Vin, smochine, miere. V-am facut pofta deja? Nu stiu daca v-ati gandit pana acum sa combinati aceste ingrediente intr-un desert, insa credeti-ma ca este o asociere foarte reusita si plina de arome imbietoare.
Pentru reteta de cupcakes cu vin si smochine de astazi am folosit smochine proaspete (se gasesc foarte usor in aceasta perioada, fiind fructe de toamna) si vin rosu din via parintilor (puteti folosi la fel de bine un vin rosu demisec bun, imbuteliat).
Daca sunteti gata, trimiteti copiii la joaca si treceti la gatit!
- 150 g unt
- 100 g crema de branza
- 150 g zahar
- 2 oua
- 1 pastaie de vanilie
- 1 lingurita scortisoara
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 100 g smochine confiate
- 200 g branza mascarpone
- 50 ml smantana pentru frisca
- 3 linguri zahar pudra
- 100 ml vin fiert (200 ml vin + 2 linguri zahar brun + un baton scortisoara)
- 4 smochine proaspete mari
- 1 lingura miere
- Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana se obtine o crema fina. Se adauga apoi crema de branza si se continua mixarea.
- Ouale se incorporeaza pe rand in aluat.
- Se scot semintele de la o pastaie de vanilie si se adauga in amestec, urmate de o lingurita de scortisoara macinata.
- Faina si praful de copt se cern impreuna si se mixeaza cu restul ingredientelor.
- Smochinele confiate se taie in bucati mici, apoi se incorporeaza si ele in aluat.
- Se pregatesc foitele de copt, care se aseaza intr-o tava speciala de cupcakes sau in forme de copt din silicon, apoi se toarna aluatul. Se introduc apoi in cuptorul preincins timp de aproximativ 20 de minute, la o temperatura medie.
- Cupcakes-urile se scot din cuptor si se lasa la racit cateva minute, timp in care se pregateste frosting-ul.
- Se toarna 200 ml de vin intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul brun si un baton de scortisoara. Se lasa la fiert pana da in clocot si volumul scade la jumatate, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit.
- Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra si smantana pentru frisca pana cand se obtine o crema tare (frosting).
- In crema obtinuta se adauga vinul fiert si racit.
- Smochinele proaspete se spala si se taie in felii. Peste fiecare felie se toarna putina miere pentru a se conserva o perioada mai lunga de timp.
- Cupcakes-urile se orneaza turnand frostingul cu un pos si asezand smochinele deasupra.
Ca de obicei, la final am pentru voi cateva recomandari din arhiva, care sigur o sa va placa daca v-a placut reteta de astazi: o reteta de briose cu smochine, inca o reteta de cupcakes cu fructe confiate si o alta reteta de cupcakes cu fructe proaspete.
Pana data viitoare, va urez spor la gatit si pofta buna!
Malaescu Andreea Maria says
Buna. Am vazut noua ta reteta si m-am gandit sa iti scriu din nou pentru ca aceste cupcakes arata grozav. Mi-a fost putin teama sa le incerc dar mi-am luat inima in dinti si am facut-o. Pe cat de grozav arata, pe atat sunt de gustoase. Nu am reusit insa sa le ornez asa bine.
Spor la treaba in continuare! Astept noi provocari.
Andreea
Marilena says
Buna Andreea,
Ma bucur ca ti-a placut reteta! Daca te ajuta, eu am atasat posului un dui 1M atunci cand am ornat cupcakes-urile mele .
Multumesc pentru vizita si te mai astept.
Spor la gatit!