Pentru ca a venit toamna si imi este mult mai usor acum sa gasesc fructe romanesti numai bune de folosit in retetele de prajituri, in weekend-ul care a trecut m-am gandit sa incerc o reteta de sezon cu fructe dulci si aromate: briose cu struguri si crema de iaurt cu miere si menta.
Se pot folosi struguri fara samburi sau stafide, insa eu am folosit struguri roz, obisnuiti, proaspat culesi din via de la tara – samburii nu ne-au impiedicat sa savuram fiecare briosa alaturi de crema racoritoare de iaurt
Ca de fiecare data, le-am fotografiat inainte de a le servi, atat in casa, cat si in gradina, la soare. Iata cateva imagini pe care le-am ales pentru voi:
Desi din reteta pe care o puteti printa mai jos ies mai putine briose decat de obicei (numai 16), ele sunt mai mari de data aceasta, asa cum probabil ati observat deja din fotografii.
- 6 oua
- o cana de zahar
- 6 linguri apa minerala
- o cana de faina
- o pastaie de vanilie
- 5 linguri de ulei de floarea soarelui
- o lingurita praf de copt
- o cana de boabe de struguri roz
- 300 g iaurt cu 6% grasime
- 3 linguri de miere
- o lingurita esenta de vanilie
- cateva frunze de menta proaspata, pentru decor
- Se incepe pregatirea compozitiei cu cele 6 oua care au fost scoase din frigider cu o ora inainte.
- Se pun ouale intr-un vas mare si se bat "spuma", cu mixerul.
- Se adauga zaharul si se bate in continuare pana cand spuma obtinuta din oua si zahar isi dubleaza volumul.
- Se adauga apoi apa minerala si uleiul de floarea soarelui.
- Pastaia de vanilie se taie in doua, pe lungime, si se scot semintele care se adauga in compozitie.
- Se cerne faina in vas impreuna cu praful de copt si se incorporeaza bine toate ingredientele.
- Cand compozitia este omogena se adauga boabele de struguri si se amesteca totul incet, cu o spatula.
- Se pregateste tava (sau formele) de briose, punand in fiecare spatiu foite de copt, iar in fiecare foita cate 2 sau 3 linguri de compozitie, in functie de dimensiunea formelor.
- Se baga tava in cuptorul incins. Briosele se vor coace in 20 de minute.
- La finalul celor 20 de minute, briosele se scot din cuptor si se lasa la racit (se racesc complet dupa 30-40 de minute cand, daca doriti, puteti presara deasupra lor putin zahar pudra).
- Iaurtul (eu am folosit 300 g de iaurt cu 6% grasime) se pune intr-un bol si se bate cu telul sau mixerul timp de 3 minute, pana cand devine pufos.
- Peste iaurt se adauga 3 linguri de miere si o lingurita de esenta de vanilie, apoi se amesteca totul.
- Amestecul astfel obtinut (o crema usoara, care completeaza foarte bine gustul strugurilor din compozitia brioselor) poate fi decorat cu cateva frunze de menta proaspata si se serveste dintr-un bol separat.
Va urez pofta buna si va astept comentariile aici sau pe pagina mea de Facebook, ca sa mai povestim.
O saptamana usoara,
Pe curand!
[…] de la aceasta idee, data trecuta am pregatit o reteta de briose cu struguri, iar astazi voi continua cu o briosa uriasa cu suc de […]