Sarbatoarea de Holloween este peste doar o saptamana si, pentru ca dovleacul este la mare cautare zilele astea, eu m-am gandit ca l-as putea folosi intr-o noua reteta de cupcakes: ce-ati zice de niste Halloween cupcakes cu dovleac?
Eu am folosit un dovleac pentru placinta (atentie: nu din acela rotund si galben, folosit la decoratiuni), pe care l-am decojit si l-am dat prin razatoare. Cu doar 6 lei am cumparat un dovleac de 3 kg din care aproximativ jumatate poate fi folosit la gatit, cealalta jumatate fiind coaja. Pentru aceste cupcakes am folosit numai 300g de dovleac, asa ca mi-a ramas o cantitate suficienta pentru o reteta viitoare, pe care o pastrez la congelator.
Pana atunci, iata reteta de azi:
- ½ pachet de unt
- 2 cani de zahar
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 300 g dovleac ras
- 2 cani de faina
- 1 pliculet praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ½ pachet de unt
- 1 ceasca zahar pudra
- 3 linguri de lapte
- 1 praf de scortisoara
- ½ lingurita esenta de vanilie
- 200 g miez de nuca
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri de miere
- 1 lingura unt
- Dolveacul dat prin razatoare se pune pe foc intr-un vas impreuna cu o cana de zahar si o lingura de scortisoara. Se caleste la foc mic timp de 5-7 minute apoi se lasa la racit cateva minute.
- Intre timp, intr-un alt vas, untul impreuna cu o cana de zahar se mixeaza bine. Se incorporeaza apoi, pe rand, cate un ou.
- In acest amestec se adauga laptele, esenta de vanilie si dovleacul pregatit anterior.
- Urmeaza apoi cele doua cani de faina impreuna cu praful de copt. Totul se amesteca cu mixerul cateva minute, apoi aluatul se pune in forme de briose sau in tava si se baga in cuptor.
- Briosele se vor coace in aproximativ 20 de minute.
- Untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) se amesteca cu zaharul pudra. Se foloseste mixerul la o viteza mica, crescand treptat viteza pana cand amestecul capata o consistenta cremoasa.
- Se adauga cate o lingurita de lapte si se amesteca incet, apoi se adauga esenta de vanilie.
- Pentru a obtine nucile caramelizate, se pune intr-un vas pe foc zaharul, mierea si untul.
- Cand acestea s-au topit se adauga bucati de nuca si se amesteca 2-3 minute.
- Imediat ce se opreste focul se incepe ornarea brioselor in asa fel incat caramelul sa nu se intareasca.
Cum va plac cupcakesurile mele? Astept sa-mi spuneti!
P.S.: toppersurile imprimate cu figurinele simpatice pe care le-ati vazut in fotografiile de mai sus le-am gasit pe acest site. Multumesc, Chris M.!
[…] oferit o recolta bogata de fructe, de care eu am profitat din plin: am pregatit retete cu mere, dovleac, smochine, struguri si am observat ca si voua v-au placut. Ma bucur mult si, cu ocazia aceasta, va […]