Este in obisnuinta noastra, a romanilor, ca de Sarbatori sa avem masa bogata, incarcata cu mancaruri traditionale si vinuri alese, care sa ne ajute sa cinstim asa cum se cuvine aceste zile. Si pentru ca nu mai sunt decat cateva zile pana la Pasti, eu voi profita din plin de buna dispozitie pe care mi-o ofera apropierea Sfintelor Sarbatori pentru a pregati cateva retete pe care le vom servi duminica.
Printre aceste retete se numara si cea pe care v-o propun astazi: briose cu branza dulce – mini pasca. Este vorba despre o reinterpretare a retetei clasice de pasca, transformata in briose pufoase cu branza dulce, dar care sa pastreze gustul cu care ne-am obisnuit. Pasca va fi astfel deja portionata inainte de coacere si va fi prezentata intr-o forma inedita – sper ca ideea mea sa va fie de folos, in special daca veti avea mai multi invitati la masa de Pasti.
Retineti ca, pentru a obtine un aluat bine dospit si pufos, este bine ca laptele, ouale si faina sa se odihneasca pe masa din bucatarie cel putin doua ore inainte de a incepe operatiunea brioselor mini pasca
Acum va invit sa notati reteta:
- 2 galbenusuri de ou
- 125 ml lapte
- 125 ml apa calda
- 100 g unt
- 500 g faina
- 1 pliculet drojdie uscata
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat bourbon
- 150 g zahar
- 250 g branza dulce de vaci
- 2 oua
- 50 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingura de gris
- 2 linguri de faina
- 1 galbenus de ou
- Se pune intr-un vas pe foc apa, laptele si drojdia, amestecand in continuu, pana cand drojdia s-a topit iar lichidul s-a incalzit.
- Intr-un alt vas, mai mare, se cerne faina. In mijlocul acesteia se varsa amestecul de apa, lapte si drojdie, se adauga cele doua galbenusuri de oua, zaharul, zaharul vanilat bourbon si coaja rasa de lamaie.
- Se topeste si untul, apoi se pune in vasul cu restul ingredientelor si se amesteca.
- Aluatul se framanta timp de 15-20 de minute, apoi se acopera cu un prosop gros si se lasa la dospit 40 de minute, la cald.
- Este bine ca vasul cu aluatul care va creste sa stea in apropierea cuptorului pornit - astfel, caldura degajata de cuptor va ajuta procesul de dospire.
- Se bat ouale, se adauga branza dulce, zaharul, esenta de vanilie, o lingura de gris si doua linguri de faina. Toate ingredientele se amesteca.
- Se pregatesc formele din silicon in care se vor coace briosele.
- Din aluatul crescut, se formeaza bile de marime medie, care se pun in forme in asa fel incat sa acopere jumatate din spatiul acestora.
- Se adauga cate o lingura de umplutura (amestecul preparat mai devreme).
- Se opreste o parte din aluat pentru a decora briosele, astfel: din trei bucati mici de aluat intinse, sub forma de rulou, se impleteste cate o coronita care se pune deasupra fiecarei briose.
- Se bate un galbenus de ou care va fi apoi folosit pentru a unge coronitele de deasupra brioselor.
- Formele se baga in cuptorul incins, la o temperatura medie. Briosele se coc in aproximativ 30 de minute.
______
Va doriti propriul vostru caiet de retete, in care sa va puteti nota retetele preferate? Va recomand modelul meu de caiet pentru retete, pe care il puteti personaliza cu numele vostru! Sau il puteti face cadou unei persoane dragi cu ocazia sarbatorilor, a zilei de nastere sau a oricarei alte ocazii speciale pentru voi.
Blank Cookbook include o pagina dedicata unde, asa cum va spuneam, va puteti scrie numele, un grafic al unitatilor de masura folosite in bucatarie (precum si conversiile aferente), un index al retetelor voastre (care cuprinde numele fiecarei retete, pagina acesteia si rating-ul de 1-5 stele alocat de voi) si nu mai putin de 115 pagini in care puteti scrie propriile voastre creatii culinare, retetele familiei, ori retete inspirate din diverse alte surse.
Fiecare dintre cele 115 pagini pentru retete este numerotata si include urmatoarele sectiuni: numele retetei, timp de pregatire, timp de gatire, numar de portii, lista de ingrediente, instructiuni, precum si o sectiune pentru mentiuni speciale.
Blank Cookbook este o carte de bucate in adevaratul sens al cuvantului, are coperti lucioase (atat in varianta cu coperta cartonata, cat si in varianta cu coperta clasica) si un design elegant.
Puteti comanda chiar acum caietul pentru retete Blank Cookbook, cu livrare la voi acasa, facand click pe bannerul de mai jos:
______
Va urez spor la gatit, pofta buna si un Paste fericit alaturi de familiile voastre, prieteni si toti cei dragi!
Hristos a Inviat! Va doresc un PASTE FERICIT alaturi de cei dragi .Am pus in practica reteta de “briose cu branza dulce” si au iesit foarte bune.Va multumesc pentru minunatele retete ce ni le oferiti.Cu stima si respect,Ion Panduru.
Adevarat a Inviat! Va urez si eu Paste Fericit alaturi de toti cei dragi Dumneavoastra! Va multumesc pentru cuvintele frumoase si ma bucur foarte mult ca va plac retetele mele – va invit sa incercati cat mai multe si va astept mai des, aici, pe blog.
Cu mare drag,
Marilena