Va propun reteta urmatoare pentru zilele cand nu doriti sa gatiti cu oua sau produse lactate, sau atunci cand aveti pofta de ceva dulce si aromat, dar cu putine calorii: briose de post cu mere si scortisoara. Le puteti servi alaturi de o ceasca cu ceai cald, in fata televizorului sau la masa, cu cei dragi
Compozitia este foarte usor de facut, insa pentru a obtine rezultatul dorit este necesar sa urmariti cativa pasi importanti: cuptorul trebuie sa fie bine incins inainte de a baga tava in cuptor; merele trebuie rase si calite bine pentru a elimina sucul care ar putea opri cresterea compozitiei in cuptor; nu este necesar mixerul (compozitia se poate amesteca incet cu o spatula sau cu un tel).
Iata si reteta mea:
- 1 cana zahar
- ½ cana ulei
- 1 cana apa minerala
- 4 mere
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingura miere
- 1 lingura zahar brun
- Doua mere se rad si se pun in tigaie cu o lingura de zahar si o lingurita de scortisoara.
- Dupa ce merele s-au calit bine, se ia vasul de pe foc si se lasa la racit 5-10 minute.
- Intre timp se pune zaharul intr-un bol. Se toarna peste el uleiul si se amesteca.
- Se adauga apoi apa minerala si esenta de vanilie.
- Se incorporeaza merele calite, amestecand toate ingredientele.
- Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se adauga in aluat.
- Compozitia rezultata se pune in forme si se baga in cuptor pentru 25-30 de minute.
- Celelalte doua mere se taie felii subtiri si se pun intr-un vas pe foc. Peste ele se toarna o lingura de zahar brun, o lingura de miere si o lingurita de scortisoara. Se lasa pe foc doar 2-3 minute pana se inmoaie putin.
- Briosele scoase din cuptor se vor orna cu feliile de mar aromate, peste care se poate presara scortisoara si zahar pudra.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Daca nu cautati neaparat o reteta de post dar va plac merele in prajituri, va recomand reteta aceasta de briose cu mere si crema de vanilie.
Pofta buna!
rucsandra says
Am facut reteta (briosa cu mere) – e foarte buna!
alina says
am facut reteta dar cu afine congelate in loc de mere. au iesit f bune.
Am incercat si o varianta in care am inlocuit jumatate din cantitatea de faina alba cu faina integrala si am adaugat si cativa fulgi de ovaz.
Virginia says
Spuneti-mi va rog cate briose ies din aceasta reteta? Multumesc!
Marilena says
Virginia, am scris in reteta, mai sus: 12 portii (briose).
Spor la gatit!
Flori andr says
La ce temperatura se coc briosele timp de 25-30 min?
Multumesc
Marilena says
Asa cum am mai raspuns si cu alte ocazii la aceeasi intrebare: eu nu folosesc un cuptor cu afisaj electronic, asa ca nu as putea sa-ti spun care este temperatura exacta; in schimb, intotdeauna incalzesc cuptorul la intensitate medie.
Pentru mai multe sfaturi cu privire la prepararea brioselor si cupcakes-urilor, te invit sa arunci o privire si aici: http://www.briosedeacasa.ro/sfaturi-practice-pentru-gatit/10-sfaturi-briose-nota-10/
Multumesc pentru vizita si iti urez spor la gatit!
Veronica says
Delicioaaaaaaase!!! Merci “Briosedeacasa” pentru superba reteta!
Camelia says
Salutare, eu am intampinat o problema …
Briosele s-au copt bine, insa nu s-au putut desface de pe hartia de copt. S-au lipit de hartie …
Am facut de 2 ori, si de fiecare data la fel.
Oare ce am gresit ? : )
Marilena says
Buna Camelia,
Motivul ar putea fi unul (sau ambele) dintre cele enumerate mai jos:
- nu ai adaugat cantitatea de ulei specificata in reteta,
- ai folosit foite de copt de o calitate mai slaba.
Sper sa te ajute sfatul meu si te invit si pe tine sa arunci o privire aici: http://www.briosedeacasa.ro/sfaturi-practice-pentru-gatit/10-sfaturi-briose-nota-10/
Succes!
Mioara says
Foarteeeee buneeee brioselee multumim pt reteta :*
mary says
Super bune 1 Multumim pentru retete, sunt delicioase! Mie mi-au iesit 24 de bucati!
Slabu lilian says
Pot sa inlocuiesc apa minerala cu lapte de soya?
Marilena says
Eu nu am incercat, asa ca nu as putea sa-ti dau un raspuns. Dar daca incerci aceasta varianta, revino, te rog, cu un feedback pentru ca sunt si eu curioasa cum ar iesi.
Spor la gatit!
Ioana says
Am facut astazi reteta si au iesit foarte bune briosele cu mere. S au detasat complet din formele de silicon pe care le folosesc.
Mai facem si alta data
Marilena says
Multumesc mult pentru feedback si va astept sa incercati si alte retete!
Spor la gatit!
Marilena