A sosit vremea sa ne pregatim pentru seara de Mos Ajun. Pe langa clasicele mere, portocale, nuci, covrigi si bomboane, mie imi place sa pregatesc si cate o surpriza dulce pentru colindatori. Anul acesta m-am gandit la o reteta simpla dar apreciata de copii: madlene (madeleines) cu vanilie, de Mos Ajun.
Tava in care am copt madlenele este una cu forme speciale, de Craciun: braduti, oameni de zapada, chair si un mini Mos Craciun. Din compozitia pregatita cu ingredientele de mai sus (si care, apropo, este una asemanatoare cu cea de briose) am pregatit 6 madlene mari. Iar pentru a fi mai usor de daruit colindatorilor, dupa coacere si racire, am ambalat fiecare madlena in foaie de copt si am legat-o cu o fundita.
Reteta este una foarte simpla si poate fi pregatita intr-un timp record. Astfel, puteti pregati madlenele cu doar o jumatate de ora inainte de sosirea colindatorilor si veti avea succes garantat. In plus, casa va mirosi a dulciuri proaspete si a vanilie, o adevarata invitatie pentru musafiri.
Daca v-am convins, pregatiti-va ingredientele si formele de copt. Mai e putin si vin colindatorii.
- 3 oua
- 150 g zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 100 g unt topit
- 100 g faina
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 linguri zahar pudra
- Untul se taie cubulete si se pune intr-un vas pe foc, amestecand incontinuu pana se topeste, apoi se lasa la racit cateva minute.
- Intr-un bol inalt se pun ouale si zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se adauga apoi vanilia si coaja de lamaie.
- Untul topit si racit se adauga incet in compozitie si se continua mixarea.
- Faina se cerne si se adauga in compozitie, apoi se amesteca incet cu o lingura.
- Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia si se baga in cuptorul preincins.
- Madlenele se coc la foc mediu, timp de 15 minute, apoi se scot si se lasa la racit pentru 30 de minute.
- Dupa racire se pudreaza cu zahar si pot fi ambalate individual, dupa preferinte.
Daca doriti sa pregatiti si altfel de retete pentru colindatori, va propun si urmatoarea varianta: briose de Mos Ajun cu nuci si scortisoara.
Va urez spor la gatit, iar de Mos Ajun sa aveti casele pline de colindatori!
***
Madlenele pregatite de mine au fost fotografiate de Adrian Banu.
Presupun ca intai se intinde o foaie si se decupeaza forme, apoi formele se pun la copt? Ce consistenta trebuie sa aiba aluatul? Se poate folosi margarina in loc de unt?
Compozitia are o consistenta usor lichida. Asa cum am scris in reteta, compozitia se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, apoi se baga in cuptor. Tava pe care am folosit-o este una cu forme speciale, asa cum am scris la inceputul articolului.
Untul face madlenele gustoase si pufoase. Nu stiu ce consistenta sau gust vor avea daca il inlocuiesti cu margarina.
Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, recomand folosirea ingredientelor si respectarea etapelor de preparare enumerate in reteta mea; nu pot anticipa rezultatul atunci cand acestea sunt modificate.