In urma cu doar cateva luni, am gustat pentru prima data dulceata de rubarba si am ramas impresionata de parfumul delicat si gustul foarte placut al acesteia. Regret acum ca mi-a trebuit atat de mult pana sa incerc sa gatesc cu acest ingredient, dar pentru astazi mi-am propus sa-mi repar greseala si v-am pregatit o reteta de cupcakes cu rubarba.
Reteta este destul de usoara si de data aceasta, dupa cum veti vedea mai jos. Singurul aspect care mi-a dat ceva batai de cap a fost sa gasesc ingredientul principal, pentru ca in magazinele in care l-am cautat lipsea cu desavarsire, pana nu demult. De-abia in urma cu cateva zile am reusit sa gasesc cateva tulpini de rubarba, asa ca am trecut imediat la treaba.
Nu va speriati de structura foarte fibroasa a tulpinilor de rubarba: acestea se pot curata si pregati foarte rapid, veti vedea. Prepararea termica dureaza doar cateva minute, iar daca adaugati cateva linguri de zahar puteti obtine un piure delicios care poate fi folosit in prajituri sau creme, sau poate fi consumat ca atare, cu o felie de paine prajita. Pana una-alta, eu va recomand reteta mea de cupcakes:
- 2 oua
- 150 g zahar
- 200 g unt
- 3 linguri iaurt gras
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita esenta de rom
- 100 g piure de rubarba
- 200 g unt
- 3 linguri zahar pudra
- 3 linguri piure de rubarba
- Eu am folosit 4 tulpini de rubarba, de dimensiuni medii si am obtinut aproximativ 200 g piure.
- Tulpinile se spala si se taie in bucati mici, care se pun intr-un vas pe foc, impreuna cu 3 linguri de zahar si o ceasca de apa.
- Se lasa la fiert 10 minute, amestecand in continuu.
- Piureul obtinut se lasa apoi la racit, timp in care se pregateste aluatul de cupcakes.
- Untul la temperatura camerei se pune intr-un bol impreuna cu zaharul si se mixeaza timp de 10 minute.
- Se adauga pe rand ouale, apoi se amesteca.
- Se incorporeaza iaurtul gras - scurs bine de zer - si esenta de rom.
- Faina se cerne si se adauga in aluat, impreuna cu praful de copt.
- Toate ingredientele se amesteca.
- Se pregateste tava de briose in care se aseaza foite de copt.
- Apoi, in fiecare foita de copt, se toarna aluatul obtinut si cate o lingurita de piure de rubarba, amestecand putin aluatul cu piureul in fiecare forma, pentru a obtine un aspect marmorat.
- Cupcakes-urile se vor coace in 20 de minute, la foc mediu. Dupa coacere, acestea se scot si se lasa la racit.
- Se mixeaza untul moale cu zaharul pudra timp de cateva minute, pana se obtine o crema lucioasa.
- Se adauga 3 linguri de piure de rubarba si se amesteca din nou totul.
- Cupcakes-urile se orneaza cu frosting si se lasa cateva minute la rece inainte de fi servite.
Va urez spor la gatit si pofta buna! Un weekend excelent sa aveti!
P.S.: Daca gatiti in weekend, va recomand si reteta de cupcakes cu pepene galben si afine – este pacat sa nu o incercati, cat inca mai gasiti pepene galben romanesc in pietele de legume si fructe.
Speak Your Mind