Cred ca a sosit momentul ca in seria de sfaturi practice pentru gatit sa vorbesc putin si despre instrumentele de care avem nevoie in bucatarie atunci cand pregatim si coacem briose sau cupcakes – bineinteles, unele dintre acestea nu se folosesc exclusiv la prepararea brioselor sau a cupcakes-urilor, insa eu ma voi referi in cele ce urmeaza strict la misiunea noastra. Iar daca privim aceasta misiune ca o joaca menita sa ne aduca bucurie si relaxare, rezultatul va fi unul pe masura asteptarilor.
In primul rand vom avea nevoie de jucariile potrivite, de ingredientele din reteta, de un cuptor bun si de mult optimism si rabdare. Iar jucariile de care aminteam mai sus, sunt urmatoarele:
- Boluri de marimi diferite: un bol mare in care se poate pregati aluatul, un alt bol de marime medie in care se va pregati crema sau frosting-ul si un alt bol de rezerva (pentru fructe sau pentru a pastra faina cernuta);
- Mixer: pentru retetele in care este necesar ca ouale sa fie batute bine, pentru obtinerea cremelor ferme, sau pentru situatiile in care cantitatea de aluat este mare si nu poate fi omogenizata cu telul. Eu folosesc un mixer vertical simplu, cu multe trepte de viteza care ma ajuta la obtinerea frostingului pe baza de unt: aici este foarte important sa incepem mixarea untului foarte incet, apoi viteza poate fi crescuta treptat, in asa fel incat frostingul sa devina aerat si lucios.
- Tel: pentru retetele simple de briose, in care se amesteca incet toate ingredientele. Telul poate fi din silicon sau inox, este usor de folosit si curatat, si ajuta la economisirea timpului atunci cand ne dorim sa pregatim ceva bun si rapid. Telul este un instrument care nu poate lipsi din nicio bucatarie.
- Spatula din silicon: este necesara pentru omogenizarea aluatului format din spuma de oua si ingrediente uscate (faina, cacao, etc). In aceste situatii, spatula nu va distruge consistenta aerata a aluatului. De asemenea, aceasta este utila pentru amestecul cremelor si umplerea pungilor de ornat. Spatula poate fi inlocuita cu o lingura mare de lemn, insa aceasta din urma nu este la fel de rezistenta in timp.
- Tava sau forme individuale de briose: pot fi din teflon sau silicon si se folosesc de obicei impreuna cu foitele de copt. In cazul retetelor in care cantitatea de unt sau ulei este mica, se pot folosi doar forme din silicon pentru a evita lipirea brioselor de foite. Eu folosesc de obicei tava din teflon impreuna cu foitele de copt, deoarece briosele si cupcakes-urile se coc si cresc uniform, insa imi place sa incerc forme cat mai variate atunci cand experimentez.
- Foite de copt: se gasesc in majoritatea hypermarketurilor, magazinelor mari si magazinelor online (unde oferta este si mai variata). Este important insa sa tineti cont de faptul ca foitele trebuie sa fie groase si cerate. Gama de culori, modele si dimensiuni este foarte variata, insa calitatea este principalul aspect care ne intereseaza atunci cand achizitionam foite de copt.
- Scafa pentru inghetata: poate fi folosita pentru a umple formele si foitele cu aluat si este foarte practica deoarece aluatul nu se va scurge pe langa formele / foitele pentru briose. Scafa este la fel de utila in cazul in care vrem sa servim briosele alaturi de o cupa de inghetata – delicios!
- Punga pentru ornat: poate fi din material textil (care se spala si se refoloseste) sau poate fi din plastic (de unica folosinta). Oricare dintre aceste variante se foloseste impreuna cu capete speciale pentru ornat, de dimensiuni diferite.
- Vas gradat: este util pentru masurarea ingredientelor lichide folosite in retetele pentru aluat sau creme.
Acestea sunt principalele instrumente de care avem nevoie in bucatarie pentru pregatirea brioselor si cupcakes-urilor. Pe langa acestea insa, foarte important este si cuptorul. Eu folosesc unul clasic, dar care coace foarte bine, fara sa arda briosele. Este bine sa porniti cuptorul inainte de a pregati aluatul, pentru a fi bine incins cand bagati tava cu briose / cupcakes la copt. Temperatura de coacere pentru majoritatea retetelor este una medie, iar timpul de coacere variaza intre 20 si 30 de minute.
Sper ca sfaturile de mai sus sa va fie utile si sa coaceti, ornati si, cel mai important, sa savurati briose cat mai bune!