Cred ca v-am mai povestit despre lista mea cu idei de retete: aceasta se mareste pe zi ce trece si din pacate am din ce in ce mai putin timp la dispozitie pentru a le incerca. Zilele trecute insa, mi-am facut timp si am ales o noua reteta castigatoare: guguluf cu mere, scortisoara si ghimbir. Si am sa va explic si de ce am ales-o: pentru ca este un desert pufos si insiropat in acelasi timp (datorita merelor), pentru ca este foarte bine aromat (datorita scortisoarei si vaniliei) si pentru ca mai si are un gust usor intepator (datorita ghimbirului confiat). In concluzie, intruneste toate conditiile de gust si textura pentru desertul pe care mi-l doresc azi si este usor de pregatit.
Piesa de rezistenta a acestei retete este ghimbirul, care se potriveste foarte bine cu merele si scortisoara, fiind surpriza pe care nimeni nu o anticipeaza atunci cand musca cu pofta din felia de guguluf. Este important totusi sa balansam foarte bine aromele, in asa fel incat parfumul intens al ghimbirului sa nu eclipsez celelalte arome. Evident, puteti ajusta cantitatea de ghimbir din reteta, dupa preferinte. Iata si reteta:
- 2 oua
- 300 ml sana
- 100 g zahar alb
- 100 ml ulei
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1½ lingurita scortisoara
- 50 g ghimbit confiat
- 2 mere mari
- 2 linguri zahar brun
- 250 g faina
- 1 lingurita bicarbonate de sodium
- 1 ½ lingurita praf de copt
- zahar pudra pentru ornat
- Merele se spala si se dau prin razatoare. Apoi se pun intr-un vas antiaderent impreuna cu doua linguri de zahar brun si scortisoara si se calesc la foc mic timp de 5-6 minute (eu am folosit mere verzi romanesti, care au o aciditate mai mare, pentru ca sunt gustoase, zemoase si dau prajiturii textura pe care eu o doresc).
- Merele se iau apoi de pe foc si se lasa la racit.
- Ouale se pun intr-un bol mare si se bat. Se adauga sana, esenta de vanilie, uleiul si zaharul si se amesteca bine pana cand zaharul se topeste complet.
- Peste amestecul de mai sus se adauga merele calite si ghimbirul taiat in bucatele mici.
- Faina se cerne impreuna cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu si se amesteca bine cu restul ingredientelor.
- Forma de guguluf se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina.
- Aluatul se toarna in forma deja pregatita si se baga in cuptorul prencins.
- Guguluful se coace la o temperatura medie timp de 35 de minute pana cand suprafata devine rumena si usor elastica.
- Dupa coacere, guguluful se scoate din cuptor si se lasa la racit pentru 30 de minute, fara a-l scoate din forma de copt. Dupa cele 30 de minute se poate scoate din forma, prin rasturnare.
- Se presara zahar pudra si poate fi servit imediat, usor caldut sau dupa ce se raceste complet.
Ati incercat si reteta de guguluf cu ciocolata si alune de padure?
La final le urez cititoarelor mele la multi ani pentru 8 Martie, sa aveti o primavara asa cum va place si, evident, spor la gatit – chiar daca nu veti gati de ziua noastra!
Speak Your Mind