Ciocolata si Cacaua in Briose si Cupcakes

Dupa cum deja stiti, ciocolata este unul dintre ingredientele mele preferate. Am constatat insa cu mare placere ca si pentru voi, cititorii mei, ciocolata este la fel de importanta (categoria cea mai populara de pe blogul meu este cea dedicata brioselor cu ciocolata – yeyyy! :) ), asa ca pentru astazi m-am gandit sa scriu acest articol in care sa va arat cum aleg cele mai bune sortimente de ciocolata si cacao si cum le folosesc in retetele mele. Si pentru ca vorbeam despre categoria briose cu ciocolata – aici este locul unde gasiti combinatiile mele preferate: ciocolata neagra cu coaja de portocala, ciocolata alba cu migdale, ciocolata cu lapte si alune etc. Retetele mele depind in mare masura de  inspiratia de moment si de limitele imaginatiei.

 

Cum alegem ciocolata si cacaua si cum le folosim in retete

Ciocolata alba

Cele mai cunoscute sortimente de ciocolata pe care le putem cumpara sunt: ciocolata neagra (care are la baza o cantitate mare de cacao), ciocolata cu lapte (bazata in special pe cacao si lapte) si ciocolata alba (preparata in principal din unt de cacao, lapte si zahar). Insa indiferent de tipul de ciocolata pe care alegem sa-l folosim in retete, este foarte important ca inainte de a-l cumpara sa verificam ingredientele si sa alegem o ciocolata de buna calitate, cu un continut ridicat de cacao (sau unt de cacao) si un continut minim de conservanti sau alte substante artificiale.

Ciocolata neagra

Pentru retetele de briose si cupcakes, eu prefer ciocolata bruta (de menaj) pentru ca pot adauga fara restrictie alte arome si ingrediente pe care le consider potrivite. In aluat se poate adauga ciocolata rupta in cubulete (astfel incat, dupa coacere si racire, bucatile crocante si amarui de ciocolata se vor pastra in interiorul brioselor), ciocolata topita (care se omogenizeaza cu aluatul si ofera brioselor un gust foarte fin), sau cacaua de buna calitate (pentru un gust specific, revigorant si reconfortant in acelasi timp).

La prepararea cremelor pe baza de ciocolata, cea mai indicata este ciocolata topita la bain-marie, pentru o textura fina si lucioasa si  un gust deosebit. Pentru a potenta aroma, in ciocolata topita puteti adauga si cacao sau cafea. Daca sunteti presati de timp sau pur si simplu preferati cremele de ciocolata gata pregatite, sfatul meu este sa alegeti o crema bio, fara aditivi sau alte ingrediente periculoase pentru sanatate.

 

Beneficii pentru sanatate

Diverse studii stiintifice au demonstrat deja efectele benefice ale ciocolatei asupra sanatatii. Printre cele mai importante ar fi:  aportul de antioxidanti (esential pentru mentinerea unui organism sanatos), mentinerea unei inimi sanatoase (ciocolata neagra este cea responsabila pentru acest efect) sau marirea capacitatii de concentrare. Desigur, efectele benefice sunt valabile doar atata timp cat ciocolata si cacaua sunt de buna calitate si sunt consumate cu moderatie. La fel ca si in cazul altor deserturi (si nu numai!), excesul de ciocolata sau de deserturi pe baza de ciocolata dauneaza sanatatii.

Dincolo de beneficiile ciocolatei demonstrate stiintific, pentru mine este simplu: ciocolata imi aduce multe momente dulci, imi da energie atunci cand am nevoie si ma ajuta sa gatesc briose si cupcakes delicioase :) .