De ce Prefer Zaharul sau Mierea Altor Indulcitori

Briose mucenici cu multa nuca si miere

Indulcitorii alimentari reprezinta un subiect destul de controversat deja de mai multa vreme, asa ca am ales astazi sa scriu cateva cuvinte despre zahar si miere, singurii indulcitori pe care ii folosesc la prepararea brioselor si cupcakes-urilor mele.

Nu spun ca nu voi folosi niciodata alte variante de indulcitori – este posibil sa imi schimb opinia daca voi descoperi si alti indulcitori care sa poata inlocui zaharul sau mierea, fara a afecta calitatea produsului final – insa am avut cateva intrebari si comentarii pe blog referitoare la inlocuirea zaharului in retete si as vrea ca prin acest articol sa-mi argumentez preferintele vis-a-vis de acest subiect.

Eu sunt de parere ca zaharul consumat in cantitati moderate este un aliat al bunei dispozitii pentru ca ne ajuta sa gasim acele mici placeri de care avem nevoie in momente-cheie. De aceea, in retetele mele veti gasi cantitati moderate de zahar, iar briosele si cupcakes-urile pe care le pregatesc nu au un gust dulce foarte pronuntat. Aleg de multe ori sa inlocuiesc zaharul alb, procesat, cu zahar brut sau brun, sau chiar cu miere.

Mai pe scurt, ideile pe care vreau sa le subliniez sunt urmatoarele:

  • consumati dulciuri pregatite in casa, deoarece cunoasteti ingredientele folosite si puteti adapta cantitatea de zahar dupa preferintele voastre;
  • consumati dulciuri cu moderatie, chiar si din cele pregatite in casa, cu frecvente stabilite de dieta voastra;
  • adaugati fructe si arome naturale pentru a inlocui partial zaharul; de exemplu: daca folositi in reteta fructe confiate si vanilie puteti reduce cantitatea de zahar adaugata, iar briosele vor fi la fel de gustoase. Retineti insa ca daca eliminati de tot zaharul, textura brioselor va fi cu totul alta, iar acestea isi vor schimba consistenta mai rapid.

 

Cand si cum folosesc zaharul

In functie de procesul de obtinere, cele mai cunoscute tipuri de zahar sunt: zaharul brut (nerafinat) si zaharul alb (rafinat). De asemenea, zaharul poate fi obtinut din sfecla de zahar sau din trestie de zahar. Intalnim in magazine zaharul brun care poate fi zahar alb colorat sau zahar brut obtinut din trestie de zahar. Este bine de stiut ca zaharul brut contine zaharoza dar si alte substante nutritive din trestia de zahar, in timp ce zaharul alb rafinat este utilizat doar pentru zaharoza.

Atunci cand doresc sa obtin briose sau cupcakes albe si foarte pufoase, eu folosesc zahar alb, rafinat. Acesta indulceste aluatul si il ajuta sa creasca, dar este si un bun conservant natural, care face ca briosele sa se pastreze pentru mai multe zile. Daca insa doresc sa obtin briose sau cupcakes mai putin dulci, cu un gust usor de caramel si cu o textura mai consistenta, atunci folosesc zahar brun nerafinat (brut).

In ceea ce priveste crema sau frosting-ul folosit pentru decorare, eu aleg zaharul alb pudra, pentru ca se topeste usor in branza mascarpone sau in unt. Si in acest caz folosesc doar 2 sau 3 linguri de zahar, minimul necesar pentru a obtine o crema aerata si gustoasa. O cantitate mai mica decat aceasta poate face crema prea moale si atunci nu va putea fi ornata deasupra brioselor, in timp ce o cantitate mai mare ar insemna un gust prea dulce. In concluzie, este bine sa pastram acelasi principiu: putin si bun :)

 

Mierea si calitatile ei

O alternativa la zahar – pe care am incercat-o atat in pregatirea aluatului, cat si in pregatirea cremelor – este mierea. Aceasta nu indulceste la fel de mult ca zaharul, insa daca vreau sa evit total zaharul la un moment dat, mierea este alegerea mea numarul unu. Iar motivele le cunoastem cu totii: mierea are un gust bun, contine multe vitamine si este un energizant natural.

Folosita in aluat, mierea va schimba si ea textura brioselor, aducand mai degraba o consistenta usor elastica acestora, insa alaturi de fructe, putina scortisoara, vanilie sau coaja de portocala sau lamaie va reusi sa scoata in evidenta preparatul final.

 

Concluzii

Nu pot exprima, inca, opinii referitoare la alti indulcitori pentru ca nu i-am incercat in retete de briose sau cupcakes. Este insa unul din obiectivele mele pentru anul in curs, asa ca, daca voi descoperi ceva interesant si potrivit pentru retetele mele, cu siguranta veti afla parerea mea.

Pana atunci, va propun sa ne bucuram de gustul buuuun al brioselor si cupcakes-urilor pregatite in casa, cu putin zahar sau miere. In definitiv, zaharul chiar inseamna placere :) (gasiti mai multe in acest articol de pe Wikipedia).