Mi-am propus de mult timp sa incerc o reteta in care sa pot suprapune doua straturi de culori diferite, fara a le lasa sa se amestece. Astazi am reusit acest lucru, si nu o data, ci de doua ori: reteta de cupcakes in doua culori, cu ciocolata si vanilie, imbina cele doua arome clasice atat in aluat, cat si in creme.
Va invit sa notati lista de ingrediente si modul de preparare pentru aceasta reteta:
- 200 g unt
- 150 g zahar
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 30 g cacao
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt
- 150 g mascarpone
- 100 ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 100 g mascarpone
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar pudra
- 90 g ciocolata
- Untul la temperatura camerei se pune intr-un vas si se mixeaza aproximativ trei minute.
- Se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se topeste.
- Apoi se incorporeaza ouale, unul cate unul, si laptele.
- Se amesteca toate ingredientele.
- Se adauga faina cernuta in prealabil impreuna cu praful de copt.
- Dupa ce compozitia formata s-a omogenizat, se imparte in doua parti egale care se pun in doua vase diferite; apoi, in primul vas se adauga cacaua, iar in celalalt se adauga esenta de vanilie.
- Pentru coacere se pot folosi fie tava de cupcakes din teflon si foite de copt, fie forme de cupcakes din silicon. Oricare dintre cele doua variante este buna, intrucat compozitia contine o cantitate suficienta de unt care nu permite lipirea aluatului de foite/forme. Se toarna mai intai o lingura de compozitie cu cacao, apoi o lingura de compozitie cu vanilie in fiecare foita/forma si se baga la cuptor.
- Cupcakes-urile se coc la temperatura medie timp de 20 de minute, apoi se lasa la racit.
- Se pun intr-un bol branza mascarpone, smantana si 2 linguri de zahar pudra. Acestea se amesteca cu mixerul pana se formeaza o crema tare.
- La final se adauga esenta de vanilie si se amesteca bine.
- Ciocolata se rupe in bucati si se topeste prin metoda bain-marie. Se lasa la racit 2-3 minute.
- Intr-un bol se pune branza mascarpone, smantana si zaharul, apoi se amesteca pana se formeaza crema, dupa care se incorporeaza ciocolata topita.
Spor la gatit si pofta buna! Sa aveti o saptamana usoara si cat mai dulce!
P.S.: Pentru retete de succes, va invit sa cititi: Cum folosim ouale in retetele de briose si cupcakes.
UPDATE 07.04.2014: De la publicarea acestei retete in urma cu cateva ore, pentru mai multa conformitate, am modificat punctul 7 al listei de instructiuni pentru prepararea aluatului. Varianta corecta este cea curenta.
Ghiocel07 says
Arată minunat ca de fiecare dată. Mi-am salvat rețeta s-o fac de Iepuraș. Mulțumesc, o zi frumoasă-ți doresc.
Marilena says
Ghiocel07, multumesc si eu pentru vorbele frumoase! O zi minunata si tie, si spor la gatit!
luciana says
As dori si eu sa stiu cu ce se poate inlocui marscaponele!!ca eu stau la tara si nu am de unde cumpara!!:)
Marilena says
Branza mascarpone este greu de inlocuit in aceste combinatii, in special in cazul cremei cu ciocolata, pentru ca ea ajuta la intarirea cremei care poate fi ornata usor deasupra cupcakes-urilor.
Poti incerca sa folosesti doar frisca, insa consistenta cremei va fi alta. Daca insa vei folosi o frisca de buna calitate, care se intareste bine, este posibil sa obtii rezultate asemanatoare.
Spor la gatit!