La noi in casa, in perioada aceasta a anului se consuma foarte multe citrice. Sunt sigura ca este si cazul multora dintre voi si probabil ca, la fel ca si mine, v-ati gandit cel putin odata sa folositi in retetele voastre fructele in intregime, fara sa aruncati nimic. Exact despre asta este vorba si in reteta mea de astazi: briose cu ciocolata neagra, coaja de portocala si seminte de vanilie.
Am pastrat cojile de la toate portocalele pe care le-am consumat in ultima perioada pentru a le zaharisi si a le folosi in diverse retete de dulciuri astfel: dupa decojirea fructelor am spalat cojile, le-am uscat (eliminand partea alba de la interior, care este usor amara) si le-am pastrat la frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, pana cand am strans o cantitate de aproximativ 500 g de coji de portocale.
Pentru pregatirea cojilor inainte de utilizarea lor in retete se pregateste un sirop din apa (o cantitate suficienta atat cat sa acopere cojile asezate intr-un vas inalt) si 6 linguri de zahar. Siropul si cojile se fierb timp de o ora. Operatiunea se repeta a doua si a treia zi, completand vasul cu sirop astfel incat cojile sa fie acoperite. Dupa a treia fierbere, se lasa cojile la racit, apoi se pun intr-un borcan impreuna cu siropul si sunt gata de folosit.
Daca nu aveti timp sau disponibilitate pentru a pregati propriile coji de portocala zaharisite, acestea pot fi gasite in magazine sau pot fi inlocute cu dulceata de coji de portocale.
Reteta de briose o gasiti aici:
- 2 oua
- 1 cana de lapte
- ½ pachet unt topit
- 1 cana zahar
- 1 pastaie de vanilie
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- 90 g fulgi de ciocolata neagra
- coaja de portocala zaharisita (3/4 din coaja unei portocale)
- 3 linguri smantana pentru frisca
- 90 g ciocolata neagra
- coaja de portocala zaharisita (1/2 din coaja unei portocale)
- Se amesteca ingredientele lichide: ouale, laptele si untul topit, intr-un vas.
- Se adauga zaharul si se mixeaza cateva minute, apoi se adauga semintele de vanilie.
- Faina si praful de copt se cern si se adauga in compozitie.
- Se pun fulgii de ciocolata si coaja de portocala taiata cubulete. Se incorporeaza in aluat cu o spatula.
- Compozitia se pune in forme si se introduce in cuptor 20 de minute.
- Dupa coacere briosele se lasa la racit 30 de minute.
- Intr-un vas pe foc, se pune smantana si se adauga fulgii de ciocolata, amestecand in continuu.
- Dupa ce s-a topit ciocolata, vasul se ia de pe foc si se lasa la racit 3 minute.
- Peste briosele rumenite se toarna ciocolata si se adauga cubulete de coaja de portocala.
Pofta buna!
[…] Acestea au fost briosele mele aperitiv de astazi. Nu uitati si de ultimele briose desert pregatite saptamana aceasta: briose cu ciocolata neagra si coaja de portocala. […]