ml de apa + 100 ml apa minerala a iesit o coca de cozonac putin mai moale….chiar a incercat cineva reteta pas cu pas si i-a iesit….eu ma indoiesc.
Diana, draga mea, tocmai aceasta era ideea: aluatul de briose sa aiba consistenta unui aluat moale de cozonac de post, pentru ca dupa coacere briosele sa fie usoare si pufoase. Te asigur ca briosele pe care le vezi in fotografii sunt rezultatul acestei retete si ca au iesit delicioase.
. Nu stiu exact cum ai procedat, daca ai urmarit cu exactitate cantitatile si modul de pregatire din reteta mea, insa eu iti propun sa nu te descurajezi si sa incerci in continuare, respectand intocmai indicatiile din retetele pe care le alegi. Doar asa vei capata experienta necesara in bucatarie.
Imi pare rau ca nu ti-a iesit reteta si iti inteleg frustrarea, nimeni nu s-a nascut invatat
Spor la gatit in continuare.
Diana… eu ma indoiesc ca tu stii sa gatesti, pentru ca daca ai sti nu ai pune o asemenea intrebare la o reteta atat de simpla. E mai greu sa reusesti cu o reteta simpla, decat sa postezi un comentariu rautacios, adevarat…
Imi spui te rog, timpul de coacere si cate grade?
Buna, Stefan.
Timpul de coacere este de 25-30 de minute (am specificat in reteta), iar cuptorul trebuie incalzit la o temperatura medie (180 grade Celsius). Aceasta este, de fapt, temperatura pentru majoritatea retetelor mele de biose – gasesti mai multe detalii aici: http://www.briosedeacasa.ro/sfaturi-practice-pentru-gatit/10-sfaturi-briose-nota-10/
Spor la gatit!