Campionatul Mondial de Fotbal care tocmai a inceput m-a inspirat de curand sa pregatesc o reteta de briose aperitiv cu bere neagra si bacon, numai bune pentru microbisti (si nu numai!). Astfel, chiar daca nu sunteti fani impatimiti al fotbalului, veti vedea ca o gustare ca aceasta servita alaturi de un pahar de bere neagra rece se potriveste foarte bine cu atmosfera vesela si plina de euforie a fotbalului .
Berea neagra da brioselor un gust usor amarui, care insa este atenuat de gustul dulceag al pateului de ficat. Eu am folosit in reteta o conserva de pate (100% natural), pentru ca nu am avut timp suficient sa il pregatesc in casa, dupa reteta traditionala. Daca voi aveti insa ocazia sa folositi pate pregatit in casa, cu atat mai bine.
Daca ideea mea va inspira, notati, va rog, reteta de mai jos (inainte de a incepe insa, retineti ca berea si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei):
- 250 ml bere neagra
- 2 oua
- 100 ml ulei de masline
- 100 g faina neagra
- 150 g faina alba
- 1 plic praf de copt
- 200 g bacon
- un praf de sare
- 130 g pate de ficat de porc
- 50 g unt
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita piper negru
- Se pun ouale intr-un vas si se bat, apoi se adauga incet berea (avand grija ca aceasta sa nu faca spuma) si uleiul. Se amesteca toate ingredientele lichide.
- Faina neagra, faina alba si praful de copt se cern impreuna peste amestecul de ingrediente lichide si se omogenizeaza bine.
- Se adauga un praf de sare.
- Jumatate din cantitatea de bacon (100 g) se taie in bucatele mici si se incorporeaza in aluat.
- Restul de bacon se taie in felii subtiri care se frig intr-o tigaie de teflon, fara a adauga ulei, apoi se lasa la racit. Acestea se vor folosi la final, pentru decor.
- Aluatul se toarna in forme de silicon, (nu se folosesc foite de copt de data aceasta) si se baga la cuptor pentru 20 de minute.
- Briosele rumenite se scot din cuptor si se lasa la racit 30 de minute.
- Se pune pateul de ficat intr-un bol, se adauga untul si se mixeaza.
- Se presara sarea si piperul, apoi se amesteca din nou.
- Briosele se orneaza cu crema obtinuta si cu cate o felie de bacon.
O alta reteta de briose pe care sa le serviti fie ca aperitiv, fie la micul dejun, o gasiti aici: briose cu telemea si iaurt.
Spor la gatit si pofta buna!
[…] reteta de briose aperitiv este cu bere neagra si bacon. Ati […]