La sfarsitul zilei de astazi ma declar incantata si multumita, desi a fost unul din weekend-urile acelea foarte incarcate, in care vrei sa le rezolvi pe toate. De dimineata m-am trezit cu bateriile incarcate si cu o mare nerabdare de a gati ceva bun; asa am reusit sa realizez – cred eu – una dintre cele mai bune retete de pana acum. Nu ma intelegeti gresit: nu sunt o persoana lipsita de modestie, dar, in ciuda fotografiilor care poate nu sunt cele mai reusite de pana acum, briosele de astazi sunt atat de bune, incat simt nevoia sa impartasesc cu voi acest sentiment de satisfactie personala.
Briosele mele cu ciocolata, bezea si dulceata de caise sunt o combinatie fericita de dulce, amarui si acrisor: o simfonie de gusturi, pur si simplu! Daca reusesc sa ascund una pentru maine, o voi savura dimineata, langa o cana de cafea
Gata, atat cu laudele! Ma opresc aici, va invit sa incercati reteta si va las pe voi sa decideti daca m-am laudat degeaba sau nu:
- 2 oua
- 200 ml lapte
- 100 ml ulei
- 200 g zahar
- 50 g cacao
- 200 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 borcan dulceata de caise
- 4 albusuri
- 150 g zahar
- 180 g ciocolata neagra
- 100 ml lapte
- Se pun ouale si laptele intr-un bol inalt si se amesteca.
- Se adauga zaharul, continuand mixarea pana cand zaharul se topeste.
- Se toarna apoi si uleiul.
- In amestecul obtinut se cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt. Se omogenizeaza bine aluatul.
- Pentru coacere se foloseste tava de briose in care se aseaza foite de copt. Se toarna o lingura de aluat, o lingura de dulceata, apoi din nou aluat, in asa fel incat sa se acopere trei sferturi din foita.
- Tava se baga in cuptorul incins si intre timp se pregateste bezeaua.
- Se bat cele 4 albusuri pana se transforma in spuma.
- Se toarna cate o lingura de zahar si se mixeaza pana cand acesta se topeste, apoi se adauga din nou zahar si procesul continua pana cand se termina cantitatea de zahar si se obtine o bezea tare si lucioasa.
- Dupa 15 minute de copt la o temperatura medie, tava cu briose se scoate din cuptor. Peste fiecare briosa se toarna bezea, folosind punga pentru ornat. Briosele se reintroduc in cuptor pentru 5 minute, apoi se scot si se lasa la racit.
- Se topeste ciocolata prin metoda bain-marie.
- Peste ciocolata se adauga laptele si se amesteca incet cu telul pana se uniformizeaza.
- Briosele racite se vor inmuia (cu susul in jos) in topping de ciocolata, apoi se vor baga la frigider pentru 30 de minute, timp in care glazura se va intari peste bezea.
________
Daca doriti sa aveti propriul vostru caiet de retete, in care sa notati cu manutele voastre retetele preferate, va recomand acest caiet personalizat, pe care l-am creat cu aceeasi atentie pentru detalii pe care o am atunci cand gatesc.
Making My Own Cookbook include o pagina dedicata unde va puteti scrie numele, un tabel de conversie a unitatilor de masura folosite in bucatarie, un index al retetelor si nu mai putin de 148 de pagini in care puteti scrie propriile voastre retete, sau retete mostenite din familie, ori retete inspirate din diverse alte resurse (sau, de ce nu, va puteti nota chiar si retetele mele de briose ).
Fiecare dintre cele 148 de pagini pentru retete include urmatoarele sectiuni: numele retetei, data la care a fost scrisa, ziua saptamanii recomandata pentru reteta respectiva (pentru aceia dintre voi care urmeaza diete cu regim saptamanal), timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, grad de dificultate, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru observatii si mentiuni speciale.
Making My Own Cookbook vine cu un design original, coperti lucioase (disponibile atat in variata cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si pagini de culoare crem (o nuanta eleganta si calda, care se potriveste perfect cu coperta).
Puteti comanda chiar acum caietul de retete Making My Own Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
________
Pentru o alta reteta numai buna de servit dimineata – dar fara ciocolata! – incercati reteta mea de briose cu zmeura si nuca de cocos.
Spor la gatit si pofta buna!
Sunt absolut delicioase…Best muffins i’ve ever eaten!
Multumesc, Aleka!
Ma bucur ca le-ai incercat si ti-au placut! Si pentru mine au fost unul dintre cele mai reusite experimente de pana acum 
Si, à propos de experimente reusite, iti recomand sa incerci si reteta de briose rasturnate cu piersici si frisca: http://www.briosedeacasa.ro/briose-rasturnate-piersici-frisca/ . Nu sunt cele mai reusite fotografii acolo, dar reteta este una dintre preferatele mele.
Te mai astept!
Nu stiu de ce, dar mie nu mi-a iesit bezeaua tare…le-am tinut la cuptor 5 minute, si peste 5 minute dar bezeaua este moale…:(
Este foarte importanta prepararea bezelei: astfel, considerand ca ai folosit toate ingredientele specificate de mine si ai respectat metoda mea de preparare, singurul sfat pe care ti-l pot da este sa mixezi ingredientele exact atat cat este nevoie, pana se topeste zaharul, astfel incat sa obtii o bezea tare, care sa nu curga din bol.
Buna ziua, vreau si eu sa incerc, dar spuneti-mi, din cantittatile astea imi ies 12 briose?
multumesc!
Buna,
Da, conform retetei de mai sus, ies 12 briose.
Spor la gatit!
Buna,
As vrea sa incerc si eu aceasta reteta. totusi am o intrebare: despre ce cantitate de gem vorbim? (borcane sunt de mai multe dimensiuni).
Multumesc aniticipat
Buna,
Exista borcane de mai multe dimensiuni, intr-adevar, dar avand in vedere ca vorbim despre o reteta de 12 briose in care se folosesc 12 linguri de dulceata (cate o lingura pentru fiecare briosa), cu siguranta un borcan de 400g iti va fi mai mult decat suficient.
Spor la gatit!
Multumesc frumos! o sa ma apuc chiar acum
!
Buna! Asta este reteta mea preferata de briose. Am facut-o de cateva ori, insa ma omoara bezeaua. Ar fi fost ft bine daca ai fi pus poze cu pasii retetei, asa as fi vazut cum pui bezeaua deasupra, pt ca mie mi se intinde si se si lasa un pic, arata ca o fleasca, nu ca in poza ta.Sunt ft gustoase, insa tin ft mult la aspect si ma oftic ca nu imi iese.La unele chiar mi se si dezlipeste de briosa.
Cum sa fac?!
Buna Alexa,
Bezeaua se toarna folosind o punga pentru ornat (pos) exact asa cum am detaliat in reteta, nu exista niciun secret. Trebuie doar sa fii atenta la prepararea bezelei, iar eu am raspuns unei intrebari similare chiar la aceasta reteta, vezi aici: http://www.briosedeacasa.ro/briose-bezea-ciocolata/#comment-35032
Sper ca raspunsul meu sa te lamureasca. Spor la gatit si te mai astept!
Buna! Am incercat reteta, respectand intocmai toti pasii, insa dupa cele 15 minute, cand le-am scos din cuptor ca sa pun bezeaua, mi s-au lasat toate briosele si nu inteleg de ce si unde am gresit
. Erau asa frumos crescute… Multumesc!
Buna Ana,
As vrea sa-ti dau un raspuns punctual dar, pentru ca nu stiu exact cum ai procedat, ma tem ca nu pot sa te lamuresc in sensul asta. Si asta pentru ca, desi credem ca urmam intocmai pasii enumerati intr-o reteta, de multe ori se intampla sa omitem un detaliu aparent nesemnificativ dar care poate schimba totul fara sa ne dam seama – poate fi calitatea ingredientelor sau a foitelor de copt, poate fi gradul de omogenizare al aluatului sau cat de bine ai incins cuptorul inainte … etc.
Vestea buna este ca vei invata sa stapanesti toate aceste “mici” detalii odata cu experienta acumulata in bucatarie. Si apropo de experienta: poti incepe cu retete mai simple – gasesti mai multe aici, pe site.
Iti multumesc pentru vizita si iti urez multa rabdare, perseverenta si spor la gatit!
Bună! Am încercat și eu reteta si mi-au ieșit super! Băieții mei le-au savurat cu placere. Cu siguranță voi incerca și alte rețete de la tine.
Buna Andra,
Multumesc pentru mesaj si ma bucur ca briosele au fost un succes! Spor la gatit in continuare!
O zi frumoasa iti doresc,
Marilena
Buna! Se poate exclude dulceata de caise? As vrea o briosa “ciocolatoasa”, densa si gustoasa fara alti “intrusi”
)
Mult succes in continuare!
Buna, Cristina.
In retetele mele incerc sa adaug ingrediente suplimentare (cum ar fi dulceata, alune, nuci, siropuri sau lichioruri) care sa puna mai bine in evidenta ingredientul de baza (ciocolata, in cazul de fata).
.
Nu am o reteta bazata exclusiv pe ciocolata, dar iti pot recomanda cateva in care am folosit cantitati mici de ingrediente suplimentare: http://www.briosedeacasa.ro/cupcakes-ciocolata-lichior-menta/, http://www.briosedeacasa.ro/cupcakes-ciocolata-nuca-cocos/ sau http://www.briosedeacasa.ro/briose-crema-ciocolata-alune-padure/ – sper sa iti fie de folos
Iti urez Sarbatori Fericite, spor la gatit si te mai astept!
daca ai forme de carton mai trebuie sa folosesti tava de briose?
In cazul acestei retete poti folosi forme din carton si nu mai este nevoie de tava speciala pentru briose.
Le-am facut. Delicioase si aspectuoase. Felicitari pt.reteta! Ciocolata topita am pus o deasupra brioselor cu o lingurita pt.ca atunci cand am introdus briosa in ciocolata bezeaua s a desprins si a ramas in castron. De ce?
Multumesc pentru ca ai incercat reteta si ma bucur ca ti-au placut briosele.
In ceea ce priveste problema semnalata de tine, nu stiu sigur ce s-a intamplat. Pot insa sa-ti spun ca este foarte important sa respectam intocmai pasii retetelor, ingredientele si timpii de coacere, altfel accidente de acest gen se pot intampla. Iti recomand sa repeti reteta pana cand vei obtine rezultatul dorit. Doar prin practica vei reusi in bucatarie
.
Spor la gatit in continuare!
am incercat aceasta reteta!! si pot sa spun ca mi-au iesit delicioase!!! Multumesc!!
Multumesc si eu ca ai incercat reteta si ma bucur ca ti-au placut briosele!
Spor la gatit in continuare!
Bună! Am încercat și eu reteta si mi-au ieșit super ! Multumim pentru reteta !
Buna,
Ma bucur tare si te mai astept!
Spor la gatit!