Mai este putin pana la Sarbatorile de Craciun! Desi imi dau seama ca suntem aproape la sfarsit de noiembrie, inca nu pot realiza cat de repede a trecut anul si cat de putin mai este pana la perioada mea preferata din an. Nu-i asa ca anul asta a trecut foarte repede si pentru voi?
Pentru a ne pregati spiritual inainte de Craciun, multi dintre noi incercam sa tinem post si sa nu consumam ingrediente de origine animala. Daca sunteti ca mine si resimtiti mai ales lipsa oualor si a lactatelor din preparatele pe care le gatiti in perioada postului, incercati sa le compensati cu alte ingrediente bogate in nutrienti si cu un aport similar de energie. Este ceea ce am facut si astazi, cand am ales sa pregatesc o reteta de briose de post cu rahat (Turkish delight), pentru ca sunt dulci si aromate si cu siguranta ne aduc acel aport de energie de care vorbeam, mai ales daca sunt servite alaturi de o cana de cafea sau ceai.
Fie ca alegeti sa pregatiti aceasta retea in perioada Postului Craciunului sau cu orice alta ocazie, va invit sa notati reteta, sa o incercati si apoi sa-mi spuneti parerile voastre:
- 500 g faina
- 10 g drojdie uscata
- 250 ml apa minerala
- 3 linguri ulei
- 3 linguri de zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 plic zahar vanilat bourbon
- 350 g rahat cubulete
- zahar pudra pentru ornat
- Intr-un vas mare se cerne faina.
- In mijlocul vasului se face o gaura in faina si se pune drojdia uscata. Se adauga jumatate din cantitatea de apa minerala, uleiul, zaharul, vanilia si coaja de lamaie.
- Ingredientele se amesteca cu o lingura de lemn.
- Se toarna si restul de apa minerala.
- Aluatul se framanta 10 minute, apoi se lasa la dospit pentru 40 de minute, intr-un loc cald.
- Intre timp se incinge cuptorul si se taie bucatele de rahat.
- Pentru coacere se vor folosi forme de briose din silicon.
- Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 4 bucati, iar fiecare bucata se intinde cu sucitorul.
- Se aseaza bucatele de rahat pe foaia intinsa, apoi aceasta se ruleaza.
- Foaia de aluat rulata se taie in bucati de 5 cm. Bucatile de aluat se aseaza vertical in formele de silicon, se ung cu ulei si se baga la cuptor.
- Briosele de coc in 20-25 de minute si se scot din cuptor cand sunt bine rumenite.
- Se lasa la racit 30 de minute, se orneaza cu zahar pudra si se pot servi alaturi de o ceasca de cafea sau ceai.
Spor la gatit si pofta buna! Va mai astept!
P.S.: Ati incercat si precedenta reteta de briose de post?
[…] Reteta de briose de post cu Turkish Delight de data trecuta ati […]