Zilele trecute am primit un borcan cu gem de prune, cu un parfum irezistibil – ideal pentru o reteta noua de briose, pe cat de simpla, pe atat de apetisanta! Stiu ca ar fi trebuit sa pastrez borcanul pentru la iarna, cand nu voi mai gasi prune romanesti proaspete, insa nu am putut rezista tentatiei de a-l savura acum.
Pentru o textura crocanta, am adaugat deasupra brioselor cateva arahide zdrobite si un praf de zahar brun. Ce a iesit? Noua mea reteta de briose cu gem de prune si arahide – ceva deliciooos! Trebuie sa incercati si voi! Cu siguranta veti gasi usor ingredientele de baza, iar prepararea retetei nu dureaza decat cateva minute. Briosele pot fi surpriza dulce din pachetelul de pranz al celor mici, sau de ce nu, al celor mari.
Asa cum va spuneam mai devreme, reteta este simpla, daca urmati pasii descrisi de mine mai jos. Pregatiti ingredientele si formele din silicon (va trebui sa folositi forme din silicon pentru ca reteta contine o cantitate mica de ulei), porniti cuptorul si haideti la treaba!
- 2 oua
- 50 g zahar tos
- 150 ml lapte
- 100 g smantana
- 1 pastaie vanilie
- 50 ml ulei
- 250 g faina
- 1 plic praf de copt
- 200 g gem de prune
- 100 g arahide
- 2 linguri zahar brun
- Ouale si zaharul tos se amesteca folosind un tel.
- Se toarna laptele si smantana, amestecand in continuare.
- Se adauga uleiul si semintele din pastaia de vanilie.
- Dupa ce toate ingredientele lichide s-au amestecat, faina si praful de copt se cern impreuna si se incorporeaza si ele in amestec, formand astfel o compozitie moale si cremoasa.
- Arahidele se zdrobesc in bucati nu foarte mici.
- In fiecare forma din silicon se toarna o lingura de compozitie, o lingurita de gem de prune, apoi inca o lingura de compozitie. Se repeta acesti pasi pana la terminarea compozitiei.
- Deasupra se presara arahidele zdrobite si putin zahar brun.
- Formele astfel umplute se introduc in cuptorul preincalzit.
- Briosele se coc la o temperatura medie, timp de 25 de minute, apoi se scot si se lasa la racit pentru cateva minute inainte de a fi servite.
Daca va plac briosele cu textura crocanta la exterior si pufoase la interior, incercati si reteta de briose cu pere, fistic si ciocolata alba.
Pana data viitoare, va urez spor la gatit si pofta buna!
Imi place tare mult ideea ta si stiu exact ce voi pregati maine la micul dejun!
) Multumesc!
Multumesc si eu pentru vizita, Ioana si spor la gatit – daca nu ai terminat deja!
Mmmm par delcioase! Am incercat pana acum o parte din retetele tale si am fost foarte multumita. Ai folosit smantana dulce?
Multumesc, Teodora.
In general, in retetele mele folosesc smantana obisnuita, din comert, cu 20-25% grasime, iar atunci cand folosesc ceva mai special de atat, mentionez in reteta respectiva.
Spor la gatit si te mai astept!
Buna ziua!
Am incercat reteta si ies foarte bune. Am repetat-o cu diferite tipuri de dulceata insa am aceeasi problema, iese putin din gem la fund. Care este secretul?
Buna Adina,
Nu este niciun secret, trebuie doar sa urmaresti cu atentie pasii descrisi de mine in reteta (in special la punctul 6, in acest caz) si sa folosesti o dulceata (sau gem) care sa nu fie apoasa – altfel aceasta se va scurge catre baza formei din silicon si se va arde in cuptor.
Multumesc pentru vizita si te mai astept!
Eu le am facut cu dulceata de smochine. Sunt excelente! Felicitari pt.reteta!
Multumesc, Gigi! Te mai astept!
Excelente sunt! Le-am facut cu magiun de prune si ne plac foarte mult!
Multumesc, Isabela! Te astept sa incerci si alte retete. Spor la gatit!